Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

BESLUIT van den 14den Augustus 1944 tot uitvoering van artikel 8b der ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling” (P.B. 1943 No. 202)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingBESLUIT van den 14den Augustus 1944 tot uitvoering van artikel 8b der ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling” (P.B. 1943 No. 202)
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemeene Oorlogsongevallenregeling (P.B. 1943 No. 202), artikel 8b

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-09-1944Nieuwe regeling

14-08-1944

P.B. 1944, no. 165

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

BESLUIT van den 14den Augustus 1944 tot uitvoering van artikel 8b der ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling” (P.B. 1943 No. 202)

Artikel 1

Om aanspraak te kunnen maken op de in artikel 8 sub b der ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling” (P.B. 1943, No. 202) bedoelde vrije geneeskundige behandeling, moet het oorlogsslachtoffer zoo spoedig dit redelijkerwijze van hem verwacht kan worden, nadat hem oorlogsletsel is overkomen geneeskundige hulp inroepen en moet wijders voldaan zijn aan de voorschriften van de artikelen 2 en 3.

Artikel 2
  • 1.

    Binnen 2 x 24 uur nadat hem oorlogsletsel is overkomen, moet het oorlogsslachtoffer hiervan aangifte doen door indiening van het voor hem voorgeschreven formulier, waarvan een model bij dit besluit is gevoegd, behoorlijk ingevuld en onderteekend, op het eiland Curaçao, bij het Hoofd van het Bureau voor Sociale- en Economische Zaken, en op de overige eilanden bij den betrokken Gezaghebber of Ondergezaghebber.

  • 2.

    Deze aangifte kan voor het slachtoffer eveneens gedaan worden door diens echtgenoot(e), familieleden, de geneeskundige, die de eerste hulp aan hem heeft verleend, c.q. hem de eerste maal onder behandeling heeft genomen, alsmede de Politie.

Artikel 3
  • 1.

    Op straffe van verlies van de in artikel 1 bedoelde aanspraak is het oorlogsslachtoffer verplicht te allen tijde tot het tijdstip, waarop hij uit de geneeskundige behandeling wordt ontslagen, onderzoek en/of behandeling door een door den Directeur van den Openbaren Gezondheidsdienst daartoe aangewezen geneeskundige toe te staan, op tijd en plaatsen door den genoemden Directeur daartoe aangewezen en de voorschriften van dien geneeskundige op te volgen.

  • 2.

    Het recht op de aanspraken genoemd in artikel 8, sub b der ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling” gaat eveneens verloren, indien bewezen wordt, dat het slachtoffer zich schuldig heeft gemaakt aan gedragingen waardoor zijn genezing wordt belemmerd.

Artikel 4

Een afschrift van het in artikel 2 bedoelde formulier – welke formulieren kosteloos verkrijgbaar zijn bij deze instanties – zendt het Hoofd van het Bureau voor Sociale- en Economische Zaken, c.q. de Gezaghebber of Ondergezaghebber aanstonds aan de Commissie, bedoeld in artikel 6 lid 1 der ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling”.

Artikel 5
  • 1.

    Voor de geneeskundige behandeling ten laste van de geldmiddelen van Curaçao, bedoeld in artikel 8, sub b van de ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling”, waarop een oorlogsslachtoffer recht heeft, gelden voorts de bepalingen, gesteld in de artikelen 1 tot en met 19 van het besluit van den 27sten Maart 1941 (P.B. 1941 No. 25) met inbegrip van het Tarief, opgenomen als bijvoegsel van het Publicatieblad 1941 No. 25 en met inachtneming van de volgende artikelen.

  • 2.

    In bijzondere gevallen, ter beoordeeling van de Commissie bedoeld in artikel 6, lid 1 van de ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling” kan afgeweken worden van het in het eerste lid bedoeld tarief.

Artikel 6

Het Hoofd van het Bureau voor Sociale- en Economische Zaken stuurt volgens de bepalingen van artikel 1 van het in artikel 5 bedoeld besluit den geneeskundige een exemplaar toe van het door den Gouverneur vastgesteld aangifteformulier voor geneeskundigen, die bereid zijn met inachtneming van de bepalingen van dit besluit en van het in artikel 5 bedoeld besluit, tot genees- en heelkundige verrichtingen ter zake van de uitvoering van de ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling” (P.B. 1943 No. 202).

Artikel 7

Van de geneeskundigen, die blijkens de inzending van een door hen ingevuld en onderteekend formulier bereid zijn tot de in artikel 6 bedoelde genees- en heelkundige verrichtingen, neemt het Hoofd van het Bureau voor Sociale en Economische Zaken de namen op in een daartoe bestemd register. Hiervan wordt afschrift verstrekt aan den Directeur van den Openbaren Gezondheidsdienst en aan de Commissie, bedoeld in artikel 6, lid 1 van de ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling”.

Artikel 8

Hetgeen in het besluit van den 27sten Maart 1941 (P.B. 1941 No. 25) gezegd wordt van het in artikel 1 van dat besluit bedoelde formulier, geldt voor het in artikel 6 bedoelde formulier; hetgeen gezegd wordt van het in bedoeld besluit in artikel 2 genoemd register, geldt voor het in artikel 7 genoemd register.

Artikel 9

De ingeschreven geneeskundigen worden onderscheiden op de wijze als in artikel 4 van het besluit van den 27sten Maart 1941 (P.B. 1941 No. 25) aangegeven. Als specialist worden op hun verzoek, gedaan in het in artikel 6 van dit besluit bedoeld formulier, zonder overlegging van bewijsstukken, opgave van reden of aanbieding van eede ingeschreven de geneeskundigen, die op grond van de bepalingen van het besluit van den 27sten Maart 1941 (P.B. 1941 No. 25) als zoodanig zijn ingeschreven.

Artikel 10

Voorts wordt bij de toepassing der bepalingen, vervat in het besluit van den 27sten Maart 1941 (P.B. 1941 No. 25) het navolgende in acht genomen:

  • 1.

    overal waar daar staat: ,,getroffene respectievelijk zieke” of ,,door een ongeval getroffene respectievelijk zieke”, wordt gelezen: ,,oorlogsslachtoffer”;

  • 2.

    overal waar daar staat: ,,ongevals- respectievelijk ziektenummer”, wordt gelezen: ,,oorlogsongevalsnummer”;

  • 3.

    overal waar daar staat: ,,ongeval respectievelijk ziekte”, wordt gelezen: ,,oorlogsletsel”;

  • 4.

    waar in artikel 14 staat: ,,werkgever”, wordt gelezen: ,,Commissie, bedoeld in artikel 6, lid 1 der ,,Algemeene oorlogsongevallenregeling”;

  • 5.

    in artikel 18 is de laatste alinea niet van toepassing.

Artikel 11
  • 1.

    Zoodra de behandelende geneeskundige bevindt:

  • a.

    dat het oorlogsslachtoffer geen geneeskundige behandeling of verpleging meer behoeft, doch geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, tijdelijk of blijvend;

  • b.

    dat het oorlogsslachtoffer geen geneeskundige behandeling of verpleging meer behoeft en niet/niet meer arbeidsongeschikt is;

  • c.

    dat het oorlogsslactoffer verdere geneeskundige behandeling of verpleging behoeft doch niet/niet meer arbeidsongeschikt is;

geeft hij daarvan binnen 2 maal 24 uur kennis door indiening van het hiervoor bestemde formulier, waarvan het model bij dit besluit is gevoegd, op het eiland Curaçao bij het Hoofd van het Bureau voor sociale- en Economische Zaken, op de overige eilanden bij den betrokken Gezaghebber of Ondergezaghebber, die een afschrift van de aangifte onmiddellijk zenden aan de Commissie, bedoeld in artikel 6, lid 1 der ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling”.

  • 2.

    Bedoelde formulieren zijn kosteloos verkrijgbaar bij de autoriteiten in het eerste lid genoemd.

  • 3.

    In het geval, vermeld in het eerste lid, sub a. is de geneeskundige gehouden zijn oordeel te geven omtrent de vraag of het slachtoffer in staat is tot het hervatten van zijn werkzaamheden of tot het verrichten van anderen, hem passenden arbeid.

Overgangsbepaling

Artikel 12

Indien een oorlogsslachtoffer oorlogsletsel is overkomen, vóór het tijdstip van inwerkingtreding van dit besluit, vinden de voorgaande artikelen overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat in de plaats van het tijdstip, genoemd in de artikelen 1 en 2, dat van het inwerkingtreden van dit besluit geldt.

Slotbepaling

Artikel 13

Dit besluit treedt in werking met ingang van den dag na dien zijner afkondiging.

Bijlage

In te dienen bij het Hoofd van het Bureau voor Sociale en Economische Zaken, den Gezaghebber of Ondergezaghebber binnen 2 maal 24 uur nadat geneeskundige hulp noodig is geweest.

Eiland:

Oorlogsongevalsnummer:

(niet door den aangever in te vullen.)

AANGIFTE

van het inroepen van geneeskundige hulp, door of ten behoeve van een oorlogsslachtoffer, te doen ingevolge art. 2 van het Besluit van den 14den Augustus 1944 (P.B. 1944, No. 165) ter uitvoering van art. 8 sub b der ,,Algemeene Oorlogsongevallenregeling”.

1. a. Familienaam:

Voornamen:

Geboortedatum en geslacht:

Nationaliteit :

Woonplaats (eiland, district, straat, huisnummer enz):

Beroep of ambacht:

Tijdstip, waarop geneeskundige hulp werd ingeroepen:

Is hij gehuwd? Met wie ?

Hoeveel kinderen of kleinkinderen beneden de 18 jaar heeft hij en hoe zijn hun namen ?

Zijn die kinderen wettige, wettelijk erkende, stief- of pleegkinderen ?

Zijn ze getrouwd ?

Hebben de klein-kinderen nog ouders in leven ?

Heeft hij ouders, schoonouders of grootouders, die te zijnen laste zijn/waren ?

a.

b.

c.

d.

e.

f.

g.

h.

i.

j.

2. a. Naam en voornaam:

Woonplaats:

a.

b.

3. a. Dag, datum en uur, waarop het oorlogsletsel is ontstaan :

Plaats waar het letsel is ontstaan :

(nauwkeurige omschrijving met opgave van straat en/of perceel).

Oorzaak en toedracht van het letsel :

(nauwkeurige omschrijving, zoodat een juiste voorstelling van het ontstaan van het letsel kan worden verkregen ; o.a. vermelden in welken toestand het slachtoffer werd gevonden en de redenen, welke den aangever aanleiding gaven om geneeskundige hulp in te roepen.)

Namen en adressen van –zoo mogelijk—twee ooggetuigen:

a.

b.

c.

d.

4. a. Verdere mededeelingen, welke de aangever mocht willen doen:

a

Aldus naar beste weten en overeenkomstig de waarheid ingevuld.

...............................................den ....................................................19............

(Onderteekening van den aangever.)

Ondergetekende verklaart hierbij, dat het aan ommezijde vermelde oorlogsslachtoffer :

I. a. geen geneeskundige behandeling of verpleging meer behoeft, doch geheel/gedeeltelijk, tijdelijk/blijvend arbeidsongeschikt is.

geen geneeskundige behandeling of verpleging meer behoeft en niet/niet meer arbeidsongeschikt is.

verdere geneeskundige behandeling behoeft, doch niet/niet meer arbeidsongeschikt is.

II. a. in staat is tot het hervatten van zijn normale werkzaamheden.

niet in staat is tot het hervatten van zijn normale werkzaamheden, doch wel in staat is tot het verrichten van de volgende werkzaamheden :

(doorhalen hetgeen niet van toepassing is)

________________________________________________________________________

Aldus naar beste weten en overeenkomstig de waarheid ingevuld.

.......................................den, .................................................. 19...............

(onderteekening van den geneeskundige)

Advies Directeur Openbaren Gezondheidsdienst.

........................................den,....................................19................

(Onderteekening D.O.G.)