Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nederlandse Antillen

VERORDENING van den 22sten Juni 1933, houdende bepalingen omtrent de uitoefening van het recht van vergadering

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Overheidsorganisatie Nederlandse Antillen
Officiële naam regelingVERORDENING van den 22sten Juni 1933, houdende bepalingen omtrent de uitoefening van het recht van vergadering
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorGouverneur van de Nederlandse Antillen
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-12-2001Art. 12

03-08-2001

P.B. 2001, no. 80

onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

VERORDENING van den 22sten Juni 1933, houdende bepalingen omtrent de uitoefening van het recht van vergadering

Artikel 1

Het houden, leiden, beleggen, organiseeren of bijwonen van, alsook het deelnemen aan eene openbare vergadering tot gemeenschappelijke beraadslaging in de open lucht en het houden van een toespraak voor publieke in de open licht is verboden, tenzij vooraf schriftelijke vergunning tot die vergadering of het houden van die toespraak is verleend door het betrokken Plaatselijk Hoofd van Politie.

Eene zoodanige vergunning kan te allen tijde door hem die dezelve heeft verleend, worden ingetrokken.

Het houden van toespraken op begraafplaatsen bij gelegenheid van eene begrafenis is geoorloofd, tenzij zulks door het betrokken Plaatselijk Hoofd van politie is verboden.

Artikel 2

xx

Artikel 3

Het dragen van wapenen in de vergaderingen bedoeld in artikel 1 is verboden.

Dit verbod is niet toepasselijk voor officieren en onder-officieren van zee- en landmacht in uniform gekleed.

Artikel 4

Het houden, leiden, beleggen, organiseeren of bijwonen van, alsook het deelnemen aan bijeenkomsten van particulieren om zich in het hanteeren van wapenen te oefenen, hetzij op plaatsen in den regel voor het publiek toegankelijk, hetzij wanneer zij door meer dan tien personen worden bijgewoond, is verboden, tenzij vooraf schriftelijke vergunning tot die bijeenkomst is verleend door het betrokken Plaatselijk Hoofd van Politie

Een zoodanige vergunning wordt niet verleend dan tenminste vijf dagen voordat de bijeenkomst wordt gehouden.

Lid twee van artikel 1 is op een zoondanige vergunning van toepassing.

Artikel 5

Wanneer, naar het oordeel van den Gouverneur, de openbare orde is verstoord of ernstig gevaar voor verstoring daar van dreigt, kan de Gouverneur, indien hij zulks tot herstel of verzekering van de openbare orden noodzakelijk acht, bij Besluit bepalen, dat in het geheele gebiedsdeel Curaçao dan wel in een bij het Besluit aan te geven deel daarvan, de uitoefening van het recht van vergadering aan de volgende beperkingen is onderworpen:

  • a.

    het bepaalde in artikel 1 is van toepassing ten aanzien van alle voor het publiek toegankelijke vergaderingen, alsmede ten aanzien van vergaderingen die gehouden worden op in den regel voor het publiek toegankelijke plaatsen.

  • b.

    het houden, leiden, beleggen, organiseeren, of bijwonen van, alsook het deelnemen aan andere dan de onder a bedoelde vergaderingen is verboden, tenzij voor het houden daarvan tenminste drie dagen te voren schriftelijk kennis is gegeven aan het betrokken Plaatselijk Hoofd van Politie , welke ieder voor zich, bevoegd zijn het houden van die vergadering te verbieden.

  • c.

    het bepaalde in artikel 3 is op alle vergaderingen van toepassing.

Zoodra de bijzonder omstandigheden, bedoeld in het vorig lid, naar het oordeel van den Gouverneur niet meer aanwezig zijn, wordt het Besluit ingetrokken.

Het in het eerste lid onder a en b bepaalde is niet van toepassing ten aanzien van de Staten en de Eilandsraden , zoomede ten aanzien van andere bij of krachtens een algemeene verordening ingestelde vereenigingen. besturen of lichamen of van bij het besluit uitdrukkelijk uit te sluiten vereenigingen, besturen of lichamen.

Artikel. 6

De bij artikel 5 bedoelde beperkingen van het recht van vergadering kunnen, wanneer dit tot herstel of verzekering van de openbare orde noodzakelijk geacht wordt, door den Gouverneur bij Besluit in het geheele gebiedsdeel Curaçao, dan wel in een bij het Besluit te omschrijven deel daarvan, voor een of meer bepaalde vereenigingen in het leven geroepen worden.

Zoodra dit met het belang der openbare orde vereenigbaar is, wordt in het eerste lid bedoelde Besluit ingetrokken.

Artikel. 7

Elke vergadering of bij eenkomst, waarin de openbare orde wordt verstoord of waarin tegen de bepalingen van deze verordening wordt gehandeld of waarin voorwaarden, in de vergunning gesteld, worden overtreden, gaat op de vordering der ambtenaren met het opsporen van overtredingen deze verordening belast terstond uiteen.

Artikel 8

Hij, die in een besloten vergadering, welke door toepassing van artikel 5 of artikel 6 onderworpen is aan de daarbij aangeduide beperkingen van het recht van vergadering en feit pleegt, hetwelk in het openbaar begaan, zou vallen onder de feiten, strafbaar gesteld bij artikelen 136quater, 137 en 182bis van het Wetboek van Strafrecht voor de kolonie Curaçao, wordt gestraft met gevangenisstraf of geldboete tot het bij het betrokken artikel van dat wetboek aangegeven maximum.

De in dit artikel strafbaar gestelde feiten worden beschouwd als misdrijven.

Artikel 9

Onverminderd de straffen, gesteld voor bijzondere feiten in geoorloofde of ongeoorloofde vereenigingen, vergaderingen en bijeenkomsten, of ter gelegenheid hiervan gepleegd, wordt overtreding van eenig voorschrift vervat in of bij Besluit uitgevaardigd krachtens artikel 1, lid een, artikel 3, lid een, artikel 4, lid een, artikel 5, artikel 6 en artikel 7 gestraft met hechtenis van ten hoogste twee maanden of met geldboete van ten hoogste tweehonderd gulden.

De in dit artikel strafbaar gestelde feiten worden beschouwd als overtredingen.

Artikel 10

Hij, wien bij deze verordening bevoegdheid is gegeven tot het verleenen van vergunning, kan daaraan voorwaarden verbinden.

Artikel 11

Hij, die handelt in strijd met, of niet nakomt de voorwaarden, verbonden aan eene vergunning, hem overeenkomstig deze verordening verleend, wordt geacht gehandeld te hebben zonder vergunning.

Onder handelen wordt in dat artikel verstaan zoowel doen, als hebben en nalaten.

Artikel 12

xx

Artikel 13

Deze verordening is niet van toepassing ten aanzien van godsdienstoefeningen, gehouden binnen gebouwen of besloten plaatsen.

Artikel 14

Deze verordening treedt in werking met ingang van den dag na dien harer afkondiging.