Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Naarden

Horecastappenplan: beleidsregel voor het intrekken van Drank- en Horecavergunningen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Naarden
Officiële naam regelingHorecastappenplan: beleidsregel voor het intrekken van Drank- en Horecavergunningen
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpHorecastappenplan: beleidsregel voor het intrekken van Drank- en Horecavergunningen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3 en artikel 31 Drank- en Horecawet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-09-201110-09-2013Nieuwe regeling

14-12-2009

Gemeenteblad, Naarder Koerier

ROBM/BMP/ink091229

Tekst van de regeling

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Naarden,

b e s l u i t:

 

Het horecastappenplan als beleidsregel voor het intrekken van Drank- en Horecavergunningen vast te stellen.

Artikel 1

1. Inleiding/probleem- en doelstellingHet huidige landelijke alcoholbeleid is er op gericht iedere vorm van alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar tegen te gaan. Nederlandse jongeren drinken te veel, te vroeg en te vaak. Het gemeentelijke alcoholbeleid dient zich niet alleen te richten op beperkende maatregelen met betrekking tot problemen met de openbare orde, maar ook op de beperking van gezondheidsschade.Uit de mysteryshopactie die in december 2008 is gehouden bij alcoholverstrekkers in de regio Gooi en Vecht is gebleken dat jongeren onder de 16 jaar in gemiddeld 82% van de gevallen aan alcohol kunnen komen. Hieruit blijkt de noodzaak van effectief en integraal handhavingsbeleid. Het onderhavige horecastappenplan richt zich uitsluitend op de handhaving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop.2. Motivering voorstelOp grond van artikel 3 en 31 van de Drank- en Horecawet is uw College bevoegd een Drank- en Horecavergunning in te trekken bij niet-naleving van de bepalingen van de Drank- en Horecawet. Het horecastappenplan dient ter uitwerking van deze bevoegdheid en is aan te merken als een beleidsregel zoals bedoeld in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht.Wettelijk kaderArtikel 20 lid 1 en 2 van de Drank- en Horecawet luidt:1. het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken als bedoeld in de eerste volzin wordt eveneens begrepen het verstrekken van alcoholhoudende drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, welke drank echter kennelijk bestemd is voor een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. 2. Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet sterke drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken als bedoeld in de eerste volzin wordt eveneens begrepen het verstrekken van sterke drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, welke drank echter kennelijk bestemd is voor een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt.  

Het uniforme beleid met betrekking tot de handhaving van het verbod om alcohol te verstrekken aan jongeren die de leeftijd van 16 jaar nog niet hebben bereikt, zal onderdeel uit gaan maken van het per gemeente geldende handhavingsbeleid voor de horeca-gerelateerde handhavingstaken.

3. Alternatieven (met motivatie+/-)Uw college kan besluiten tot het formuleren van een eigen handhavingsbeleid. Afwijking van de regionale handhaving zou beter aan kunnen sluiten op de specifieke situatie van de gemeente Naarden, maar zal de slagvaardigheid van het regionaal beleid verminderen.4. Resultaat besluitDoelstellingDit horecastappenplan geeft een uitwerking van de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders om een Drank- en Horecavergunning in te trekken wegens niet-naleving van de Drank- en Horecawet (artikel 3 en 31 Drank- en Horecawet). In dit stappenplan wordt aangegeven wanneer en hoe de betreffende ondernemer benaderd zal worden door het bevoegde bestuursorgaan. Het stappenplan geeft een regionale standaard voor alle gemeenten in de regio Gooi en Vecht. 

Horecastappenplan 1

Horecastappenplan

DHW = Drank- en Horecawet      VWA = Voedsel en Waren Autoriteit 

GebeurtenisConstatering (door VWA/politie) van 1e overtreding van art. 20 DHW.Activiteit door college van B&W1. College ontvangt boeterapport/proces-verbaal van VWA/politie.2. College stuurt een waarschuwingsbrief naar overtreder onder verwijzing naar het horecastappenplan. Meegedeeld wordt dat het college over zal gaan tot bestuursrechtelijke maatregelen na de 3e overtreding. De 2e overtreding dient plaats te vinden binnen 1 jaar na de 1e overtreding. Indien tussen de 1e en 2e overtreding meer dan 1 jaar is verstreken, zal het te volgen traject bij de 2e overtreding weer opnieuw gestart worden. 3. Een kopie van de brief wordt gestuurd aan de VWA/politie.

GebeurtenisConstatering (door VWA/politie) van 2e overtreding van art. 20 DHW.Activiteit door college van B&W1. College ontvangt boeterapport/procesverbaal van VWA/politie. 2. College stuurt een laatste waarschuwingsbrief naar overtreder. 3. Een kopie wordt gestuurd aan de VWA/politie.

GebeurtenisConstatering (door VWA/politie) van 3e overtreding van art. 20 DHW.Activiteit door college van B&W1. College ontvangt rapport/procesverbaal van VWA/politie. 2. College stuurt aan overtreder het voornemen om Drank- en Horecavergunning in te trekken op grond van art. 31 lid 2 sub b DHW en conform het horecastappenplan, onder verwijzing naar de 2 waarschuwingsbrieven. Het College stelt overtreder hierbij ingevolge art. 4:8 en 4:9 Awb in de gelegenheid om binnen 4 weken na verzenddatum van het voornemen zienswijzen in te dienen. De zienswijze kan ook het College ertoe brengen om de vergunning niet in te trekken. N.B. Indien het College besluit de vergunning in te trekken mag er geen boete geïnd worden door de VWA/politie (er mag niet twee keer gestraft worden voor hetzelfde feit).

GebeurtenisBesluit intrekken vergunning.Activiteit door college van B&W1. De burgemeester of inspecteur dient een Collegevoorstel in om de vergunning in te trekken. 2. Het College neemt het besluit om de vergunning in te trekken uiterlijk drie maanden na indiening van het voorstel. 3. Het College stuurt de beschikking (besluit tot het intrekken van de vergunning) naar de overtreder. De beschikking bevat een reactie op de eventueel ingebrachte zienswijze en verwijst naar de 2 waarschuwingsbrieven.4. Een kopie van de beschikking wordt naar de VWA/politie gestuurd. 5. Tegen de beschikking kan de overtreder bezwaar indienen.