Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Dirksland

Handhavingsverordening sociale regelingen Dirksland 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Dirksland
Officiële naam regelingHandhavingsverordening sociale regelingen Dirksland 2012
CiteertitelHandhavingsverordening sociale regelingen gemeente Dirksland 2012
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 147
  2. Wet werk en bijstand, art. 35, eerste lid
  3. Wet inkomensvoorzienig oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, art. 35, eerste lid, onder c
  4. Wet inkomensvoorzienig oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen, art. 35, eerste lid, onder c

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

27-02-201302-01-201327-02-2013intrekking

24-01-2013

Groot Goeree-Overflakkee, 26-02-2013

Z-13-01767/634
27-02-201302-01-201327-02-2013intrekking

24-01-2013

Groot Goeree-Overflakkee, 26-02-2013

Z-13-01767/634
03-02-201201-01-201227-02-2013nieuwe regeling

26-01-2012

Gemeenteblad 2012, nummer 7

2012-I-8d

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Dirksland;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 12 januari 2012;

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet, artikel 8a van de Wet werk en bijstand, artikel 35, lid 1 sub c van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en artikel 35, lid 1 sub c van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen;

b e s l u i t :

I. in te trekken de Handhavingsverordening sociale regelingen Dirksland 2010;II. vast te stellen de Handhavingsverordening sociale regelingen Dirksland 2012.

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begrippen
  • 1 Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers, de, de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Suwi) en de Algemene Wet bestuursrecht (Awb).

  • 2 In deze verordening wordt verstaan onder:a. Wwb: de Wet werk en bijstand; b. Ioaw: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers; c. Ioaz: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandigen;d. college: het college van burgemeester en Wethouders van de gemeente Dirksland;e. raad: de gemeenteraad van de gemeente Dirkslandf. uitkering: algemene en bijzondere bijstand in het kader van de Wwb danwel een uitkering in het kader van de Ioaw of Ioaz;g. handhaving: een stelsel van preventieve en repressieve maatregelen gericht op het voorkomen, ontmoedigen en bestrijden van misbruik of oneigenlijk gebruik van een uitkering;h. fraude: het verwijtbaar achterhouden van informatie of verwijtbaar onjuiste informatie verstrekken, met het doel een (hogere) uitkering te ontvangen dan waarop men recht zou hebben bij juiste en/of volledige informatieverstrekking;i. misbruik: het verwijtbaar ontvangen van een uitkering in strijd met Wettelijke voorschiften;j. oneigenlijk gebruik: het ontvangen van een uitkering volgens de regels van de Wet, maar in strijd met of buiten de bedoeling van de Wet zoals die bij de totstandkoming bestond;k. aangiftegrens: de grens als bedoeld in de Aanwijzing Sociale Zekerheidsfraude;l. bestandsvergelijking: het vergelijken van bestanden van publiekrechtelijke organisaties;m. samenloopsignaal: een signaal van het Inlichtingenbureau wanneer cliënt over meerdere inkomensbronnen beschikt; n. opsporingsambtenaar: een ambtenaar met bijzondere opsporingsbevoegdheden.

Artikel 2 Opdracht college
  • 1 Het college draagt zorg voor een rechtmatige en doelmatige uitvoering van de Wet, waaronder de bestrijding van fraude en het ontmoedigen van misbruik en oneigenlijk gebruik van de Wet.

  • 2 Ten aanzien van de taak als bedoeld in het eerste lid, stelt het college handhavingsbeleid vast. Hierin beschrijft het college in ieder geval:a. de maatregelen die gericht zijn op fraudepreventie;b. wijze van controle bij een verzoek om uitkering, de voortzetting ervan en de beëindiging van het recht op uitkering;c. de handelswijze bij inconsistenties alsmede het gebruik van signaal- en risicosturing bij de beoordeling van het recht op uitkering;d. de uitvoering van onderzoeken en bestandsvergelijkingen waarbij actuele gegevens worden gecontroleerd en vergeleken.

  • 3 Het college verstrekt informatie over de rechten en plichten die verbonden zijn aan het ontvangen van een uitkering, alsmede over de consequenties van misbruik en oneigenlijk gebruik van een uitkering.

  • 4 Het college voert periodiek bestandsvergelijkingen uit en onderzoekt daaruit voortkomende samenloopsignalen.

  • 5 Het college kan bij het verrichten van onderzoek een opsporingsambtenaar inschakelen.

Hoofdstuk 2 Gevolgen van fraude

Artikel 3 Terugvordering en debiteurenplan

Het college stelt beleidsregels vast met betrekking tot:a. de wijze waarop het invulling geeft aan de mogelijkheid tot herziening, terugvordering en verhaal als bedoeld in het eerste lid; enb. de wijze waarop wordt overgegaan tot invordering.

Artikel 4 Verlaging en aangifte bij het OM
  • 1 Overeenkomstig de Maatregelenverordening Wwb, Ioaw en Ioaz verlaagt het college de uitkering, indien sprake is van een of meerdere verplichtingen die de Wet stelt.

  • 2 Indien het bedrag aan ten onrechte verstrekte bijstand hoger is dan de aangiftegrens, wordt in afwijking van het eerste lid, bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan. Indien blijkt dat het Openbaar Ministerie niet overgaat tot strafrechtelijke vervolging dan wel indien de belanghebbende niet wordt veroordeeld, dient het college de bijstand alsnog te verlagen conform de Maatregelenverordening.

  • 3 Ingeval van misdraging jegens degenen die de Wet uitvoeren of in geval van vernieling van gemeentelijke eigendommen wordt hiervan aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

Hoofdstuk 3 Slotbepalingen

Artikel 5 Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Handhavingverordening sociale regelingen gemeente Dirksland 2012.

Artikel 6 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na die van zijn bekendmaking en het werkt terug tot en met 1 januari 2012.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Dirksland, gehouden op 26 januari 2012.

De griffier,                                                                                                                                                 De voorzitter,P.J. de Pagter.                                                                                                                                         drs. S. Stoop.