Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

MINISTERIELE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING van de 5de juli 2007 ter uitvoering van artikel 2, eerste lid, van de Landsverordening op de Geneesmiddelenvoorziening (Beschikking mondwaters, mondspoelingen en gorgeldranken)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingMINISTERIELE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING van de 5de juli 2007 ter uitvoering van artikel 2, eerste lid, van de Landsverordening op de Geneesmiddelenvoorziening (Beschikking mondwaters, mondspoelingen en gorgeldranken)
CiteertitelBeschikking mondwaters, mondspoelingen en gorgeldranken
Vastgesteld doorMinister van Volksgezondheid en Sociale Ontwikkeling
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Landsverordening op de Geneesmiddelenvoorziening, artikel 2, eerste lid

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-11-2007Nieuwe regeling

05-07-2007

P.B. 2007, no. 49

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

MINISTERIELE BESCHIKKING MET ALGEMENE WERKING van de 5de juli 2007 ter uitvoering van artikel 2, eerste lid, van de Landsverordening op de Geneesmiddelenvoorziening (Beschikking mondwaters, mondspoelingen en gorgeldranken)

Artikel 1

Als zelfstandigheden als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Landsverordening op de Geneesmiddelenvoorziening worden aangewezen:

zelfstandigheden die behoren tot de categorie mondwaters, mondspoelingen en gorgeldranken.

Artikel 2

De zelfstandigheden, bedoeld in artikel 1, worden niet als geneesmiddel aangemerkt voor zover zij voldoen aan de volgende voorwaarden:

de zelfstandigheden bevinden zich in een verpakking of voorwerp en zijn kennelijk bestemd om in die verpakking of in dat voorwerp aan de verbruiker te worden afgeleverd;

de zelfstandigheden bevinden zich in een vloeibare en voor gebruik gerede staat;

de zelfstandigheden worden uitsluitend aangeduid of aangeprezen als mondspoeling, gorgeldrank of mondwater;

de zelfstandigheden bevatten niet de werkzame stof Chloorhexidine dan wel een of meerdere fluoride verbindingen.

Aanduidingen of aanprijzingen waaruit zou kunnen worden afgeleid dat de zelfstandigheden geschikt zijn of als zouden zij geschikt kunnen zijn ter genezing, leniging of voorkoming van enige aandoening, ziekte, ziekteverschijnsel, pijn, verwonding of gebrek bij de mens, zijn niet toegestaan;

Aanduidingen of aanprijzingen dat de zelfstandigheden, bedoeld in het eerste lid, bacteriën, die slechte adem veroorzaken, doden hetzij ontsteking van het tandvlees voorkomen, of tandplak bestrijden dan wel kleine schaafwonden en insectenbeten ontsmetten, zijn toegestaan.

Artikel 3

Deze ministeriële beschikking treedt in werking met ingang van de derde kalendermaand na de datum van uitgifte van het Publicatieblad waarin deze geplaatst is.

Artikel 4

Deze ministeriële beschikking kan worden aangehaald als: Beschikking mondwaters, mondspoelingen en gorgeldranken.

Toelichting behorende bij de Beschikking mondwaters, mondspoelingen en gorgeldranken

Sinds jaren is in de maatschappij een roep merkbaar om ruimere beschikbaarheid van eenvoudige zelfzorgmiddelen, welke geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid bij normaal gebruik. Naar aanleiding hiervan wordt thans de wetgeving en het beleid op dit gebied geëvalueerd.

De evaluatie heeft geleid tot de conclusie dat het wenselijk is de producten die onder de categorie mondwaters, mondspoelingen en gorgeldranken die als verpakt geneesmiddel werden geclassificeerd conform de definitie verpakt geneesmiddel in de Landsverordening op de Geneesmiddelenvoorziening (P.B. 1969, no. 24) niet meer als geneesmiddel te beschouwen.

De onderhavige ministeriële beschikking, met algemene werking, strekt daartoe.

Aan het aanwijzen van de producten die niet meer worden geacht te zijn geneesmiddelen, worden evenwel voorwaarden gesteld. De voorwaarden hebben betrekking op de verpakking, de aanduidingen of aanprijzingen.

Artikel 3 bevat de inwerkingtredingsbepaling. Er is sprake van een uitgestelde inwerkingtreding. Hierdoor kunnen de importeurs en andere betrokkenen die deze middelen indertijd als geneesmiddel hebben geregistreerd en als zodanig hebben ingevoerd en in voorraad hebben zich tijdig instellen op de nieuwe regeling.

Onderhavige regeling heeft geen financiële gevolgen voor het Land.