Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Veghel

Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Sport en Recreatie 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Veghel
Officiële naam regelingBeleidsregel Subsidiëring Activiteiten Sport en Recreatie 2012
CiteertitelBeleidsregel Subsidiëring Activiteiten Sport en Recreatie 2012
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, titel 4.2 en 4.3; Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010, art. 3

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2012Nieuwe regeling

20-12-2011

Stadskrant Veghel, 28-12-2011

17410

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Sport en Recreatie 2012

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veghel;

 

overwegende dat herziening van de “ Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Sport en Recreatie gemeente Veghel 2010” noodzakelijk is in verband met gewenste aanpassingen in het kader van de rechtmatigheid en de implementatie van de bezuinigingen vanaf 2012;

 

gezien het besluit van de gemeenteraad van 7 juli 2011 en de bijbehorende documenten “Heroverweging subsidieprogramma” en het “Eindverslag op de conceptnota heroverweging subsidieprogramma”;

 

gelet op artikel 3 van de “Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010”;

 

gelet op titel 4.2 en 4.3. van de Algemene wet bestuursrecht;

 

b e s l u i t

 

vast te stellen de navolgende beleidsregel:

Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Sport en Recreatie 2012

Plaatselijke sportverenigingen

Artikel 1 Wijze van aanvragen
  • 1. De subsidieaanvraag gaat vergezeld van de in artikel 5:2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden, en daarnaast

  • a. een ledenlijst per 1 januari van het jaar voorafgaand aan het subsidiejaar met daarop alle leden en gespecificeerd een overzicht van het aantal jeugdleden, waarbij een minimum leeftijd geldt van 4 jaar. Op de ledenlijst dienen kenmerken zichtbaar te zijn waaruit blijkt, dat de leden zijn aangesloten bij een overkoepelende organisatie. De ledenlijst moet in ieder geval omvatten de naam, geboortedatum en woonplaats van de aangesloten leden;

  • b. in geval van accommodatiehuur bij derden, een overzicht van de verschuldigde accommodatie- huur;

  • c. in geval van accommodatiehuur bij gemeente, een overzicht van de te huren accommodaties.

  • 2. De subsidieaanvraag voor stimuleringsactiviteiten gehandicapten dient conform artikel 5:3 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010  te worden ingediend en gaat,  indien van toepassing, vergezeld van een activiteitenoverzicht en begroting.

  • 3. Indien voor de beoordeling van de aanvraag van belang kan het college verlangen aanvullende bescheiden te overleggen.

Artikel 2 Algemeen
  • 1. Onder een plaatselijke sportvereniging wordt verstaan een vereniging die gevestigd is in de gemeente Veghel, waarvan de sportactiviteiten hoofdzakelijk in de gemeente Veghel plaatsvinden.

  • 2. Onder het begrip stimuleringsactiviteit wordt verstaan een éénmalige activiteit met het doel om personen, die geen lid zijn van de vereniging, kennis te laten maken met de betreffende tak van sport.

Artikel 3 Specifieke subsidievoorwaarden
  • 1. Onder een plaatselijke sportvereniging wordt verstaan een vereniging die gevestigd is in de gemeente Veghel, waarvan de sportactiviteiten hoofdzakelijk in de gemeente Veghel plaatsvinden.

  • 2. Onder het begrip stimuleringsactiviteit wordt verstaan een éénmalige activiteit met het doel om personen, die geen lid zijn van de vereniging, kennis te laten maken met de betreffende tak van sport.

Artikel 4 Subsidienormen (prijspeil 2011)
  • 1. Een genormeerde subsidie bestaande uit:

  • a. Een basisbedrag van € 498,60;

  • b. Een bedrag van € 8,85 per jeugdlid dat bij een overkoepelende organisatie is aangesloten;

  • c. Een accommodatiesubsidie zoals omschreven in lid 2 van dit artikel;

  • d. Een genormeerde subsidie voor stimuleringsactiviteiten voor mensen met een handicap van maximaal € 277,- per activiteit.

  • 2. Voor het gebruik van een accommodatie welke voor de uitvoering van de doelstelling van de vereniging noodzakelijk is, wordt een subsidie verleend in de accommodatiekosten, waarvan de berekening als volgt plaatsvindt. Het bedrag der verschuldigde huurpenningen, indien de accommodatie door de instelling wordt gehuurd, voor zover althans deze huurpenningen door het college als redelijk worden aangemerkt en vergelijkbaar zijn met de tarieven die gelden voor het gebruik van gemeentelijke accommodaties.

  • a. Voor buitensportverenigingen die bij de gemeente huren geldt een accommodatiesubsidie percentage van respectievelijk 95 % (2012), 92,5 % (2013) en met ingang van 2014 90 % van de verschuldigde huur;

  • b. Voor buitensportverenigingen die huren bij derden huren geldt een accommodatiesubsidie percentage van 10% van de verschuldigde huur vermenigvuldigd met de verhouding aantal bij een overkoepelende organisatie aangesloten Veghelse jeugdleden/totaal aantal leden;

  • c. Voor buitensportverenigingen met een eigen accommodatie geldt een accommodatiesubsidiepercentage van 10% over de fictieve huurwaarde vermenigvuldigd met de verhouding aantal bij een overkoepelende organisatie aangesloten Veghelse  jeugdleden/totaal aantal leden. De fictieve huurwaarde wordt als volgt vastgesteld:

  • Tennis: huurwaarde tennisbaan is gelijk aan landelijke norm per baan tennisparken;

  • Hockey: huurwaarde hockeyveld is gelijk aan huur voetbalveld;

  • d. Voor binnensportverenigingen die bij de gemeente huren geldt een accommodatiesubsidiepercentage van 45% voor senioren en 80% voor junioren van de verschuldigde huur;

  • e. Voor binnensportverenigingen die huren bij derden geldt een accommodatiesubsidiepercentage van 50% van de verschuldigde huur vermenigvuldigd met de verhouding aantal bij een overkoepelende organisatie aangesloten Veghelse jeugdleden / totaal aantal leden;

  • f. Voor binnensportverenigingen met een eigen accommodatie geldt een accommodatiesubsidiepercentage van 50% over de fictieve huurwaarde vermenigvuldigd met de verhouding aantal bij een overkoepelende organisatie aangesloten Veghelse jeugdleden/totaal aantal leden. Ter bepaling van de fictieve huurwaarde geldt een norm van € 33,24 per m² sportoppervlak.

  • 3. De fictieve huurwaarde, zoals vermeld in lid 2, geldt alleen voor accommodatieonderdelen die gerealiseerd zijn zonder investeringsbijdrage van de gemeente. De fictieve huurwaarde buitensport geldt alleen voor sportvelden waarop de vereniging volgens de planningsnormen van NOC*NSF recht heeft.

  • 4. De subsidie voor stimuleringsactiviteiten voor mensen met een handicap wordt verleend onder de volgende voorwaarden en/of condities:

    a. Het subsidieplafond bedraagt € 1.108,- per subsidiejaar (prijspeil 2011);

    b. Subsidie wordt verleend op volgorde van aanvragen;

    c. Per vereniging wordt per subsidiejaar slechts één activiteit gesubsidieerd.

Artikel 5 Wijze van vaststellen

De subsidie wordt vastgesteld zonder voorafgaande subsidieverlening.

Regionale Sportverenigingen

Artikel 6 Wijze van aanvragen
  • 1. De subsidieaanvraag gaat vergezeld van de in artikel 5:2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden en daarnaast een ledenlijst met daarop gespecificeerd een overzicht van het aantal Veghelse jeugdleden, waarbij een minimum leeftijd geldt van 4 jaar;

  • 2. Op de ledenlijst dienen kenmerken zichtbaar  te zijn waaruit blijkt, dat de leden zijn  aangesloten bij een overkoepelende organisatie.

  • 3. De ledenlijst moet in ieder geval omvatten de naam, geboortedatum en woonplaats van de aangesloten leden.

  • 4. Indien voor de beoordeling van de aanvraag van belang kan het college verlangen aanvullende bescheiden te overleggen.

Artikel 7 Algemeen

Onder een regionale sportvereniging wordt verstaan een vereniging die een tak van sport beoefent die binnen de gemeentegrenzen van Veghel niet bestaat en statutair gevestigd is binnen een straal van 20 kilometer van de gemeente Veghel.

Artikel 8 Specifieke subsidievoorschriften
  • 1. Indien jeugdleden, woonachtig in de gemeente Veghel, deelnemen aan een tak van sport, welke in de eigen gemeente niet kan worden beoefend, kan de betreffende regionale sportvereniging subsidie aanvragen.

  • 2. Indien jeugdleden, woonachtig in de gemeente Veghel, vanwege geografische omstandigheden deelnemen aan een tak van sport, (die wel in de gemeente Veghel kan worden beoefend) welke wordt georganiseerd door een sportvereniging, kan de betreffende sportvereniging beschouwd worden als regionale sportvereniging, en als zodanig gesubsidieerd worden. De beoordeling hiervan is aan het college.

  • 3. Artikel 3, de leden 1 en 2 van deze beleidsregel zijn overeenkomstig van toepassing.

Artikel 9 Subsidienorm (prijspeil 2011)

Een genormeerde subsidie bestaande uit een bedrag van € 8,85 per jeugdlid dat bij een overkoepelende organisatie is aangesloten.

Artikel 10 Wijze van vaststellen

De subsidie wordt vastgesteld zonder voorafgaande subsidieverlening.

Sportverenigingen voor mensen met een handicap

Artikel 11 Wijze van aanvragen
  • 1. De subsidieaanvraag gaat vergezeld van de in artikel 5:2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden en daarnaast

  • 2. een ledenlijst met  kenmerken waaruit blijkt, dat de leden zijn  aangesloten bij een overkoepelende organisatie.De ledenlijst moet in ieder geval omvatten de naam, geboortedatum en woonplaats van de aangesloten leden.

  • 3. Indien voor de beoordeling van de aanvraag van belang kan het college verlangen aanvullende bescheiden te overleggen.

Artikel 12 Specifieke subsidievoorwaarden
  • 1. Artikel 3, lid1 van deze beleidsregel is overeenkomstig van toepassing.

  • 2. Onder een lid wordt een jeugd- én een seniorlid van de betreffende vereniging verstaan.

Artikel 13 Subsidienorm (prijspeil 2011)

Een genormeerde subsidie bestaande uit een bedrag van € 26,60 per lid dat bij een overkoepelende organisatie is aangesloten.

Artikel 14 Wijze van vaststellen

De subsidie wordt vastgesteld zonder voorafgaande subsidieverlening.

Overige sportsubsidies

Artikel 15 Wijze van aanvragen
  • 1. De subsidieaanvraag gaat vergezeld van de in artikel 5:2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden.

  • 2. Indien voor de beoordeling van de aanvraag van belang kan het college verlangen aanvullende bescheiden te overleggen.

Spelsportakel, Skipov sportcommissie

Artikel 16 Subsidienorm (prijspeil 2011)

Een waarderingssubsidie van € 518,-

Artikel 17 Specifieke voorwaarden

De subsidie wordt aangevraagd door de Skipov sportcommissie voor Spelsportakel.De activiteit bestaat uit het jaarlijks organiseren van één sportactivitieit voor alle Veghelse basisscholen, met het doel, kinderen kennis te laten maken met verschillende vormen van sport.

Artikel 18 Wijze van vaststellen

De subsidie wordt vastgesteld zonder voorafgaande subsidieverlening.

Verrekening huurpenningen en accommodatiesubsidie

Artikel 19 Verrekening huur en accommodatiesubsidie

Indien de subsidie deels bestaat uit een accommodatiesubsidie ter compensatie in de huur van een gemeentelijke accommodatie dan zal dit deel van de subsidie gelijktijdig verrekend worden met de in rekening te brengen huurpenningen.

Citeertitel

Artikel 20 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Sport en Recreatie 2012.

Inwerkingtreding

Artikel 21 Inwerkingtreding
  • 1. Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 januari 2012.

    Dan vervalt de Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Sport en Recreatie 2010.

  • 2. Deze beleidsregel is voor het eerst van toepassing op subsidie aangevraagd voor het subsidiejaar 2012. Aanvragen die betrekking hebben op subsidies voor het jaar 2011 en voorgaande subsidiejaren worden behandeld volgens het oude recht.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 20 december 2011.

 

Het college voornoemd,

 

De secretaris,

R.E.C. Kleijnen

De burgemeester,

Mr.  I.R. Adema