Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Veghel

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting Veghel Centrum 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Veghel
Officiële naam regelingVerordening op de heffing en invordering van reclamebelasting Veghel Centrum 2012
CiteertitelVerordening reclamebelasting Veghel Centrum 2012
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 227

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Uitvoeringsregeling Reclamebelasting Veghel Centrum

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201228-06-2013Nieuwe regeling

15-12-2011

Stadskrant Veghel, 28 december 2011

15615

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting Veghel Centrum 2012

De raad van de gemeente Veghel;

 

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 1 november 2011

 

Gelet op artikel 227 van de Gemeentewet;

 

besluit vast te stellen de volgende verordening:

 

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting Veghel Centrum 2012

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Deze verordening verstaat onder:

bouwwerk: elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, welke op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij directe of indirecte steun vindt in of op de grond;

Artikel 2 Gebiedsomschrijving

De verordening reclamebelasting Veghel Centrum 2010 is toepasselijk binnen het afgebakende gebied in het centrum van Veghel in de straten Bolkenplein, De Kempen, Deken van Miertstraat, Deken Snoecxstraat, Franciscanessenlaan, Heilig Hartplein, Heuvelstraat, Hoofdstraat, Hoogstraat, Kalverstraat, Korte Kerkstraat, Leo v.d. Weijdenstraat, Markt, Meijerijgaarde, Meijerijstraat, Mgr. v.d. Tillaartstraat, Molenstraat, Molenwieken, Patio, Rembrandtlaan (tussen Heuvelstraat en Stadhuisplein), Schakelpad, Stadhuisplein, Stationsstraat (tussen Mgr, v.d. Tillaartstraat tot en met Leo v.d. Weijdenstraat), Steegje, Vlas en Graan, Wiekslag.

Zoals aangegeven op de bij deze verordening behorende kaart.

 

Bovenstaand afgebakend gebied is ingedeeld in A- en B-locaties, zoals aangegeven op de bij deze verordening behorende kaart.

De volgende straten zijn aangemerkt als A-locaties: Hoofdstraat (vanaf de Markt tot aan de kruising met de Meijerijstraat), Kalverstraat, Korte Kerkstraat, Markt, Meijerijgaarde, Meijerijstraat (straatkant grenzend aan Wiekslag), Molenstraat (tot aan kruising Meijerijstraat), Molenwieken, Patio, Schakelpad, Steegje, Wiekslag.De volgende straten zijn aangemerkt als B-locaties: Bolkenplein, De Kempen, Deken Snoecxstraat, Deken van Miertstraat, Franciscanessenlaan, Heilig Hartplein, Heuvelstraat, Hoofdstraat (vanaf de kruising met de Meijerijstraat), Hoogstraat, Leo v.d. Weijdenstraat, Meijerijstraat (straatkant grenzend aan De Kempen), Mgr. v.d. Tillaartstraat, Molenstraat (vanaf kruising Meijerijstraat tot aan Leo van der Weijdenstraat), Rembrandtlaan (tussen Heuvelstraat en Stadhuisplein), Stadhuisplein, Stationsstraat (tussen Mgr, v.d. Tillaartstraat tot en met Leo v.d. Weijdenstraat), Vlas en Graan.

Artikel 3 Belastbaar feit

Onder de naam ‘reclamebelasting’ wordt een belasting geheven ter zake van openbare aankondigingen zichtbaar vanaf de openbare weg.

Artikel 4 Belastingplicht

De reclamebelasting wordt geheven van degene van wie, dan wel ten behoeve van wie, al dan niet met vergunning, de openbare aankondiging worden aangetroffen.

Artikel 5 Maatstaf van heffing en belastingtarief

De reclamebelasting wordt geheven naar de maatstaven en de tarieven opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel, met inachtneming van het overigens in deze verordening bepaalde.

Artikel 6 Berekening van de reclamebelasting

  • 1. De oppervlakte van een openbare aankondiging wordt bepaald op het product van de grootste lengte vermenigvuldigd met de grootste breedte van de openbare aankondiging. Voor oppervlakten groter dan 0,1 vierkante meter geldt dat een gedeelte van een vierkante meter wordt aangemerkt als een gehele vierkante meter.

  • 2. Indien de openbare aankondiging wordt gedaan op een zuil, bord, vlag, (span)doek, poster of soortgelijk aankondigingsvoorwerp, wordt de oppervlakte van de openbare aankondiging bepaald op de oppervlakte van het voorwerp waarop de openbare aankondiging wordt gedaan.

  • 3. Indien een voorwerp niet rechthoekig is, wordt de oppervlakte van het voorwerp bepaald door de lengte of de hoogte en de breedte van de denkbeeldige rechthoek die het voorwerp omsluit.

  • 4. Indien de openbare aankondiging slechts voor een gedeelte zichtbaar is vanaf de openbare weg, wordt de oppervlakte van de openbare aankondiging bepaald op het van de openbare weg zichtbare gedeelte van de openbare aankondiging.

  • 5. Voor de toepassing van dit artikel worden de op de voet van het eerste lid bepaalde oppervlakten van openbare aankondigingen, die bij één bouwwerk of deel daarvan behoren, bij elkaar opgeteld. Indien meerdere bouwwerken of gedeelten daarvan naast elkaar zijn gelegen en tezamen worden gebruikt door één belastingplichtige, worden de oppervlakten van de openbare aankondigingen die bij deze bouwwerken of gedeelten daarvan behoren, bij elkaar opgeteld.

  • 6. Openbare aankondigingen behoren in ieder geval tot één bouwwerk indien zij daarmee fysiek zijn verbonden of daarmee tezamen worden gebruikt.

Artikel 7 Belastingtijdvak

Het belastingtijdvak is gelijk aan het kalenderjaar.

Artikel 8 Ontstaan van de belastingschuld en heffing naar tijdsgelang

  • 1. De belastingschuld ontstaat bij het begin van het belastingtijdvak.

  • 2. Indien de belastingplicht na het begin van het belastingtijdvak aanvangt, ontstaat de belastingschuld bij de aanvang van de belastingplicht.

  • 3. Indien de belastingplicht in de loop van het belastingtijdvak aanvangt, is de reclamebelasting verschuldigd over zoveel twaalfde gedeelten van het voor dat jaar verschuldigde reclamebelasting als er in dat jaar, na het tijdstip van de aanvang van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven.

  • 4. Indien de belastingplicht in de loop van het belastingtijdvak eindigt dan wel vermindert en de reclamebelasting reeds is geheven, wordt de aanslag op schriftelijk verzoek van belastingplichtige verminderd en/of verrekend voor zoveel twaalfde gedeelten van het voor dat jaar verschuldigde reclamebelasting als er in dat jaar, na het einde of verminderen van de belastingplicht, nog volle kalendermaanden overblijven.

Artikel 9 Wijze van heffing

De reclamebelasting wordt geheven bij wege van aanslag.

Artikel 10 Vrijstellingen

  • De reclamebelasting wordt niet geheven ter zake van openbare aankondigingen:

  • a. waarvoor op grond van een privaatrechtelijke overeenkomst betaling aan de gemeente moet geschieden onderscheidenlijk een vergoeding aan de gemeente verschuldigd is;

  • b. die uitsluitend dienen ten behoeve van de regulering van het verkeer over openbare land- en waterwegen;

  • c. die door de gemeente of in opdracht van de gemeente is geplaatst of aangebracht, indien en voor zover de openbare aankondiging geschiedt ter uitvoering van de publiekrechtelijke taak;

  • d. die door (semi) overheden of cultureel-maatschappelijke instellingen zijn aangebracht en die een cultureel, maatschappelijk, charitatief of ideëel belang dienen;

  • e. aangebracht door of namens winkeliersverenigingen of wijkorganen, waarbij de openbare aankondiging uitsluitend bevat een aanduiding van de winkeliersvereniging of het wijkorgaan;

  • f. aangebracht op bouwterreinen, voorzover deze openbare aankondigingen rechtstreeks betrekking hebben op de op dat terrein in uitvoering zijnde bouwwerkzaamheden;g.         bestemd voor de verkoop of verhuur van onroerende zaken, indien deze aanwezig zijn in de onmiddellijke nabijheid van de te verkopen zaak.

Artikel 11 Betalingstermijn

  • 1. De aanslag dient te worden betaald in één termijn, welke vervalt 30 dagen na de dagtekening van het aanslagbiljet.

  • 2. De Algemene termijnenwet is niet van toepassing op de in het voorgaande lid gestelde termijn.

Artikel 12 Kwijtschelding

Voor deze belasting wordt geen kwijtschelding verleend.

Artikel 13 Nadere regels door het college van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders kan nadere regels geven met betrekking tot de heffing en invordering van de reclamebelasting.

Artikel 14 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1. De "Verordening hondenbelasting 2011”, vastgesteld bij raadsbesluit van 25 november 2010 wordt ingetrokken met ingang van de in het derde lid genoem­de datum van ingang van de heffing met dien verstande dat zij van toepas­sing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorge­daan.

  • 2. Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking.

  • 3. De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2012.

  • 4. Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening Reclamebelasting Veghel Centrum 2012”.

Ondertekening

Aldus besloten in zijn openbare vergadering van 15 december 2011,

 

De raad voornoemd,

 

De griffier,                                                       De voorzitter,

 

 

 

Dr. W.J. Oosten                                               Mr. Ina R. Adema

 

Bijlage Gebiedsafbakening

Gebiedsafbakening [Klik hier om het document te downloaden]

Als aangewezen gebied, zoals vermeld in artikel 2 van de Verordening reclamebelasting Veghel Centrum 2011, geldt het op bijgevoegde kaart gearceerde gedeelte.