Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 4de januari 2002 ter uitvoering van artikel 9 van het Reglement van Orde voor de Raad van Advies (P.B.1949, no. 11, zoals gewijzigd bij landsbesluit van 8 juli 1963, P.B.1963, no.112) juncto de artikelen 16 en 17 van de Landsverordening Organisatie Landsoverheid (P.B.2001, no.75), regelende de organisatie en taakstelling van het Secretariaat van de Raad van Advies

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingLANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 4de januari 2002 ter uitvoering van artikel 9 van het Reglement van Orde voor de Raad van Advies (P.B.1949, no. 11, zoals gewijzigd bij landsbesluit van 8 juli 1963, P.B.1963, no.112) juncto de artikelen 16 en 17 van de Landsverordening Organisatie Landsoverheid (P.B.2001, no.75), regelende de organisatie en taakstelling van het Secretariaat van de Raad van Advies
CiteertitelLandsbesluit organisatie en taakstelling secretariaat van de raad van advies
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-01-2002Nieuwe regeling

04-01-2002

P.B. 2002, no. 10

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 4de januari 2002 ter uitvoering van artikel 9 van het Reglement van Orde voor de Raad van Advies (P.B.1949, no. 11, zoals gewijzigd bij landsbesluit van 8 juli 1963, P.B.1963, no.112) juncto de artikelen 16 en 17 van de Landsverordening Organisatie Landsoverheid (P.B.2001, no.75), regelende de organisatie en taakstelling van het Secretariaat van de Raad van Advies

Artikel 1

De organisatie van het Secretariaat van de Raad van Advies, hierna te noemen Secretariaat, is als volgt:

  • 1.

    Aan het hoofd van het Secretariaat staat de Secretaris, genoemd in artikel 31 van de Staatsregeling van de Nederlandse Antillen.

  • 2.

    De Secretaris wordt bij belet of ontstentenis vervangen door de Plaatsvervangend Secretaris, als bedoeld in artikel 9 van het Reglement van Orde voor de Raad van Advies.

  • 3.

    Het maximum aantal formatieplaatsen van het Secretariaat is: 4

Artikel 2

Het Secretariaat is belast met:

  • a.

    het voorbereiden en vastleggen van de vergaderingen van de Raad van Advies:

  • b.

    het verrichten van voorstudies en het verstrekken van adviezen aan de Raad van Advies;

  • c.

    het zorgdragen voor de uitvoering van de besluiten van de Raad van Advies, waaronder het opstellen van conceptadvieszen;

  • d.

    het anderszins bijstaan en ondersteunen van de Raad van Advies, waaronder het opstellen van concept-jaarplannen en –verslagen van de Raad van Advies;

  • e.

    het zorgdragen voor een optimale werkrelatie met onder meer:

    • 1.

      de Regering, de bewindspersonen, alsmede de Directeuren van de Ministeries en andere overheidsdiensten en -instellingen;

    • 2.

      de Staten van de Nederlandse Antillen;

    • 3.

      maatschappelijke groeperingen in de verschillende eilandgebieden.

  • f.

    het verstrekken van informatie over door de Raad van Advies uitgebrachte adviezen en andere verrichte of voorgenomen activiteiten, voor zover dat niet aan een andere overheidsdienst of - instelling is opgedragen.

Artikel 3

  • 1. Het Secretariaat bestaat uit 1 afdeling: de Afdeling Studiedienst.

  • 2. De Secretaris, genoemd in artikel 1, eerste lid, is tevens hoofd van de afdeling.

Artikel 4

Het Secretariaat kan ten aanzien van de afhandeling van de financiële, ICT-, personele, faciliterende, documentaire, materiële en andere ondersteunende taken desgewenst gebruik maken van het Ondersteuningsbureau van het Ministerie Algemene Zaken en Buitenlandse Betrekkingen.

Artikel 5

  • 1. De Secretaris en de Plaatsvervangend Secretaris worden benoemd, geschorst en ontslagen door de Gouverneur, op voordracht van de Raad van Advies.

  • 2. Het overige personeel wordt benoemd, geschorst en ontslagen door de Gouverneur, op voordracht van de Secretaris.

  • 3. De Secretaris kan binnen door de Regering gestelde grenzen aan deze bij of krachtens de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht en andere daarmee samenhangende rechtspositionele regelingen toekomende bevoegdheden uitoefenen.

  • 4. De Secretaris kan binnen de door de Regering en relevante regelgeving gestelde grenzen, zoals de Staatsregeling, de Landsverordening Organisatie Landsoverheid en de Comptabiliteitslandsverordening, overeenkomsten met derden aangaan.

Artikel 6

Dit landsbesluit kan worden aangehaald als Landsbesluit Organisatie en Taakstelling Secretariaat van de Raad van Advies.

Artikel 7

Dit landsbesluit treedt in werking met ingang van de datum van inwerkingtreding van de Landsverordening Organisatie Landsoverheid.

NOTA VAN TOELICHTING

Algemeen

Een Ministerie omvat alle onder de Minister ressorterende taken en daarmee belaste organisatorische eenheden. Het Ministerie bestaat enerzijds uit maximaal twee Directies en één Ondersteuningsbureau, met daarbij maximaal drie afdelingen per Directie. Anderzijds kan het Ministerie, Uitvoerende Diensten en Secretariaten omvatten. Dit Landsbesluit regelt de instelling van een Secretariaat, nl het Secretariaat van de Raad van Advies.

De organisatorische en besluitvormingsaspecten van de Raad van Advies, waaronder de positie van de Secretaris, zijn thans in zijn algemeenheid geregeld in het Reglement van Orde van de Raad van Advies (P.B. 1949, no.11, zoals gewijzigd bij P.B. 1963, no.112). Om die reden strekt het onderhavige Landsbesluit zowel ter uitvoering van het Reglement van Orde van de Raad van Advies (primair) als van de Landsverordening organisatie Landsoverheid

Bedoeling is de inhoud van het Reglement van Orde van de Raad van Advies, een Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, in de loop van 2002 te actualiseren en neer te leggen in een Landsverordening. In die zin is het onderhavige Landsbesluit dus een interim-regeling.

De considerans beschrijft de missie, de omschrijving van de reden van bestaan van de organisatie. Deze geeft richting aan de organisatie (het waarom).

De Raad van Advies kan zich verenigen met de inhoud van het landsbesluit (advies van 20 december 2001). De CCGOA heeft geen advies uitgebracht.

Artikel 1

Conform het Beslisdocument van 30 oktober 200,0, beslispunt 1b en 4i, worden de uitvoerende taken van de Landsoverheid niet meer binnen de Directies uitgevoerd maar overgedragen. Voor zover de taak nog als verantwoordelijkheid van de Landsoverheid wordt gezien, vindt overdracht plaats naar een Coördinator (alleen bij BiZa), Uitvoerende Dienst (Inspectie) of Secretariaat.

In het geval de taak niet (meer) als kerntaak van de overheid wordt gezien, wordt de taak afgestoten naar een verzelfstandigde dienst.

De onderdelen die als Uitvoerende Dienst, Secretariaat of verzelfstandigde dienst worden voortgezet, hebben op dit moment behalve uitvoerende soms ook beleidsmatige taken. Ze ontwikkelen, als Landsdienst, het beleid voor de Minister. Op basis van de scheiding tussen beleid en uitvoering, zal deze beleidstaak na omvorming tot een Uitvoerende Dienst, Secretariaat of verzelfstandigde dienst in zijn algemeenheid komen te vervallen.

Het Secretariaat van de Raad van Advies neemt een bijzondere, een sui generis positie in. Organisatorisch is het Secretariaat, evenals het Bureau Secretariaatvoering SER/ROA/GOA, ondergebracht bij het Ministerie van Algemene zaken en Buitenlandse Betrekkingen; functioneel ondersteunt het echter een onafhankelijk Hoog College van Staat (de Raad van Advies) en is het ter zake verantwoording schuldig aan dat College en niet aan de Landsoverheid. Dit komt ook tot uitdrukking in de procedure tot benoeming van de Secretaris en de Plaatsvervangend Secretaris, nl. op voordracht van de Raad van Advies, en in het feit dat het Secretariaat desgewenst gebruik kan maken van het Ondersteuningsbureau (Zie artikelen 4 en 5 van dit landsbesluit, artikel 31 van de Staatsregeling van de Nederlandse Antillen en Reglement van Orde van de Raad van Advies)

Zoals reeds is opgemerkt, is het de bedoeling om de inhoud van het Reglement van Orde van de Raad van Advies in de loop van 2002 te actualiseren en neer te leggen in een Landsverordening. In die zin is het onderhavige Landsbesluit dus een interim-regeling.

Een afdeling staat onder leiding van een afdelingshoofd als er meer dan één afdeling is. Bij het Secretariaat is slechts sprake van 1 afdeling. Alsdan geldt de hoofdregel: het diensthoofd/de Secretaris is tevens afdelingshoofd.

Artikelen 4 en 5

Het Secretariaat kan ten aanzien van de afhandeling van de financiële, ICT-, personele, faciliterende, documentaire, materiële en andere ondersteunende taken desgewenst gebruik maken van het Ondersteuningsbureau van het Ministerie Algemene Zaken en Buitenlandse Betrekkingen.

Op basis van het document “Inrichting van het P-beheer binnen de Nieuwe Overheid”, zoals geaccordeerd door de Raad van Ministers op 25 april 2001, en het document over F-beheer zal een hoofd van de dienst, i.c. de Secretaris, ruimere bevoegdheden worden toegekend op het gebied van het financiële en personeelsbeheer.

Extra bevoegdheden komen tot uitdrukking op het terrein van disciplinaire procedures, gratificaties, het aangaan van contracten met betrekking tot onderhoud, kantoorartikelen, automatisering, etc.

De toekenning van de extra bevoegdheden geschiedt op basis van een mandaat en wordt begrensd door regelgeving, zoals de Staatsregeling, de Landsverordening Organisatie Landsoverheid, de Comptabiliteitslandsverordening en de Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht.