Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Middelharnis

Spaarloonregeling gemeente Middelharnis

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Middelharnis
Officiële naam regelingSpaarloonregeling gemeente Middelharnis
CiteertitelSpaarloonregeling gemeente Middelharnis
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerpSpaarloonregeling

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-199401-01-199401-01-2012geen

04-09-1997

-

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Middelharnis;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 25 augustus 1997;

gehoord de commissie algemene bestuurszaken;

gehoord de commissie voor georganiseerd overleg;

besluit:

te wijzigen de navolgende Spaarloonregeling gemeente Middelharnis

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

Werkgever: de gemeente Middelharnis;

deelnemer: de werknemer die overeenkomstig het bepaalde in artikel 2 vrijwillig deelneemt aan deze regeling;

spaarregeling: spaarloonregeling als bedoeld in de uitvoeringsregeling bedrijfsspaarregeling 1994;

spaarinstelling: de instelling die van overschrijving van het spaarloon zonder verdere administratieve verplichtingen van de werkgever:

   - spaartegoeden van de deelnemer administreert,

   - verzoeken om deblokkering beoordeelt op grond van de spaarloonregeling geldende wettelijke bepalingen en

   - de belastbare opnames van spaartegoeden ten behoeve van belastinginhouding overschrijft naar de werkgever, voorzover niet op andere wijze tot belastingafdracht wordt overgegaan;

spaarloon: elk overeenkomstig de bepalingen van de regeling op de spaarrekening gestort bedrag;

speciale spaarrekening: de bij de spaarinstelling ten name van de deelnemer geopende spaarrekening.

Artikel 2 Deelneming

  • 1 De deelname aan de spaarregeling is vrijwillig.

  • 2 Deelname staat open voor:

    - ambtenaren in de zin van hoofdstuk 1 artikel 1:1 1a van de CAR/UWO

    - personeel van de vrijwillige brandweer;

    - personeel van het basis- en speciaal onderwijs van de gemeente Middelharnis waarop het R.P.B.O. van toepassing.

  • 3 Deelnemer wordt men door het invullen en ondertekenen van een deelnameformulier, waarop wordt verklaard dat het personeelslid periodiek middels een inhouding op het brutoloon een bedrag zal sparen. Dit formulier moet daarna bij de werkgever worden ingeleverd.

  • 4 Nieuw indiensttredende werknemers kunnen burgemeester en wethouders verzoeken hun bij vorige werkgevers opgebouwde saldo in te brengen in de spaarloonregeling van de gemeente Middelharnis onder overlegging van de jaaroverzichten en een opgave van het gespaarde bedrag in het lopende jaar onder de voorwaarde dat de vorige spaarinstelling daaraan haar medewerking verleent.

Artikel 3

  • 1 Deelname aan de spaarregeling kan per de eerste van iedere maand ingaan, waarbij een vast spaarbedrag wordt opgegeven, met inachtneming van het wettelijk vastgestelde maximum.

  • 2 Wijziging van het spaarbedrag is alleen mogelijk per 1 januari.

  • 3 Het spaarloon wordt zonder aftrek van loonheffing en sociale premies op het maandsalaris van de deelnemer ingehouden en overgemaakt naar zijn spaarrekening.

  • 4 De deelname aan de spaarregeling eindigt bij beëindiging van de dienstbetrekking of indien de deelnemer zulks schriftelijk verzoekt.

  • 5 Bij arbeidsongeschiktheid van de deelnemer wordt het spaarloon ingehouden van de uitkeringen krachtens de Ziektewet of de Wet op de Arbeidsongeschiktheid, voor zover deze uitkeringen geschieden door bemiddeling van de werkgever.

    Indien en voorzover de evengenoemde uitkeringen niet door bemiddeling van de werkgever geschieden, wordt de inhouding opgeschort tot het tijdstip, waarop de deelnemer zijn werkzaamheden hervat.

Artikel 4 Uitvoering

  • 1 Het spaarloon wordt aan het einde van de maand door de werkgever op de speciale spaarrekening ten name van de deelnemer bij de bank gestort.

  • 2 Het is de deelnemer niet toegestaan gelden rechtstreeks op zijn speciale spaarrekening te storten of te doen storten, anders dan de op de in lid 1 vermelde wijze.

  • 3 Het spaarloon van een bepaald kalenderjaar zal nadat het gedurende tenminste 4 kalenderjaren, gerekend vanaf de eerste januari volgende op het jaar van bijschrijving op de spaarrekening heeft gestaan, overgeboekt worden naar de door de deelnemer opgegeven tegenrekening.

Artikel 5

  • 1 In afwijking van het bepaalde in artikel 4 kan het spaarloon geheel of gedeeltelijk vrij worden opgenomen en zal het op verzoek van de deelnemer worden overgeboekt naar zijn tegenrekening indien:

    a. Eigen woning

    de opname wordt aangewend voor de verwerving van een tot hoofdverblijf dienende eigen woning door de deelnemer of diens echtgeno(o)t(e). Onder woning wordt mede verstaan een lidmaatschap van een coöperatie waarvan de leden enkel op grond van hun lidmaatschap het recht van uitsluitend gebruik hebben van een aan de coöperatie in eigendom toebehorend gebouw, dan wel van een afzonderlijk gedeelte van een zodanig gebouw. De hier bedoelde vrije opname moet uiterlijk plaatsvinden binnen zes maanden na het passeren van de notariële (transport)akte.

    b. Levensverzekering

    de opname wordt aangewend ter voldoening van de premies of koopsommen verschuldigd ingevolge een overeenkomst van levensverzekering gesloten door de deelnemende of diens echtgen(o)t(e).

    c. Effecten

    de opname wordt aangewend voor belegging in effecten, mits de effecten onbezwaard deel uitmaken en deel uit blijven maken van het vermogen van de deelnemer. Bij verkoop van effecten binnen de in artikel 4 genoemde termijn van vier kalenderjaren, dient de opbrengst - tot het bij de aankoop ten laste van de spaarloonrekening voor die aankoop opgenomen bedrag - overwijld op de spaarloonrekening te worden teruggestort. Indien de opbrengst niet toereikend is, is het toegestaan de terugstorting aan te vullen uit eigen middelen tot het bij de aankoop ten laste van de spaarloonpremie opgenomen bedrag.

  • 2 De deelnemer die in de gevallen onder a tot en met c wenst te beschikken over het spaarloon dient hiertoe schriftelijk bewijs te overleggen aan de spaarlooninstelling.

Artikel 6 Rente

De op de speciale spaarrekening gekweekte rente zal jaarlijks op deze rekening worden bijgeschreven. Nadat rentebijschrijving heeft plaatsgevonden kan de deelnemer te allen tijde over deze rente beschikken zonder dat vooraf goedkeuring van de werkgever vereist is.

Artikel 7 Saldo-opgaven

De bank zal uiterlijk in de maand februari van elk jaar aan iedere deelnemer een opgave zenden van de mutaties op zijn speciale spaarrekening in het voorafgaande jaar, de in dat jaar gekweekte rente en de grootte van het spaartegoed per 31 december van dat jaar. Overzichten van deze saldo-opgaven zullen door de bank aan de werkgever worden gezonden.

Artikel 8 Beëindiging dienstverband

  • 1 Bij beëindiging van het dienstverband tussen de werkgever en de deelnemer door het overlijden van de deelnemer zal de speciale spaarreking worden opgeheven en zal aan de deelnemer c.q. dienst rechtverkrijgende(n) goedkeuring worden verleend tot het opnemen van het op de speciale spaarreking uitstaande spaarloon, onverminderd het bepaalde in lid 3 van dit artikel;

  • 2 Indien de deelneming eindigt wegens beeindiging van het dienstverband tussen de werkgever en de deelnemer om andere dan de in lid 1 van dit artikel genoemde redenen zal ter keuze van de deelnemer:

    a. de speciale spaarrekening worden aangehouden;

    Het bepaalde in dit reglement blijft, voor zover van toepassing, onverminderd van kracht; ofwel

    b. de speciale spaarrekening worden opgeheven;

  • 3 Indien het spaarloon door de deelnemer of diens rechtverkrijgende(n) is opgenomen bij beëindiging van het dienstverband, daaronder begrepen het overlijden van de deelnemer, wordt voor de toepassing van de Wet op de loonbelasting 1964 en de Coördinatiewet Sociale Verzekering voor elke volle maand gedurende welke het spaarloon binnen een termijn van vier jaren is opgenomen een evenredig deel van het spaarloon aangemerkt als loon, niet zijnde spaarloon.

Artikel 9 Verpanding, bezwaring en vervreemding

Het is de deelnemer niet toegestaan zijn door de speciale spaarrekening aangewezen vordering op de bank geheel of gedeeltelijk te verpanden, te bezwaren of te vervreemden.

De werkgever heeft in voorkomende gevallen het recht de deelnemer van verdere deelneming aan de spaarloonregeling uit te sluiten.

Artikel 10

Indien de deelnemer bij aanvaarding van een betrekking elders tijdig daartoe verzoekt en de betreffende spaarinstelling(en) daartoe de gelegenheid bied(t)(en), kan het spaarloon op een spaarloonrekening, geldend bij de nieuwe werkgever, worden overgemaakt.

Artikel 11

Burgemeester en wethouders beslissen in alle gevallen waarin over de uitleg van de bepalingen van deze regeling verschil van inzicht bestaat.

Artikel 12

De regeling kan worden aangehaald als "Spaarloonregeling gemeente Middelharnis".

Na vaststelling werkt de regeling terug tot 1 januari 1994.

Ondertekening

Vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Middelharnis op 4 september 1997.

De secretaris,                                                     De voorzitter,