Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSVERORDENING van de 14de Augustus 1952, ter uitvoering van overgangsbepaling V der Eilandenregeling Nederlandse Antillen (Overdrachtslandsverordening III: Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSVERORDENING van de 14de Augustus 1952, ter uitvoering van overgangsbepaling V der Eilandenregeling Nederlandse Antillen (Overdrachtslandsverordening III: Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters)
CiteertitelOverdrachtslandsverordening III: Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-10-1952Nieuwe regeling

14-08-1952

P.B. 1952, no. 85

n.v.t.

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSVERORDENING van de 14de Augustus 1952, ter uitvoering van overgangsbepaling V der Eilandenregeling Nederlandse Antillen (Overdrachtslandsverordening III: Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters)

Artikel 1

De zorg voor de Burgerlijke Stand en voor de Bevolkingsregisters wordt aan de eilandgebieden overgedragen met ingang van de dag waarop deze landsverordening in werking treedt.

Artikel 2

Het Burgerlijk Wetboek voor Curaçao, zoals gewijzigd wordt nader gewijzigd als volgt:

I.Artikel 5 wordt gelezen:

„Er bestaan op de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, St. Eustatius en St. Maarten (voor zoveel het Nederlands gedeelte betreft) registers van geboorten, van huwelijksaangiften, van toestemmingen tot het huwelijk, van huwelijken en echtscheidingen en van overlijden.

Deze registers worden afzonderlijk gehouden door een of meer ambtenaren of hulpambtenaren van de burgerlijke stand, die daartoe in ieder eilandgebied door het betrokken bestuurscollege, worden benoemd.

Met vergunning van het betrokken bestuurscollege kunnen twee of meer registers van elke soort worden gehouden, indien daaraan behoefte blijkt te bestaan.

De werkkring der ambtenaren of hulpambtenaren van de burgerlijke stand wordt in hun benoemingsbesluit omschreven.".

II. Artikel 14 wordt gelezen:

„De registers zullen door de ambtenaar van de burgerlijke stand op het einde van ieder jaar worden afgesloten. In de maand Januari daaropvolgende zullen een dubbel, mitsgaders de registers der huwelijksaangiften en der toestemmingen tot het huwelijk, alsmede de geschriften der huwelijksafkondigingen worden overgebracht ter griffie van het Hof van Justitie."

III. In het eerste lid van artikel 17 vervalt: ", of in die welke ter gouvernements- secretarie of bij de gezaghebbers zijn ondergebracht".

IV. In artikel 20 vervalt de laatste zin.

Artikel 3

De verordening van de 21ste Januari 1927 (P.B. 1927,no. 4), houdende:

  • 1o.

    regeling der emolumenten, welke voor sommige verrichtingen van de ambtenaren van de Burgerlijke Stand in Curaçao worden geheven;

  • 2o.

    bepaling van de som, welke voor het voltrekken van een huwelijk in een bijzonder huis met worden betaald ten behoeve der armen, zoals deze is gewijzigd bij landsverordening van de 23e April 1948 (P.B. 1948, no. 44), wordt nader gewijzigd als volgt:

    • I.

      In het opschrift, in de overweging en in artikel 1 der verordening vervallen de woorden: „in Curaçao";

    • II.

      In het tweede lid van artikel 1 wordt in plaats van „'s Lands kas" gelezen: „het eilandgebied".

Artikel 4

De landsverordening van de 20ste September 1938 (P.B. 1938, no. 80), regelende de vervanging van registers van de Burgerlijke Stand, welke door slijtage onbruikbaar zijn geworden, wordt gewijzigd als volgt:

  • I.

    In artikel 1 wordt:

  • a.

    in het eerste lid in plaats van „De Gouverneur"

gelezen: „Het bestuurscollege van het betrokken eilandgebied" ;

  • b.

    in het eerste lid in plaats van „door hem aangewezen" gelezen: „telkens bij besluit van het college

aan te wijzen";

  • c.

    in het tweede lid in plaats van: „den Ambtenaar

van de Burgerlijke Stand voor het gebiedsdeel Curaçao" gelezen: „de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van het betrokken eilandgebied". IL In artikel 3 wordt in plaats van „door den Gouverneur" gelezen: „op de wijze bedoeld bij artikel 1”.

Artikel 5

De verordening van de 29ste Augustus 1930 (P.B. 1930, no. 85) tot het houden van algemene volkstellingen, zoals deze is gewijzigd bij landsverordening van de 3de April 1951 (P.B. 1951, no. 59), wordt nader gewijzigd als volgt:

In artikel 3 wordt:

  • a.

    in het tweede lid in plaats van „het Hoofd van het Centraal Bureau voor het Bevolkingsregister in de Nederlandse Antillen" gelezen: „de Gouverneur".

  • b.

    in het derde lid in plaats van „het Hoofd van het Centraal Bureau voor het Bevolkingsregister" gelezen: „de Gouverneur".

Artikel 6

Artikel 3 van de verordening van de 21ste Juni 1929 (P.B. 1929, no. 89) tot het vaststellen van bepalingen nopens het aanleggen en bijhouden van bevolkingsregisters, vervalt.

Artikel 7

De verdere in verband met de inwerkingtreding dezer landsverordening nodige regelingen van algemeen geldende aard worden getroffen bij landsbesluit houdende algemene maatregelen.

Artikel 8

  • 1. Deze landsverordening kan worden aangehaald als „Overdrachtslandsverordening III: Burgerlijke Stand en Bevolkingsregisters".

  • 2. Zij treedt, behalve voor wat betreft onderdeel II van artikel 3, in werking met ingang van een nader bij landsbesluit vast te stellen datum. Deze datum wordt niet later gesteld dan op de laatste dag van de maand volgende op die waarin deze landsverordening wordt afgekondigd.