Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 15de december 2000 ter uitvoering van artikel 120 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (Landsbesluit wettelijke rente)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 15de december 2000 ter uitvoering van artikel 120 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (Landsbesluit wettelijke rente)
CiteertitelLandsbesluit wettelijke rente
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek, art. 120

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2001Nieuwe regeling

15-12-2000

P.B. 2000, no. 162

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 15de december 2000 ter uitvoering van artikel 120 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (Landsbesluit wettelijke rente)

Artikel 1

  • 1. De wettelijke rente, bedoeld in artikel 120 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek wordt tweemaal 's jaars bepaald op de wijze als in de volgende leden beschreven.

  • 2. Met ingang van 1 januari tot en met 30 juni van ieder jaar wordt de hoogte van de wettelijke rente uitgedrukt in het percentage, gelijk aan dat van de beleningsrente, zoals vastgesteld door de directie van de Bank van de Nederlandse Antillen op 1 december van het voorgaande jaar, vermeerderd met twee.

  • 3. Met ingang van 1 juli tot en met 31 december van ieder jaar wordt de hoogte van de wettelijke rente uitgedrukt in het percentage, gelijk aan dat van de beleningsrente, zoals vastgesteld door de in het vorige lid bedoelde directie op 1 juni van het lopende jaar vermeerderd met twee.

  • 4. Indien op 1 december of 1 juni van enig jaar de beleningsrente als bedoeld in de beide voorgaande leden niet wordt vastgesteld, wordt in stede daarvan als uitgangspunt genomen het percentage, zoals dit luidt op de eerstvolgende dag na 1 december, onderscheidenlijk 1 juni, waarop de beleningsrente wel wordt vastgesteld.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van het tijdstip waarop Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek in werking treedt.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als Landsbesluit wettelijke rente.

NOTA VAN TOELICHTING behorende bij het Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van de 15de december 2000 ter uitvoering van artikel 120 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek (Landsbesluit wettelijke rente).

Dit landsbesluit dient ter vervanging van het Landsbesluit van 14 december 1983, P.B. 1983, no. 131, ter uitvoering van de artikelen 1267, eerste lid en 1786 van het oude Burgerlijk Wetboek. Inhoudelijk wijkt het nieuwe besluit niet af van het oude.