Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Naarden

Beleidsregels behorende bij de verordening Wet Inburgering 2012 Gemeente Naarden

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Naarden
Officiële naam regelingBeleidsregels behorende bij de verordening Wet Inburgering 2012 Gemeente Naarden
CiteertitelBeleidsregels behorende bij de verordening Wet Inburgering 2012 Gemeente Naarden
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpBeleidsregels behorende bij de verordening Wet Inburgering 2012 Gemeente Naarden

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-02-2012Nieuwe regeling

20-02-2012

Gemeenteblad jaargang 19, nummer 6 van 8 maart 2012 en NaarderNieuws van 8 maart 2012

Beleidsregels Inburgering 2012

Tekst van de regeling

Ter bevordering van de effectiviteit van beleid, gelijkheid in behandeling en rechtszekerheid voor de burgers zijn de beleidsregels Wet inburgering opgesteld.

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1.1

De begripsomschrijvingen in het Besluit Inburgering, de daarop berustende regelingen en besluiten en Verordening Wet Inburgering 2012 zijn van toepassing op de begrippen die in dezebeleidsregels worden gebruikt.

Artikel 1.2 Betrekking

Deze beleidsregels zijn gericht op de uitvoering van de verordening Wet Inburgering 2012.

Hoofdstuk 2 Ontheffing en Opzegging

Artikel 2.1 Aanvraag ontheffing inburgeringsplicht

Het college draagt er zorg voor dat de inburgeringsplichtige wordt geïnformeerd over deprocedure voor het aanvragen van ontheffing op grond van artikel 6 Wet inburgering en artikel31 Wet inburgering. Indien het gaat om een aanvraag wegens medische, psychische en/ofverstandelijke beperking, dan verwijst de klantmanager de inburgeringsplichtige naar de doorhet college aangewezen onafhankelijke medische adviseur en informeert deinburgeringsplichtige over de kosten van het medisch advies.

Artikel 2.2 Ontheffing van inburgeringsverplichting door onvoldoende leervermogen

Op grond van artikel 31 Wet inburgering kan het college op verzoek van de inburgeringsplichtigeambtshalve ontheffing verlenen van de inburgeringsverplichting wegens onvoldoendeleervermogen.

Aanvraag op verzoek van de inburgeringsplichtige:De inburgeringsplichtige geeft een verklaring af van een taalaanbieder waarin aangegevenwordt dat diegene het leervermogen ontbreekt om het Inburgeringsexamen tehalen. De verklaring moet de volgende gegevens bevatten waar het onvoldoende leervermogen uit blijkt:a. De inburgeringsplichtige heeft een cursus gevolgd en afgemaakt die leidt tot het Inburgeringsexamen;b. De inburgeringsplichtige moet minstens eenmaal Inburgeringsexamen hebben afgelegd voor oudkomers lezen/schrijven op niveau 1, overige onderdelen op niveau 2 en voor nieuwkomers alle onderdelen op niveau 2.c. De resultaten van het Inburgeringsexamen geven aanleiding dat de inburgeringsplichtige blijvend niet in staat zal zijn het Inburgeringsexamen te halen.

Ambtshalve toekenning:Ambtshalve toekenning kan indien het college beschikt over gegevens/verklaring van detaalaanbieder, waarin naar het oordeel van de aanbieder evident vaststaat dat deinburgeringsplichtige blijvend niet in staat zal zijn om het Inburgeringsexamen te behalenvanwege onvoldoende leervermogen. Het gaat dan om inburgeringsplichtigen waarvoor eenvoorziening is vastgesteld en door de taalaanbieder wordt aangegeven dat de inburgeringsplichtige blijvend niet in staat zal zijn om het inburgeringexamen te behalen.

Hoofdstuk 3 Vergoedingen

Artikel 3.1 Vergoeding kosten medisch advies

Als er sprake is van een psychische, lichamelijke en/of verstandelijke beperking waardoor de inburgeringsplichtige niet in staat is het Inburgeringsexamen te behalen kan diegene een ontheffing aanvragen. Er moet dan een medische verklaring worden afgegeven aan de inburgeringsconsulent van een onafhankelijke instantie, aangewezen door de Gemeente.

Het college vergoedt de kosten van het medisch advies wanneer uit het medisch advies blijkt dat de inburgeringsplichtige niet in staat is het Inburgeringsexamen te behalen binnen de daartoe gestelde termijn. De inburgeringsplichtige met een inkomen niet hoger dan de geldende bijstandsnorm, kan vooraf bij het college schriftelijk een verzoek indienen om vergoeding van de kosten voor medisch advies voor een ontheffingsverzoek.

Het medisch advies mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Het afgegeven advies blijft 6 maanden geldig, tenzij anders op de verklaring staat aangegeven.

Artikel 3.3 Vergoeding reiskosten

De inburgeringsplichtige heeft recht op vergoeding van de aan de voorziening verbonden reiskosten op basis van de kosten van openbaar vervoer op de goedkoopste wijze. Het college vergoedt deze kosten wanneer de inburgeringscursus, naar het oordeel van de inburgeringsconsulent, buiten de eigen woonplaats gevolgd moet worden (waarbij Naarden en Bussum als één woonplaats gelden). De reiskosten worden bepaald op basis van de presentielijsten van de onderwijsinstelling en de afstand van de woning van de inburgeringsplichtige tot aan de onderwijslocatie.

Artikel 3.4 Vergoeding kinderopvang

Als kinderopvang nodig is voor het volgen van de inburgeringscursus voor de inburgeringsplichtige, kunnen de kosten voor die kinderopvang worden vergoed. Daarbij moet door de inburgeringsplichtige worden aangetoond dat op geen enkele andere manier (bijv. in het sociale netwerk of andere dagen naar de cursus zodat de partner of andere familie voor de kinderen kan zorgen) de opvang van de kinderen kan worden georganiseerd.

Hoofdstuk 4 Handhaving

Artikel 4.1 Presentie

De inburgeringsplichtige die een cursus volgt dient voor minimaal 80 % aanwezig te zijn bij de verplicht gestelde bijeenkomsten. Wanneer blijkt dat de inburgeringsplichtige niet voldoende aanwezig is geweest op basis van de presentielijsten van de onderwijsinstelling, kan de klantmanager een bestuurlijke boete opleggen zoals bedoeld in de verordening Wet Inburgering 2012.

Artikel 4.2 Bestuurlijke boete

Wanneer de inburgeringsplichtige het Inburgeringsexamen niet binnen de inburgeringstermijnheeft behaald, wordt beoordeeld of een bestuurlijke boete wordt opgelegd door verwijtbaarheid van de inburgeringsplichtige. Bij het beoordelen kunnen de volgende criteria een rol spelen:- de inburgeringsplichtige heeft niet tijdig een cursus ingekocht die opleidt naar hetvereiste niveau voor het inburgeringsexamen;- de inburgeringsplichtige heeft geen cursus gevolgd en/of afgerond;- de inburgeringsplichtige heeft geen examen afgelegd;- de inburgeringsplichtige heeft zich niet voldoende ingespannen. Dit is geen limitatieve opsomming.

Hoofdstuk 5 Vrijwillige inburgering

Artikel 5.1 Eigen bijdrage vrijwillige inburgering

Indien er sprake is van een vrijwillige overeenkomst met de inburgeraar, afgesloten voor de inwerkingtreding van de verordening Wet Inburgering 2012, legt de gemeente deze vrijwillige inburgeraar een eigen bijdrage op als bedoeld in artikel 23, tweede lid, van de wet inburgering.

Indien de inburgeringsplichtige deelneemt aan het inburgeringsexamen of staatsexamen Nederlands als tweede taal I of II, dan wel vrijgesteld wordt van de inburgeringsplicht als gevolg van het behalen van een MBO diploma, wordt de eigen bijdrage van € 270 verrekend met de toegekende deelnamebonus ter hoogte van de eigen bijdrage.

Artikel 5.2 Opleggen van verplichtingen

Het college kan in de overeenkomst met de vrijwillige inburgeraar, bedoeld in artikel 24d, tweede lid, van de wet een of meer van de volgende verplichtingen opnemen:a. het deelnemen aan de voorziening;b. het deelnemen aan gesprekken met de trajectbegeleider;c. het deelnemen aan voortgangsgesprekken;d. voor de eerste maal deelnemen aan het inburgeringsexamen of staatsexamen Nederlands als tweede taal I of II op een tijdstip dat in de overeenkomst wordt neergelegd; e. het melden indien door ziekte dan wel door andere relevante omstandigheden niet aan de verplichtingen in de overeenkomst kan worden voldaan.

Artikel 5.3 Sancties bij niet-nakoming van de overeenkomst

Indien de vrijwillige inburgeraar de verplichtingen die zijn neergelegd in de overeenkomst niet of in onvoldoende nakomt, kan het college hem de volgende sancties opleggen:a. de overeenkomst tussen de vrijwillige inburgeraar en de gemeente met directe ingang opzeggen en;b. de kosten verhalen die de gemeente heeft gemaakt voor het inburgeringsprogramma, inclusief het inburgeringsexamen; c. een maximale boete, waarbij het bedrag van de boete vergelijkbaar is met of lager dan de bestuurlijke boetes die het college kan opleggen als een inburgeringsplichtige de verschillende verplichtingen niet nakomt;d. een maximale boete in de vorm van een bepaald percentage van de kosten van de voorziening, waarbij de maximale hoogte van de boetebedragen vergelijkbaar is met of lager dan de bestuurlijke boetes die het college kan opleggen als een inburgeringsplichtige de verschillende verplichtingen niet nakomt.

Artikel 5.4 Opzegging inburgeringsovereenkomst door de vrijwillige inburgeraar

De vrijwillige inburgeraar kan de overeenkomst vanwege onvoldoende leervermogen tussentijds schriftelijk opzeggen. Onvoldoende leervermogen wordt bepaald op dezelfde manier als artikel 2.2 beleidsregels inburgering. Als er sprake is van onvoldoende leervermogen worden de kosten van de voorziening niet teruggevorderd.

Hoofdstuk 6 Slotbepalingen

Artikel 6.1 Aanbod

Het aanbod van de voorziening bestaat in principe uit 3 dagdelen per week.

Artikel 6.2 Inwerkingtreding van toepassing verklaring

De beleidsregels Inburgering treden in werking op 20 februari 2012.

Artikel 6.3 Hardheidsclausule

Het college handelt overeenkomstig de beleidsregels, tenzij dat voor een of meerbelanghebbende gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijnin verhouding tot de met de beleidsregel te dienen doelen.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering 20 februari 2012van burgemeester en wethouders van Naarden,

De secretaris, De burgermeester,