Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 19de november 2007 tot aanwijzing van zorginstellingen als ziekenhuisvoorziening als bedoeld in artikel 1, onderdeel l, van de Landsverordening zorginstellingen alsmede ter uitvoering van artikel 28 van die landsverordening (Landsbesluit aanwijzing ziekenhuisvoorzieningen)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 19de november 2007 tot aanwijzing van zorginstellingen als ziekenhuisvoorziening als bedoeld in artikel 1, onderdeel l, van de Landsverordening zorginstellingen alsmede ter uitvoering van artikel 28 van die landsverordening (Landsbesluit aanwijzing ziekenhuisvoorzieningen)
CiteertitelLandsbesluit aanwijzing ziekenhuisvoorzieningen
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-12-2007Nieuwe regeling

19-11-2007

P.B. 2007, no. 98

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 19de november 2007 tot aanwijzing van zorginstellingen als ziekenhuisvoorziening als bedoeld in artikel 1, onderdeel l, van de Landsverordening zorginstellingen alsmede ter uitvoering van artikel 28 van die landsverordening (Landsbesluit aanwijzing ziekenhuisvoorzieningen)

Artikel 1

Als ziekenhuisvoorziening als bedoeld in artikel 1, onderdeel l, van de Landsverordening zorginstellingen worden aangewezen de navolgende zorginstellingen:

  • a.

    voor het eilandgebied Bonaire:

    • -

      het San Francisco Hospitaal

  • b.

    voor het eilandgebied Curaçao:

    • -

      het St. Elisabeth Hospitaal

    • -

      de Kliniek Dr. J. Taams

    • -

      het Advent Ziekenhuis

    • -

      het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Dr. David Ricardo Capriles

  • c.

    voor het eilandgebied Saba:

    • -

      het A.M. Edwards Medical Center

  • d.

    voor het eilandgebied Sint Eustatius:

    • -

      het Queen Beatrix Medical Center

  • e.

    voor het eilandgebied St. Maarten:

    • -

      het St. Maarten Medical Center

Artikel 2

Artikel 19 van de Landsverordening zorginstellingen is niet van toepassing ten aanzien van de ziekenhuisvoorzieningen, genoemd in artikel 1, onderdelen c en d.

Artikel 3

Dit landsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na die der uitgifte van het Publicatieblad, waarin het geplaatst is.

NOTA VAN TOELICHTING, behorende bij het Landsbesluit, houdende algemene maatregelen van de 19de november 2007 tot aanwijzing van zorginstellingen als ziekenhuisvoorziening als bedoeld in artikel 1, onderdeel l, van de Landsverordening zorginstellingen (Landsbesluit aanwijzing ziekenhuisvoorzieningen)

In artikel 1, onderdeel l, van de Landsverordening zorginstellingen is bepaald dat onder een ziekenhuisvoorziening wordt verstaan een bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, aangewezen zorginstelling.

Het onderhavige landsbesluit, houdende algemene maatregelen regelen, strekt ertoe de aanwijzing van zorginstellingen als ziekenhuisvoorziening te realiseren. Daartoe worden alle momenteel op de onderscheiden eilanden van de Nederlandse Antillen als zodanig onderkende zorginstellingen als ziekenhuisvoorziening aangewezen. Dit is in artikel 1 geschied.

Aangezien niet elke ziekenhuisvoorziening hetzelfde voorzieningenpakket levert of kan leveren, kan onder omstandigheden van een ziekenhuisvoorziening niet gevergd worden te voldoen aan bepaalde wettelijke vereisten van de Landsverordening zorginstellingen. Zo kan bijvoorbeeld van het A.M. Edwards Medical Center te Saba niet gevergd worden dat wordt voldaan aan het vereiste van artikel 19, eerste lid, van de Landsverordening zorginstellingen, dat de werkzame geneeskundigen per vakgroep georganiseerd moeten zijn. Nu biedt artikel 28 van de Landsverordening zorginstellingen de mogelijkheid dat bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, wordt bepaald dat een of meer bepalingen van die landsverordening – al dan niet tijdelijk – niet van toepassing is of zullen zijn op bij dat landsbesluit aangewezen zorginstellingen. In het onderhavige landsbesluit is van de in artikel 28 gegeven mogelijkheid gebruik gemaakt om artikel 19 niet van toepassing te verklaren op de twee kleinste in dit landsbesluit als ziekenhuisvoorziening aangewezen zorginstellingen (zie artikel 2).

Een en ander laat evenwel onverlet de verplichting tot naleving van de kwaliteitsverplichtingen van de Landsverordening zorginstellingen, ook in die ziekenhuisvoorzieningen ten aanzien waarvan de verplichting opgenomen in artikel 19 niet van toepassing is verklaard.

In de toekomst zullen mogelijk andere zorginstellingen de wens te kennen geven aangewezen te worden als ziekenhuisvoorziening. In verband hiermee worden thans beleidsregels ontwikkeld ten einde dergelijke wensen te kunnen toetsen. Voor het moment is zulks echter nog niet direct nodig.

Aan dit landsbesluit zijn geen consequenties voor de landsbegroting verbonden.