Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Veghel

Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Onderwijs algemeen, Educatie en Lokaal Onderwijsbeleid 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Veghel
Officiële naam regelingBeleidsregel Subsidiëring Activiteiten Onderwijs algemeen, Educatie en Lokaal Onderwijsbeleid 2012
CiteertitelBeleidsregel Subsidiëring Activiteiten Onderwijs algemeen, Educatie en Lokaal Onderwijsbeleid 2012
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, titel 4.2 en 4.3; Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010, art. 3

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2012Nieuwe regeling

20-12-2011

Stadskrant Veghel, 28-12-2011

17410

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Onderwijs algemeen, Educatie en Lokaal Onderwijsbeleid 2012

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veghel;

 

overwegende dat herziening van de “Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Onderwijs algemeen, Educatie en Lokaal Onderwijsbeleid 2010” noodzakelijk is in verband met gewenste aanpassingen in het kader van de rechtmatigheid en de implementatie van de bezuinigingen vanaf 2012;

 

gezien het besluit van de gemeenteraad van 7 juli 2011 en de bijbehorende documenten “Heroverweging subsidieprogramma” en het “Eindverslag op de conceptnota heroverweging subsidieprogramma”;

 

gelet op artikel 3 van de “Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010”;

 

gelet op titel 4.2 en 4.3. van de Algemene wet bestuursrecht;

 

b e s l u i t

 

vast te stellen de navolgende beleidsregel:

Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Onderwijs algemeen, Educatie en Lokaal Onderwijsbeleid 2012

Begripsbepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

College  Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veghel.

 

MG- leerlingen Meervoudig Gehandicapte leerlingen.

 

OAB Onderwijsachterstandenbeleid. Activiteiten met het doel leer- en andere soorten achterstanden te voorkomen, waarvan het VVE deel uitmaakt.

 

OOG Schoolbestuur openbaar onderwijs genaamd Openbaar Onderwijs Groep.

 

Opstap Project dat middels gezinsinterventie de taal- en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen in de vroegschoolse periode aanpakt en wordt uitgevoerd door ROC de Leijgraaf.

 

Opstapje Project dat op soortgelijke wijze een programma aanbiedt aan kinderen in de voorschoolse periode (vanaf 2 jaar en 2 maanden tot groep 1 basisschool).

           

Peuterspeelzaalwerk  Activiteiten organiseren voor 2-4 jarigen, binnen een daartoe geschikte accommodatie en onder begeleiding, met het doel deze kinderen in aanraking te brengen met allerlei aspecten op het gebied van leren, spelen en ontwikkelen.

 

Schoolzwemperiode Een periode van maximaal 38 weken binnen een schooljaar.

 

Schoolzwemgroep  Maximaal 4 zwemgroepen van SBO De Wissel samengesteld uit de onder- en middenbouw Maximaal 4 zwemgroepen van de Franciscusschool samengesteld uit ZML-leerlingen van het SO en MG-leerlingen van het SO en VSO.

SKIPOV Schoolbestuur bijzonder/interconfessioneel onderwijs, genaamd Stichting Katholiek en Interconfessioneel Primair Onderwijs Veghel.

 

SO Speciaal Onderwijs.

 

Spel aan huis Home- based spel- en opvoedingsprogramma voor vluchtelingen en nieuwkomers.

 

SPV Stichting Peuterspeelzalen Veghel, die met beroepskrachten het peuterspeelzaalwerk in verschillende peuterspeelzalen uitvoert.

 

VSO Voortgezet Speciaal Onderwijs.

 

VVE  Voor- en Vroegschoolse Educatie.

Activiteiten die op gestructureerde wijze worden georganiseerd en bedoeld zijn om kinderen in de leeftijd vanaf 2 jaar tot en met groep 1 en 2 van de  basisschool te ondersteunen in de verschillende cognitieve, sociaal-emotionele en andere vaardigheden.

 

Zij-instromer Allochtone kinderen met een taalachterstand die instromen in het primair onderwijs.

 

ZML-leerlingen Zeer Moeilijk Lerende leerlingen.

 

Zwemlesgroep Een groep van leerlingen met een grootte van:

minimaal 20 en maximaal 30 leerlingen voor SBO De Wissel;minimaal 10 en maximaal 20 leerlingen voor de Franciscusschool.

Onderwijs algemeen

Schoolzwemmen speciaal onderwijs
Artikel 2 Wijze van aanvragen
  • 1. De subsidieaanvraag wordt jaarlijks voor 1 juni, voorafgaand aan het subsidiejaar, ingediend.

    De subsidieaanvraag omvat de in artikel 5:2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden.

  • 2. In de aanvraag worden de volgende zaken opgenomen: het aantal lesgroepen, de groepsgrootte, de aanvangsdatum, de einddatum, het aantal lesweken, de lestijd van het zwemonderwijs.

  • 3. Indien voor de beoordeling van de aanvraag van belang kan het college verlangen aanvullende bescheiden te overleggen.

Artikel 3 Algemeen
  • 1. Deze afdeling is van toepassing op alle scholen voor het primair speciaal onderwijs, SBO De Wissel en de Franciscusschool in de gemeente Veghel, die aan het zwemonderwijs deelnemen en geldt voor

  • a. Maximaal 4 zwemgroepen van SBO De Wissel samengesteld uit de onder- en middenbouw.

  • b. Maximaal 4 zwemgroepen van de Franciscusschool samengesteld uit ZML- leerlingen van het SO en MG- leerlingen van het SO en VSO;

  • 2. Onder het begrip subsidiejaar wordt, in afwijking van de definitie zoals bedoeld in artikel 1 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010, verstaan de periode 1 augustus tot en met 31 juli;

  • 3. Onder het begrip schoolzwemperiode wordt verstaan een periode van maximaal 38 weken binnen een schooljaar;

  • 4. Het zwemonderwijs bedraagt 30 minuten per zwemlesgroep;

  • 5. Onder het begrip zwemlesgroep wordt verstaan een groep van leerlingen met een grootte van:

  • minimaal 20 leerlingen en maximaal 30 leerlingen voor SBO De Wissel;

  • minimaal 10 leerlingen en maximaal 20 leerlingen voor de Franciscusschool.

  • 6. Aanvrager is het schoolbestuur van de school voor het primair speciaal onderwijs, SBO De Wissel en de Franciscusschool in Veghel.

Artikel 4 Specifieke subsidievoorwaarden
  • 1. Het zwemonderwijs dient te worden verzorgd door gediplomeerd personeel.

  • 2. Er dient een programma aan het zwemonderwijs ten grondslag te liggen, dat door het betreffende schoolbestuur op basis van didactische en methodische principes is goedgekeurd.

Artikel 5 Subsidiegrondslag
  • Aan de scholen kan t.b.v. het schoolzwemmen subsidie worden toegekend op basis van de volgende normen:

  • 1. Het aantal zwemlesgroepen (dat aan het schoolzwemmen deelneemt) wordt vermenigvuldigd met het aantal wekelijkse lessen met een absoluut maximum van 38 weken per schooljaar en vervolgens vermenigvuldigd met het in lid 2 genoemde subsidiebedrag per schoolzwemgroep.

  • 2. Het bedrag voor schoolzwemmen bedraagt voor het subsidiejaar 2011 € 67,76 Dit subsidiebedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Op de te verstrekken subsidie voor het schoolzwemmen t.b.v. de Franciscusschool wordt in mindering gebracht de rijksvergoeding voor het schoolzwemmen en het schoolzwemvervoer, zoals vermeld in het bekostigingsstelsel speciaal onderwijs, onderdeel overige programma’s van eisen. Bepalend voor het aantal leerlingen is de teldatum 1 oktober voorafgaand aan het subsidiejaar.

Artikel 6 Wijze van vaststellen

De subsidie wordt vastgesteld zonder voorafgaande subsidieverlening.

Lokaal onderwijsachterstandenbeleid

Artikel 7 Wijze van aanvragen
  • 1. De subsidieaanvragen worden jaarlijks voor 1 november, voorafgaand aan het subsidiejaar, aangevraagd. Nieuwe subsidieprojecten kunnen gedurende het schooljaar worden ingediend.

  • 2. De subsidieaanvraag gaat vergezeld van de in artikel 5:2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden.

  • 3. Voor subsidieaanvragen door SPV ten behoeve van verlaging van de ouderbijdrage van doelgroeppeuters dient tevens een opgave van het aantal doelgroeppeuters dat deelneemt aan voorschoolse educatie te worden bijgevoegd.

  • 4. Indien voor de beoordeling van de aanvraag van belang kan het college verlangen aanvullende bescheiden te overleggen.

Artikel 8 Algemeen
  • Wij onderscheiden binnen het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid subsidieaanvragen in het kader van:

  • 1. Voorschoolse educatie;

  • 2. Zij-instromers;

  • 3. Schakelklas;

  • 4. Verlaging ouderbijdrage;

Artikel 9 Specifieke subsidievoorwaarden

De subsidie voor verlaging van de ouderbijdrage wordt aangevraagd door peuterspeelzalen die voorschoolse educatie aanbieden en is van toepassing voor ouders, van wie kinderen tot de doelgroep behoren en deelnemen aan voorschoolse educatie (VVE). Het doel van deze subsidie is het voornaamste obstakel voor ouders weg te nemen voor deelname aan VVE en het bereik onder doelgroepkinderen aan voorschoolse educatie te vergroten. Tot de doelgroep behoren peuters met een gewicht en met een aantoonbare taalachterstand (conform de gewichtenregeling definitie die het rijk hanteert en zoals omschreven in de beleidsnota VVE 2006-2010 van de gemeente Veghel)Uitgaande van het landelijke advies wordt de ouderbijdrage voor de doelgroep verlaagd tot € 10,- per maand per kind.

Artikel 10 Subsidiegrondslag

Subsidieaanvragen moeten passen binnen het Besluit specifieke uitkeringen gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid 2011–2014.

De subsidieaanvragen worden tevens getoetst aan de “Beleidsnota VVE 2006-2010”. In overleg met de instelling is de looptijd van de nota verlengd tot en met 2012.Het collegebesluit van 9 februari 2010 is bepalend voor de wijze waarop de subsidie voor verlaging van de ouderbijdrage VVE voor de doelgroep wordt toegekend.

Artikel 11 Wijze van vaststellen
  • 1. Ten behoeve van de vaststelling van de subsidie wordt voor 1 april na afloop van het subsidiejaar een aanvraag tot vaststelling ingediend.

  • 2. Voor de subsidievaststelling ter verlaging van de ouderbijdrage dient een opgave van het aantal doelgroepkinderen dat deel heeft genomen aan VVE in het betreffende subsidiejaar met bijbehorende inschrijfformulieren te worden aangeleverd.

  • 3. Voorts dient voor verantwoording te worden aangesloten bij de wijze die het ministerie voorschrijft omtrent besteding van de subsidie binnen het Besluit specifieke uitkeringen gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid 2011-2014.

  • 4. De subsidie voor aanvragen zij- instromers wordt vastgesteld zonder voorafgaande subsidieverlening.

Projecten Opstap en Opstapje (ROC de Leijgraaf)

Artikel 12 Wijze van aanvragen
  • 1. De subsidieaanvraag omvat de in artikel 5:2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden.

  • 2. Indien voor de beoordeling van de aanvraag van belang kan het college verlangen aanvullende bescheiden te overleggen.

Artikel 13 Specifieke subsidievoorwaarden
  • 1. De ouders van de kinderen die deelnemen aan de Opstap en Opstapje activiteiten dienen een eigen bijdrage te betalen.

  • 2. Het stimuleringsprogramma dient zich te richten op taalactiviteiten voor 2 tot 6-jarige allochtone kinderen en is bedoeld om de door de peuterspeelzaal en/of basisschool geconstateerde taalachterstanden te verkleinen.

Artikel 14 Subsidieplafond Opstap (prijspeil 2011)

De subsidie voor het project Opstap bedraagt maximaal € 50.400,-

Artikel 15 Subsidieplafond project Opstapje (prijspeil 2011)

De hoogte van de maximale subsidie is € 483.627,-. Dit bedrag is gekoppeld aan de specifieke uitkering Onderwijsachterstandenbeleid 2011-2014 (OAB).

Artikel 16 Wijze van vaststellen
  • 1. Ten behoeve van de vaststelling van de subsidies, dient voor 1 april na afloop van het kalenderjaar een aanvraag tot vaststelling ingediend te worden.

  • 2. De aanvraag tot vaststelling gaat, naast de in artikel 16, lid 2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden, vergezeld van een accountantsverklaring.

Spel aan huis (Vluchtelingenwerk Oost Brabant)

Artikel 17 Wijze van aanvragen
  • 1. De subsidieaanvraag omvat de in artikel 5:2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden.

  • 2. Indien voor een beoordeling van de aanvraag van belang kan het college verlangen aanvullende bescheiden te overleggen.

Artikel 18 Specifieke subsidievoorwaarden
  • 1. Het maximaal aantal subsidiabele deelne(e)m(st)ers is 8.

  • 2. Het spelprogramma dient zich te richten op spel- en/of opvoedingsactiviteiten voor vluchtelingen en nieuwkomers en is bedoeld om ontwikkelingsachterstanden bij kinderen te voorkomen en een goede aansluiting te maken op de basisschool.

Artikel 19 Subsidiegrondslag (prijspeil 2011)

Een genormeerde subsidie voor 2011 is € 7.312,- .

Artikel 20 Subsidieplafond en verdelingscriteria

Het subsidieplafond per subsidiejaar bedraagt € 7.312,- (prijspeil 2011).

Artikel 21 Wijze van vaststellen

De subsidie wordt vastgesteld zonder voorafgaande subsidieverlening.

Peuterspeelzaalwerk

Artikel 22 Wijze van aanvragen
  • 1. De subsidieaanvraag omvat de in artikel 5:2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden.

  • 2. Indien voor de beoordeling van de aanvraag van belang kan het college verlangen aanvullende bescheiden te overleggen.

Artikel 23 Algemeen

In het kader van deze beleidsregel wordt peuterspeelzaalwerk uitgevoerd door: Stichting Peuterspeelzalen Veghel;

Artikel 24 Subsidiegrondslag
  • 1. Een budgetsubsidie wordt verleend voor een vooraf overeengekomen periode van vier jaar, overeenkomstig de daartoe door het college, vastgestelde uitgangspunten.

  • 2. De beleidsnota “Peuterspeelzaalwerk 2005-2008” en het bijbehorende raadsbesluit, dienen als basis voor de subsidieverlening en de subsidievaststelling van het peuterspeelzaalwerk. In overleg met de instelling is de looptijd van de nota verlengd tot en met 2012.

  • 3. De huren voor gebruik van een accommodatie voor peuterspeelzaalwerk worden gesubsidieerd overeenkomstig de “Beleidsnota peuterspeelzaalwerk 2005-2008”  De accommodatiesubsidies maken onderdeel uit van het totale subsidiebudget.

Artikel 25 Wijze van vaststellen

De aanvraag tot vaststelling van de subsidie van de instelling, zoals genoemd in artikel 23, lid 1 gaat, naast de in artikel 16, lid 2 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Veghel 2010 genoemde bescheiden, vergezeld van een accountantsverklaring.

Verrekening huurpenningen en accommodatiesubsidie

Artikel 26 Verrekening huur en accommodatiesubsidie

Indien de subsidie deels bestaat uit een accommodatiesubsidie ter compensatie in de huur van een gemeentelijke accommodatie dan zal dit deel van de subsidie gelijktijdig verrekend worden met de in rekening te brengen huurpenningen, tenzij in een afzonderlijke regeling of overeenkomst anders is bepaald.

Citeertitel

Artikel 27 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Onderwijs algemeen, Educatie en Lokaal Onderwijsbeleid 2012.

Inwerkingtreding

Artikel 28 Inwerkingtreding
  • 1. Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 januari 2012. Dan vervalt de Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Onderwijs algemeen, Educatie en Lokaal Onderwijsbeleid 2010.

  • 2. Deze beleidsregel is voor het eerst van toepassing op subsidie aangevraagd voor het subsidiejaar 2012. Aanvragen die betrekking hebben op subsidies voor het jaar 2011 en voorgaande subsidiejaren worden behandeld volgens het oude recht.

  • 3. De Beleidsregel Subsidiëring Activiteiten Onderwijs algemeen, Educatie en Lokaal Onderwijsbeleid 2010 blijft nog van kracht voor de instellingen waar beëindiging van subsidie plaatsvindt naar aanleiding van heroverweging subsidieprogramma bij Raadsbesluit van 7 juli 2011. In de bij deze beleidsregel behorende bijlage zijn de betrokken instellingen opgenomen met de afbouwregeling.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van 20 december 2011.

Het college voornoemd,

De secretaris,

R.E.C. Kleijnen

De burgemeester,

Mr. I.R. Adema