Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Vlist

Besluit inzake de interne regels (protocol) van de gemeente Vlist voor de toekenning van steunverlening aan ondernemingen en subsidies

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Vlist
Officiële naam regelingBesluit inzake de interne regels (protocol) van de gemeente Vlist voor de toekenning van steunverlening aan ondernemingen en subsidies
CiteertitelSubsidieverstrekkings- en steunverleningsbesluit Vlist 2007
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-200701-01-2017Nieuwe regeling

09-01-2007

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit inzake de interne regels (protocol) van de gemeente Vlist voor de toekenning van steunverlening aan ondernemingen en subsidies

Het college van de gemeente Vlist besluit,

gelet op de financiële verordening ter uitvoering van artikel 212 van de Gemeentewet en de Organisatieregeling gemeente Vlist 2005,

vast te stellen:

Besluit inzake de interne regels (protocol) van de gemeente Vlist voor de toekenning van steunverlening aan ondernemingen en subsidies.

Algemeen

Artikel 1 Definities

In dit besluit wordt verstaan onder:

a) Staatssteun: steunmaatregelen van de staten of in welke vorm ook met staatsmiddelen bekostigd, die de mededinging door begunstiging van bepaalde ondernemingen of bepaalde producties vervalsen of dreigen te vervalsen, voorzover deze steun het handelsverkeer tussen de lidstaten ongunstig beïnvloedt (conform artikel 87 lid 1 van het EG-Verdrag).

b) “De minimis-steun”: steun die voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling van aanmelding als opgenomen in Verordening (EG) Nr. 1998/2006 van de Commissie van 15 december 2006 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG-Verdrag op “de minimis-steun”, Publicatieblad Europese Unie L 379/5 van 28 december 2006.

Artikel 2 Centrale adviesfunctie staatssteun

  • 1. De centrale adviesfunctie brengt altijd advies uit in geval van (mogelijke) staatssteun aan de met het verstrekken van de steun belaste personen. Van het advies kan slechts worden afgeweken op basis van een besluit van het college van burgemeester en wethouders. Voorstellen daartoe aan het college, gaan vergezeld van een advies van de juridisch controller.

  • 2. Alle daadwerkelijke steunmeldingen aan de Europese Commissie even als alle kennisgevingen voor de Europese Commissie, geschieden door tussenkomst van de centrale adviesfunctie.

  • 3. In geval van een mogelijke melding of kennisgeving, neemt de centrale adviesfunctie tijdig contact op met het Coördinatiepunt staatssteun van het ministerie van BZK.

  • 4. De centrale adviesfunctie staatssteun geleidt alle meldingen en kennisgevingen door volgens de daartoe bestemde formulieren via het Coördinatiepunt staatssteun van het ministerie van BZK.

  • 5. De centrale adviesfunctie staatssteun houdt een registratie bij van alle aan haar voorgelegde steunmaatregelen, inclusief de aan de Europese Commissie voorgelegde steunmeldingen en kennisgevingen. Dit gebeurt op basis van het in bijlage 2 opgenomen formulier.

  • 6. Gemeld en geregistreerd worden in elk geval, voor zover relevant, de naam van de maatregel, de naam van de steunontvangende onderneming(en), de hoogte van de verleende steun, de periode waarover steun wordt verleend, de voorwaarden waaronder steun wordt verleend, het door de Europese Commissie verleende steunnummer, de uitslag van de door de Europese Commissie uitgevoerde beoordeling en de toepasselijkheid van een vrijstellingsverordening.

  • 7. De centrale adviesfunctie staatssteun is niet alleen betrokken bij aanmeldings- en goedkeuringsprocedures van nieuwe steunmaatregelen, maar ook bij alle overige procedures vanuit de Europese Commissie en de procedures voor de nationale en/of Europese rechter op staatssteungebied.

Artikel 3 Grondbeleid en treasury

  • 1. In de gemeentelijke regels op het gebied van grondbeleid en treasury, zal een verwijzing naar dit besluit worden opgenomen.

  • 2. Op het gebied van grondbeleid zal een speciale staatssteun contactpersoon worden aangesteld. Indien medewerkers hebben vastgesteld dat er mogelijk sprake is van (meldingsplichtige) staatssteun, dan kunnen zij in eerste instantie contact opnemen met deze persoon.

Artikel 4 Subsidieverstrekking

  • 1. Indien door de gemeente een subsidie wordt verstrekt, al dan niet op basis van de algemene subsidieverordening van de gemeente Vlist, die aan alle criteria voor meldingsplichtige staatssteun lijkt te voldoen, dan dient de betreffende individuele steunmaatregel aangemeld te worden bij de Europese Commissie.

  • 2. Indien een subsidieregeling wordt opgezet, al dan niet op basis van de in lid 1 genoemde verordening, die aan alle criteria voor meldingsplichtige staatssteun lijkt te voldoen, dan dient de betreffende steunregeling aangemeld te worden bij de Europese Commissie.

  • 3. In de algemene subsidieverordening van de gemeente Vlist wordt opgenomen dat een subsidie of een subsidieregeling, die aan alle criteria voor meldingsplichtige staatssteun lijkt te voldoen, dient te worden aangemeld bij de Europese Commissie.

Artikel 5 Diensten van algemeen economisch belang

Het verstrekken van compensatie aan ondernemingen voor het uitvoeren van diensten van algemeen economisch belang, dient te allen tijde te worden gemeld bij de centrale adviesfunctie staatssteun voor een toets op mogelijke staatssteunaspecten.

Artikel 6 Interne controle

  • 1. De financieel controller bewaakt dat het staatssteunverleningsproces binnen de kaders van dit besluit wordt uitgevoerd.

  • 2. De financieel controller toetst daartoe achteraf en steekproefsgewijs of de voorgeschreven procedurehandelingen hebben plaatsgevonden.

  • 3. Het resultaat van de toets wordt, voorzien van motiveringen en parafen, in het steunverleningssdossier vastgelegd.

Artikel 7 Beslissingsbevoegdheden

Het verstrekken van (staats)steun vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders.

Artikel 8 Standstill-bepaling

Een steunmaatregel die staatssteun vormt, mag niet worden verstrekt voordat de Europese Commissie een beschikking tot goedkeuring van die steun heeft gegeven of wordt geacht die te hebben gegeven.

Artikel 9 De minimis-steun

Indien steun wordt verstrekt onder de De minimis-vrijstellingsverordening, dan dient de steunontvangende onderneming een verklaring (zie bijlage 1) te ondertekenen waarin zij verklaart dat met de betreffende subsidieverstrekking voor de betreffende onderneming de drempel van € 200.000,00, gerekend over een periode van drie belastingjaren, niet wordt overschreden.

Artikel 10 Staatssteunverleningsdossier

  • 1. Van elke staatssteunverlening zal conform het in bijlage 2 opgenomen model een dossier worden bijgehouden door de voor de verlening verantwoordelijke persoon.

  • 2. De in lid 1 bedoelde dossiers worden gedurende een termijn van tien jaar, te rekenen vanaf het moment van verlening van de steun, bewaard.

Artikel 11 Checklist staatssteun

  • 1. Om te bepalen of er sprake is van (meldingsplichtige) staatssteun, dienen medewerkers gebruik te maken van de bij dit besluit als bijlage 3 gevoegde ‘Checklist staatssteun’.

  • 2. Indien de medewerker tot de conclusie komt dat er mogelijk sprake is van (meldingsplichtige) staatssteun, dan neemt hij of zij contact op met de voor staatssteun verantwoordelijke contactpersoon van de betreffende dienst of direct met de centrale adviesfunctie staatssteun.

Artikel 12 Omgang met geconstateerde fouten en adviezen

  • 1. Het college van burgemeester en wethouders neemt kennis van de door de juridisch controller, de financieel controller en de accountant geconstateerde fouten kennis en zij treft, indien de kans op herhaling aanwezig is, maatregelen om de fouten te voorkomen.

  • 2. Het college van burgemeester en wethouders neemt kennis van de adviezen van de accountant. Indien adviezen niet of niet geheel kunnen worden opgevolgd, is het van belang dat zij hiervoor de motieven aangeeft.

Artikel 13 Inwerkingtreding

  • 1. Dit besluit treedt in werking per 1 januari 2007.

  • 2. Op dat tijdstip vervalt het “Subsidieverstrekkings- en steunverleningsbesluit” vastgesteld op 21 februari 2006.

Artikel 14 Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald onder de naam ‘Subsidieverstrekkings- en steunverleningsbesluit Vlist 2007’.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van Vlist dd. 9 januari 2007,

de secretaris a.i., de burgemeester,

mr. C. M. de Graaf A.Z. Evenhuis-Meppelink