Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) (Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) (Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen)
CiteertitelLandsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334), artikel 3, eerste lid, onder a

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-06-200525-11-2004Nieuwe regeling

11-02-2005

P.B. 2005-61

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 11de februari 2005 ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, onder a, van de Warenlandsverordening (P.B. 1997, no. 334) (Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen)

Artikel 1

  • 1. In dit landsbesluit wordt verstaan onder:

    • a.

      kleurstoffen: stoffen welke kleur geven of teruggeven aan eet- of drinkwaren, met inbegrip van natuurlijke bestanddelen van eet- of drinkwaren en andere natuurlijke bronnen, die normaliter niet als eet- en drinkwaar worden gebruikt, alsmede preparaten die uit eet- of drinkwaren en ander natuurlijk uitgangsmateriaal verkregen zijn via een fysische of chemische behandeling die resulteert in een selectieve extractie van de kleurstof met betrekking tot de aromatische of voedingsbestanddelen;

    • b.

      quantum satis: een hoeveelheid kleurstoffen, toegevoegd aan eet- of drinkwaren overeenkomstig goede produktie-methoden, die niet groter is dan voor het beoogde doel nodig is;

    • c.

      onverwerkte eet- of drinkwaar: een eet- of drinkwaar die geen behandeling heeft ondergaan welke een ingrijpende wijziging veroorzaakt in de oorspronkelijke staat daarvan, met dien verstande dat die eet- of drinkwaar gesneden, verdeeld, uitgebeend, gehakt, geschild, gewassen, gemalen, schoongemaakt, diepgevroren, ingevroren, gekoeld, ontkorst, gedopt, verpakt of niet-verpakt kan zijn.

  • 2. Dit landsbesluit heeft geen betrekking op:

    • a.

      gedroogde of geconcentreerde eet- of drinkwaren, en smaakstoffen die wegens de aromatische, smaakgevende of voedingseigenschappen worden gebruikt voor de bereiding van samengestelde eet- en drinkwaren, en die als bijkomend effect kleur geven aan eet- en drinkwaren;

    • b.

      kleurstoffen die worden gebruikt voor het kleuren van niet voor menselijke consumptie bestemde oppervlaktelagen van eetwaren.

Artikel 2

Uitsluitend de in bijlage 1 bedoelde kleurstoffen mogen:

  • a.

    worden gebruikt in eet- en drinkwaren;

  • b.

    worden gebruikt voor het ter versiering kleuren van eierschalen;

rechtstreeks worden verkocht aan de consument, met uitzondering van E 123, E 127, E 128, E 154, E 160b, E 161g, E 173 en E 180.

Artikel 3

De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 2 bedoelde eet- en drinkwaren bevatten geen kleurstoffen, tenzij anders is bepaald in de bijlagen 3, 4 of 5, onder de daarbij opgenomen voorwaarden.

Artikel 4

Kleurstoffen mogen in de bij dit landsbesluit behorende bijlagen 3, 4 en 5 bedoelde eet- en drinkwaren uitsluitend worden gebruikt met inachtneming van de daarbij vermelde voorwaarden.

Artikel 5

De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 4 bedoelde kleurstoffen mogen slechts worden gebruikt in de in die bijlage bedoelde eet- en drinkwaren, met inachtneming van de daarbij vermelde bepalingen.

Artikel 6

  • 1. De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 5, deel 1, bedoelde kleurstoffen mogen uitsluitend in de in bijlage 5, deel 2, en in alle andere niet in bijlage 2 en 3 bedoelde eet- en drinkwaren, ad quantum satis worden gebruikt, onder de voorwaarde dat de consument niet misleid wordt.

  • 2. De in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 5, deel 2, bedoelde kleurstoffen mogen slechts worden gebruikt in de daar bedoelde eet- en drinkwaren, met inachtneming van de daarbij vermelde voorwaarden.

Artikel 7

  • Onverminderd andere wettelijke voorschriften mag een kleurstof aanwezig zijn in:

    • a.

      een niet in de bij dit landsbesluit behorende bijlage 2 bedoelde samengestelde eet- of drinkwaar, voor zover die kleurstof aanwezig mag zijn in een ingrediënt van die eet- of drinkwaar;

    • b.

      een eet- of drinkwaar die uitsluitend bestemd is voor de bereiding van een samengestelde eet- of drinkwaar, met dien verstande dat die samengestelde eet- of drinkwaar voldoet aan deze regeling.

Artikel 8

Dit landsbesluit treedt in werking de dag na de uitgifte van het Publicatieblad waarin het geplaatst is, en werkt terug tot en met 25 november 2004.

Artikel 9

Dit landsbesluit kan worden aangehaald als: Landsbesluit kleurstoffen in levensmiddelen.