Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSVERORDENING van de 29ste oktober 1984 ter uitvoering van artikel 2 van de Landsverordening van de 21ste februari 1983 (P.B. 1983, no .41) tot wijziging van de Eilandenregeling Nederlandse Antillen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSVERORDENING van de 29ste oktober 1984 ter uitvoering van artikel 2 van de Landsverordening van de 21ste februari 1983 (P.B. 1983, no .41) tot wijziging van de Eilandenregeling Nederlandse Antillen
CiteertitelOverdrachtslandsverordening XX hypotheek- en kadasterwezen
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze landsverordening treedt voor wat betreft elk eilandgebied op een verschillend tijdstip nl. P.B. 1992, no. 28 vwb Saba St Eustatius Sint Maarten

P.B. 2001, 19 vwb Bonaire

P.B. 2001, no. 5 vwb Curaçao

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Landsverordening van de 21ste februari 1983 (P.B. 1983, no.41), artikel 2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-02-2001Nieuwe regeling

29-10-1984

P.B. 1984, no. 95

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 29ste oktober 1984 ter uitvoering van artikel 2 van de Landsverordening van de 21ste februari 1983 (P.B. 1983, no .41) tot wijziging van de Eilandenregeling Nederlandse Antillen

Artikel 1

Met ingang van de dag waarop deze landsverordening in werking treedt wordt aan de eilandgebieden overgedragen de zorg voor de regeling van:

  • a.

    het hypotheekwezen;

  • b.

    het kadasterwezen

Artikel 2

In verband met de overdracht als bedoeld in artikel 1 onder a wordt het Koninklijk besluit tot regeling van het ambt der hypotheekbewaarders en van hunne boekhouding (P.B. 1868, no. 17), zoals gewijzigd, het laatst bij landsverordening van de 9de februari 1967, (P.B. 1967, no. 21), nader gewijzigd als volgt:

I.In artikel 3 lid 1 wordt in plaats van ,,door den Gouverneur benoemd” gelezen: ,,door het bestuurscollege benoemd”.

II. Artikel4 wordt gelezen als volgt: ,,De Hypotheekbewaarders houden hun kantoren in de hoofdplaats van het eiland, waar zij hun bediening uitoefenen. De kantoren van de hypotheekbewaarders staan dagelijks, uitgezonderd de zaterdagen, de zondagen en de krachtens de arbeidsregeling 1952 (P.B. 1958, no. 24) met de zondag gelijkgestelde dagen, voor het publiek open gedurende de tijd, die samenvalt met de uren waarop de kantoren van de diensten der betrokken eilandgebieden geopend zijn. Niettemin zijn de hypotheekbewaarders verplicht exploiten in ontvangst te nemen gedurende de tijd, bij artikel 16 van het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering van de Nederlandse Antillen bepaald”.

III. Artikel 6 lid 2 wordt gelezen als volgt: ,,Die eed(belofte) wordt afgelegd in handen van de gezaghebber”.

IV. In artikel 6 lid 3 wordt in plaats van ,,door de zorg van de Gouverneur” gelezen: ,,door de zorg van de gezaghebber”

V.In artikel 7 lid 1 wordt in plaats van ,,op het eiland Curaçao van den Gouverneur en op de overige eilanden van de Gezaghebber” gelezen: ,,van het bestuurscollege”.

VI. In artikel 7 lid s wordt in plaats van ,,De Gouverneur of gezaghebber” gelezen: ,, van het bestuurscollege”.

VII. Artikel 1 wordt gelezen als volgt: ,, Het toezicht op de hypotheekbewaarders en het onderzoek van hun registers wordt bij eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen geregeld”.

VIII. Artikel 12 vervalt.

IX. In artikel 14 lid 2 wordt in plaats van ,,kantonrechter” gelezen: ,,vanwege het bestuurscollege”

X.In artikel 14 lid 2 wordt in plaats van ,,kantonrechter” gelezen: ,,rechter in eerste aanleg”.

XI. Het eerste lid van artikel 22 wordt gelezen als volgt: ,,Dagelijks na sluitingstijd, wordt het dagregister door de hypotheekbewaarder getekend en afgesloten”.

XII. Artikel 23 wordt gelezen als volgt:

,,De hypotheekbewaarder doet maandelijks een afschrift van het dagregister toekomen aan her bestuurscollege. De afschriften van het dagregister, die onder het bestuurscollege berusten, worden door hem op veilige plaatsen in bewaring gebracht”.

XIII. In artikel 49 wordt in plaats van ,,bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen” gelezen: ,,bij eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen”.

Artikel 3

In verband met het bepaalde in artikel 1 onder a, wordt het Scheepsregisterbesluit (P.B. 1938, no. 73), zoals gewijzigd, het laatst bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen van de 3de juni 1961 (P.B. 1961, no. 97), nader gewijzigd als volgt:

Artikel 3 wordt gelezen als volgt:

,,Er is op het eiland Curaçao een ,,Hoofdkantoor van bewaring der scheepsbewijzen” voor alle bewijzen van eigendom of inbeslagneming van- en hypotheken op de schepen in artikel 1 bedoeld, en bestemd om het vereiste toezicht ten aanzien van de overschrijvingen, inschrijvingen, toestemming tot doorhaling en aantekeningen uit te oefenen”.

Artikel 4

In verband met het bepaalde in artikel 1 onder a, wordt de Landsverordening van de 14de april 1980 (P.B. 1980 , no.110), houdende opening van de mogelijkheid wijziging te brengen in de methode van overschrijving of inschrijving van stukken in de openbare registers gehouden aan de Hypotheekkantoren, gewijzigd als volgt:

I.In artikel 1 wordt in het eerste , derde en vijfde lid, telkens in plaats van ,,landsbesluit” gelezen: ,,eilandsbesluit, houdende algemene maatregeleb” en ,,eilandsbesluit”.

II. In het vierde lis van artikel 1 wordt in plaats van ,,het Land” gelezen: ,,het betrokken eilandgebied”

Artikel 5

In verband met het bepaalde in artikel 1 onder a, wordt het Burgerlijk Wetboek van de Nederlandse Antillen, zolas gewijzigd, het laatst bij landsverordening van de 7de mei 1975 (P.B. 1975, no. 70), nader gewijzigd als volgt:

In artikel 1246 wordt in plaats van ,,De rechtspersoon Curaçao” gelezen: ,,het betrokken eilandgebied”.

Artikel 6

In verband met het bepaalde in artikel 1 onder b, wordt de kadasterlandsverordening (P.B. 1938 , no 100), zoals gewijzigd, het laatst bij landsverordening van de 23ste februari 1945 (P.B. 1945, no 32), nader gewijzigd als volgt:

I.In artikel 3 wordt in plaats van ,,van het Gouvernement” van ,,bij Besluit van den Gouverneur” gelezen: ,,bij eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen”.

II. Artikel 4 lid 1 wordt gelezen als volgt: ,,Tot het doen van metingen hebben de ambtenaren van het Kadaster, na tijdige kennisgeving aan de eigenaar of gebruiker, dagelijks tussen zonsopgang en zonsondergang, de zaterdagen, de zondagen en krachtens de Arbeidsregeling 1942 (P.B. 1958, no.24) met de zondag gelijk gestelde dagen uitgezonderd , toegang tot daarbij betrokken eigendommen”.

III. In artikel 6 wordt in plaats van ,,van het Gouvernement” gelezen: ,,van het betrokken eilandgebied”

Artikel 7

In verband met het bepaalde in artikel 1 onder b, wordt de Verordening op de grensregeling (P.B. 1938, no.102), gewijzigd als volgt: In artikel 12 wordt in plaats van ,,door of vanwege den Gouverneur in de Curacaosche Courant en andere plaatselijke nieuwsbladen een aankondiging geplaatst” gelezen: ,,door of vanwege het bestuurscollege in verschillende nieuwsbladen een aankondiging geplaatst”.

Artikel 8

Deze landsverordening, welke kan worden aangehaald als ,,Overdrachts-landsverordening XX” treedt in werking met ingang van een bij landsbesluit te bepalen tijdstip. Daarbij kan voor elk eilandgebied het tijdstip van inwerkingtreding verschillend worden vastgesteld.