Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

VERORDENING, houdende bepalingen omtrent het vervoer, den in-, uit- en doorvoer, aanmaak, verkoop en opslag van buskruit en andere licht ontplofbare stoffen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingVERORDENING, houdende bepalingen omtrent het vervoer, den in-, uit- en doorvoer, aanmaak, verkoop en opslag van buskruit en andere licht ontplofbare stoffen
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

In de landsverordening wordt bepaald dat de inwerking tredingsdatum wordt bepaald op een door de Gouverneur te bepalen tijdstip.

Vervallen voor Curaçao bij AB 1961, 3 en voor Aruba bij AB 1963, nos 36 en 47

Zie art. 8

Zie Titel III Art. V van P.B. 1997, no. 237

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-10-1997Art. 7

11-09-1997

P.B. 1997, no. 237

onbekend
30-07-1911Nieuwe regeling

01-04-1911

P.B. 1911, no. 29

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

VERORDENING, houdende bepalingen omtrent het vervoer, den in-, uit- en doorvoer, aanmaak, verkoop en opslag van buskruit en andere licht ontplofbare stoffen

Artikel 1

Bij besluit van den Gouverneur kunnen in het belang der openbare veiligheid, voorschriften worden gegeven omtrent het vervoer, den in-, uit- en doorvoer, aanmaak, verkoop en opslag van buskruit en andere licht ontplofbare stoffen.

Artikel 2

Overtreding van de krachtens art. 1 dezer verordening uit te vaardigen besluiten wordt gestraft met gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en geldboete van vijf en twintig tot duizend gulden, tezamen of afzonderlijk.

Artikel 3

Het voer- of vaartuig met zijnen inventaris, alsmede de in art. 1 bedoelde stoffen met hare verpakking, waarmede het strafbare feit is gepleegd, kunnen in beslag worden genomen, tenzij die stoffen op last van een der personen, in art. 7 bedoeld, naar eene plaats gelegen buiten de kolonie worden vervoerd.

Voor zooveel in het belang der openbare veiligheid noodig is, worden de in beslag genomen voorwerpen vernietigd of onschadelijk gemaakt op last van den Ambtenaar van het Openbaar Ministerie met de vervolging van het misdrijf belast.

De vernietiging of onschadelijkmaking geschiedt niet dan na waardeering door een of meer deskundigen, te benoemen en te beëindigen door dengene die de vernietiging of onschadelijkmaking heeft gelast.

De geldsom, vertegenwoordigende de waarde van hetgeen vernietigd of onschadelijk gemaakt is, wordt, in geval van vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging en in geval de verbeurdverklaring niet is uitgesproken, aan den eigenaar der voorwerpen ten laste van de Koloniale kas uitgekeerd.

In geval van veroordeeling kunnen de in beslag genomen stoffen met hare verpakking, en zoo het feit door den vervoerder is gepleegd, ook het voertuig of vaartuig met zijnen inventaris door den rechter worden verbeurd verklaard.

Bij vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging kan vernietiging of onschadelijkmaking van de in beslag genomen voorwerpen worden bevolen, tegen schadeloosstelling bij het vonnis van den rechter na verhoor van één of meer deskundigen te bepalen.

Artikel 4

Het in beslag genomen voer- of vaartuig met zijnen inventaris wordt tegen zekerheid ontslagen volgens regelen, die bij besluit van den Gouverneur uit kracht van art. 1 dezer verordening genomen, worden vastgesteld.

Artikel 5

Met gevangenisstraf van drie dagen tot drie maanden en geldboete van vijf tot drie honderd gulden, tezamen of afzonderlijk, wordt gestraft hij, die opzettelijk niet voldoet aan een bevel of eene vordering krachtens deze verordening of de ingevolge art. 1 uitgevaardigde besluiten gedaan door een der personen, in art. 7 bedoeld, alsmede hij, die opzettelijk eenige handeling door een dier personen ondernomen ter uitvoering van deze verordening of van de bovenbedoelde besluiten, belet, belemmert of verijdelt.

Artikel 6

Indien tijdens het plegen van de overtreding nog geen twee jaren zijn verloopen sedert de schuldige wegens hetzelfde feit onherroepelijk is veroordeeld, kunnen die in de artt. 2 en 5 bepaalde straffen met een derde worden verhoogd.

Artikel 7

  • 1.

    Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze landsverordening bepaalde zijn belast de politie- en douaneambtenaren.

  • 2.

    De krachtens het eerste lid aangewezen ambtenaren zijn, uitsluitend voor zover dat voor de vervulling van hun taak redelijkerwijze noodzakelijk is, bevoegd:

    • a.

      alle inlichtingen te vragen;

    • b.

      inzage te verlangen van alle boeken, bescheiden en andere informatiedragers en daarvan afschrift te nemen of deze daartoe tijdelijk mee te nemen;

    • c.

      goederen aan opneming en onderzoek te onderwerpen, deze daartoe tijdelijk mee te nemen en daarvan monsters te nemen;

    • d.

      alle plaatsen, met uitzondering van woningen zonder de uitdrukkelijke toestemming van de bewoner, te betreden, vergezeld van door hen aangewezen personen;

    • e.

      vaartuigen, stilstaande voertuigen en de lading daarvan te onderzoeken.

  • 3.

    Zo nodig, wordt de toegang tot een plaats als bedoeld in het tweede lid, onderdeel d, verschaft met behulp van de sterke arm.

  • 4.

    Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kunnen regels worden gesteld met betrekking tot de wijze van taakuitoefening van de krachtens het eerste lid aangewezen ambtenaren.

  • 5.

    Een ieder is verplicht aan de krachtens het eerste lid aangewezen ambtenaren alle medewerking te verlenen die op grond van het tweede lid wordt gevorderd.

VERORDENING, houdende bepalingen omtrent het vervoer, den in-, uit- en doorvoer, aanmaak, verkoop en opslag van buskruit en andere licht ontplofbare stoffen 8

Deze verordening treedt in werking op een door den Gouverneur te bepalen dag, op welken datum vervallen de publicatie van 15 Januari 1822 (Publicatiebundel no. 54), alsmede de verordeningen van 28/29 Juli 1881 (P.B. 1881 no. 14), van 24/28 November 1882 (P.B. 1882 no. 30) en van 27 September 1884 (P.B. 1884 no. 15).