Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Spijkenisse

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2009

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Spijkenisse
Officiële naam regelingUitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2009
CiteertitelUitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2009 van de gemeente Spijkenisse
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

1. Deze regeling is niet ondertekend, de datum van ondertekening is overgenomen van het hiervoor in de organisatie bestemde document

2. Op dit document staat dat deze regeling is vastgesteld onder voorbehoud van vaststelling van de Afvalstoffenverordening van de gemeente Spijkenisse 2009 door de gemeenteraad. Deze voorwaarde is vervuld op 28-10-2009

3. Deze regeling bevat algemeen verbindende voorschriften, aanwijzingsbesluiten en beleidsregels

4. Deze regeling volgt op de beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005

5. Het overgangsrecht staat in artikel 31 van de Afvalstoffenverordening van de gemeente Spijkenisse 2009

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Afvalstoffenverordening van de gemeente Spijkenisse 2009
  2. Algemene wet bestuursrecht, art. 4:81

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-11-2009nieuwe regeling

01-09-2009

Weekblad Spijkenisse, 03-11-2009

SW/O&O

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2009

Burgemeester en wethouders van de gemeente Spijkenisse;

overwegende dat de gemeenteraad bij besluit van 28 oktober 2009 de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2009 heeft vastgesteld;

het in het belang van de doelmatige verwijdering van huishoudelijke en andere categorieën van afvalstoffen wenselijk is regels te stellen ter uitvoering van de artikelen 2 lid 1 en 2, 3 lid 2, 4 lid 4, 10 lid 4, 10 lid 5, 11 lid 3, 12 lid 2, 13 lid 2, 14 lid 1, 14 lid 2, 14 lid 3, 15 lid 1, 16, 17, 18 lid 3, 19 lid 1, van de Afvalstoffenverordening van de gemeente Spijkenisse;

besluiten:

§ 1 Begripsomschrijvingen

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In dit besluit wordt verstaan dan wel mede verstaan:

  • a.

    verordening: Afvalstoffenverordening van de gemeente Spijkenisse 2009;

  • b.

    inzamelmiddel: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd hulp- of bewaarmiddel, bijvoorbeeld een huisvuilzak, minicontainer, afvalemmer, kca-box of big bag, ten behoeve van één huishouden;

  • c.

    inzamelvoorziening: een voor de inzameling van afvalstoffen bestemd(e) bewaarmiddel of- plaats, bijvoorbeeld een verzamelcontainer, wijkcontainer of brengdepot, ten behoeve van meerdere huishoudens.

§ 2 Inzameling van huishoudelijke afvalstoffen

Artikel 2 Aanwijzing inzameldienst (uitwerking artikel 2, lid 1)

Als inzameldienst, belast met de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen afkomstig van huishoudens wordt aangewezen: NV Reinis.

Artikel 2.1 Aanwijzing andere inzamelaars (uitwerking artikel 2, lid 2)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot de inzameling voor specifieke categorieën huishoudelijke afvalstoffen door andere inzamelaars. Zie blz. 11 ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Artikel 2.2 Aanwijzing afzonderlijke inzameling andere categorieën huishoudelijke afvalstoffen (uitwerking artikel 3, lid 2)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot het vaststellen van een omschrijving van de andere categorieën huishoudelijke afvalstoffen, zie blz. 6 e.v. [Red: zie bijlage], met dien verstande dat de categorie ‘verduurzaamd hout is komen te vervallen. In de plaats hiervan zijn de categorieën hout a, b, en c opgenomen waarvoor in dit Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2009 de volgende omschrijving wordt vastgesteld:

  • -

    ad t: hout a: massief en onbehandeld hout, zoals pallets, fruitkisten en ongeverfd hout;

  • -

    ad u: hout b: hardhout, hardboard, zachtboard en spaanplaat;

  • -

    ad v: hout c: hout dat een oppervlaktebehandeling heeft ondergaan en is gelakt, gelijmd, of gelamineerd. Geïmpregneerd, gecreosoteerd en/ of gewolmaniseerd hout (verduurzaamd) en is te herkennen aan een groene of bruine kleur (bielzen, tuinhout).

Artikel 2.3 Aanwijzing inzamelmiddel of –voorziening (uitwerking artikel 4, lid 2)

Dit artikel sluit aan bij het aanwijzingsbesluit welke is vastgesteld door het college van B & W op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005. Zie blz. 9 e.v. ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Artikel 2.4 Frequentie van inzamelen (uitwerking artikel 5, lid 3 )

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot de frequentie van inzameling van oud papier en karton door huis-aan-huisinzameling in aangewezen delen van de gemeente nabij elk perceel. Zie blz. 10 ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

§ 3 Ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen

Artikel 3 Vaststellen regels omtrent het gebruik van een van gemeentewege verstrekt inzamelmiddel (uitwerking artikel 10, lid 3)
  • 1. Krachtens artikel 10, derde lid, van de verordening stelt het college de volgende regels voor het gebruik van de van gemeentewege verstrekte inzamelmiddelen:

    • a.

      het beheer van de inzamelmiddelen die in bruikleen zijn verstrekt door of namens de gemeente, berust bij de N.V. Reinis;

    • b.

      de door of namens de gemeente verstrekte inzamelmiddelen behoren bij de woning;

    • c.

      de gebruiker van een perceel dient zich tot de klantenservice van de N.V. Reinis te wenden indien bij een verhuizing naar een perceel geen of een kapot door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel wordt aangetroffen, bij verdwijning, vermissing of beschadiging van een door of namens de gemeente te verstrekken inzamelmiddel;

    • d.

      de inzamelmiddelen blijven eigendom van de verstrekker en worden bij normale slijtage voor haar rekening technisch onderhouden;

    • e.

      de gebruiker is verantwoordelijk voor het gebruik en het onderhoud van de in bruikleen ontvangen inzamelmiddelen als ware deze zijn eigendom;

    • f.

      de gebruiker is verplicht de inzamelmiddelen en inzamelvoorzieningen zodanig te gebruiken dat deze geen overlast voor derden veroorzaakt;

    • g.

      de verstrekte inzamelmiddelen voor rest- en gft-afval mogen alleen worden gereinigd met water;

    • h.

      ter voorkoming van maden dienen in een warme periode vlees- en visresten te worden gedeponeerd in de container die het eerst voor lediging in aanmerking komt.

Artikel 3.1.1 Vaststellen regels over plaatsen en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelmiddel ter inzameling moeten worden aangeboden (uitwerking artikel 10, lid 4)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot de plaatsen en wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelmiddel ter inzameling moeten worden aangeboden. Zie blz. 12 e.v. ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Artikel 3.1.2 Vaststellen regels over het maximale gewicht per inzamelmiddel en het maximum aantal inzamelmiddelen dat per keer kan worden aangeboden (uitwerking artikel 10, lid 5)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot het maximale gewicht per inzamelmiddel alsmede het maximum aantal inzamelmiddelen dat per keer kan worden aangeboden. Zie blz. 13 e.v. ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Artikel 3.1.3 Vaststellen regels over de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening ten behoeve van een groep percelen moeten worden aangeboden (uitwerking van artikel 11, lid 3)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening ten behoeve van een groep percelen moeten worden aangeboden. Zie blz. 15 ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Artikel 3.1.4 Vaststellen regels over de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening op wijkniveau moeten worden aangeboden (uitwerking van artikel 12, lid 2)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen via een inzamelvoorziening op wijkniveau moeten worden Aangeboden. Zie blz. 16 e.v. ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Artikel 3.1.5 Vaststellen regels over de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen bij een brengdepot op lokaal of regionaal niveau kunnen worden aangeboden (uitwerking van artikel 13, lid 2)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot de wijze waarop huishoudelijke afvalstoffen bij een brengdepot op lokaal of regionaal niveau kunnen worden aangeboden. Zie blz. 18 ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Daarnaast worden de volgende regels in dit Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2009 opgenomen (uitwerking van artikel 13, lid 2)

  • 1.

    De afvalbrengpunten van N.V. Reinis worden aangewezen als brengdepot waar de afvalstoffen als vermeld in artikel 3, lid 1 van de Afvalstoffenverordening kunnen worden achtergelaten.

  • 2.

    De openingstijden van deze afvalbrengpunten zijn aangegeven in de Afvalkalender en bij de toegangen van de afvalbrengpunten.

  • 3.

    Bij de afgifte van afvalstoffen op een afvalbrengpunt zijn de acceptatievoorwaarden van N.V. Reinis van toepassing.

  • 4.

    De huishoudelijke afvalstoffen dienen zoveel mogelijk op categorie gescheiden te worden aangeboden.

  • 5.

    De diverse categorieën huishoudelijke afvalstoffen moeten in de daarvoor bestemde afvalcontainers of daarvoor bestemde plaatsen op de brengdepots worden achtergelaten.

  • 6.

    Het vervoeren en storten van afvalstoffen dient op zodanige wijze plaats te vinden dat geen verontreiniging van de toegangswegen, het afvalbrengpunt of de omgeving daarvan ontstaat.

  • 7.

    Nadat de afvalstoffen zijn gestort moet de aanbieder met zijn voertuig onmiddellijk het afvalbrengpunt verlaten.

  • 8.

    Andere personen dan aanbieders/vervoerders mogen zich zonder toestemming van de beheerder niet op het afvalbrengpunt ophouden.

  • 9.

    Indien het gedrag van de aanbieder van afvalstoffen op het afvalbrengpunt in strijd is met het bepaalde in dit besluit, kan hem voor de rest van de dag en maximaal voor de tijd van een week de toegang worden ontzegd door de beheerder.

  • 10.

    Het is verboden op het afvalbrengpunt afvalstoffen aan te bieden die ten gevolge van hun aard, afmetingen of hoeveelheid, moeilijkheden kunnen veroorzaken bij transport of verwerking, alsmede stoffen die ingevolge enig wettelijk voorschrift afzonderlijk moeten worden verzameld. Hieronder worden in elk geval begrepen: zuiveringsslib, hete as, autowrakken en gedeelten daarvan, specifiek ziekenhuisafval, mest, en slachtafval en andere afvalstoffen die overmatige stank verspreiden of ongedierte bevatten, stoffen die gevaar opleveren voor en door zelfontbranding, ontploffing, besmetting en straling.

Artikel 3.1.6 Aanwijzing categorieën huishoudelijke afvalstoffen die zonder inzamelmiddel ter inzameling kunnen worden aangeboden (uitwerking van artikel 14, lid 1)
  • 1. Grof huishoudelijk afval, grof tuinafval en grote elektrische en elektronische apparaten kunnen zonder inzamelmiddel maar wel gescheiden ter inzameling worden aangeboden. Wanneer deze afvalstromen ongescheiden worden aangeboden, worden zij niet meegenomen.

  • 2. Bedrijfsafval, spiegel- en/of glashoudend afval, puin, zand en bouw- en sloopafval worden niet als grof huishoudelijk afval of grof tuinafval aangemerkt.

  • 3. Huishoudelijk restafval of gft-afval dat in een minicontainer past of kan worden aangeboden in een verzamelcontainer, wordt niet aangemerkt als grof huishoudelijk afval of grof tuinafval.

Artikel 3.1.7 Vaststellen regels voor de wijze waarop de categorieën huishoudelijke afvalstoffen die zonder inzamelmiddel ter inzameling kunnen worden aangeboden, ter inzameling kunnen worden aangeboden (uitwerking van artikel 14, lid 2)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot de wijze waarop categorieën huishoudelijke afvalstoffen die zonder inzamelmiddel ter inzameling kunnen worden aangeboden, ter inzameling kunnen worden aangeboden. Zie blz. 19 e.v. ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Artikel 3.1.8 Vaststellen regels over het maximale gewicht, afmetingen en volume van de categorieën huishoudelijke afvalstoffen die zonder inzamelmiddel ter inzameling kunnen worden aangeboden (uitwerking van artikel 14, lid 3)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot de wijze waarop categorieën huishoudelijke afvalstoffen die zonder inzamelmiddel ter inzameling kunnen worden aangeboden, ter inzameling kunnen worden aangeboden. Zie blz. 19 e.v. ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Artikel 3.1.9 Vaststellen dagen en tijden waarop huishoudelijke afvalstoffen ter inzameling kunnen worden aangeboden. (uitwerking van artikel 15, lid 1)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot de dagen en tijden huishoudelijke ter inzameling kunnen worden aangeboden. Zie blz. 21 e.v. ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Daarnaast worden de volgende regels in dit Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2009 opgenomen (uitwerking van artikel 15, lid 1)

  • 1.

    In de jaarlijks aan alle betrokken huishoudens te verstrekken Afvalkalender staat aangegeven op welke dagen minicontainers met restafval, gft-afval kunnen worden aangeboden en op welke dagen en tijden de afvalbrengpunten zijn geopend;

  • 2.

    Grof huishoudelijk restafval, grof tuinafval en grote elektrische en elektronische apparaten kunnen op afroep worden ingezameld. Op werkdagen kan de inzameling op afroep (telefonisch) worden gemeld bij de inzameldienst. De inzameldienst maakt een afspraak over de dag en het tijdstip waarop de inzameling op afroep plaatsvindt.

  • 3.

    Grof huishoudelijk restafval, grof tuinafval en grote elektrische en elektronische apparaten dienen door de gebruiker van een perceel aan de inzameldienst te worden overhandigd op een zodanig tijdstip dat bijplaatsing door onbevoegden nauwelijks mogelijk is.

Artikel 3.2 Vaststellen regels voor het in bijzondere gevallen ter inzameling aanbieden van huishoudelijke afvalstoffen (uitwerking van artikel 16)

Als het voor de inzameldienst door werkzaamheden niet mogelijk is om de normale inzamelplaatsen te bereiken, kunnen op grond van artikel 16 van de verordening, door het college voor de duur van de werkzaamheden tijdelijke inzamelplaatsen worden aangewezen, welke worden bekendgemaakt in het huis-aan-huisblad.

§ 4 Inzameling van bedrijfsafvalstoffen

Artikel 4 Inzameling bedrijfsafvalstoffen door de inzameldienst (uitwerking artikel 17)

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot de aanwijzing van categorieën van bedrijfsafvalstoffen die door de inzameldienst worden ingezameld. Zie blz. 23 e.v. ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Artikel 4.1 Vaststellen regels voor het ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst (uitwerking artikel 18, lid 3 )

Het college van B & W heeft op 14-12-2005 op grond van de Afvalstoffenverordening 2005 beleidsregels vastgesteld met betrekking tot het ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan de inzameldienst. Zie blz. 24 e.v. ‘beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005’ [Red: zie bijlage].

Artikel 4.2 Vaststellen regels voor het ter inzameling aanbieden van bedrijfsafvalstoffen aan een ander dan de inzameldienst (uitwerking artikel 19, lid 1)
  • 1. Bedrijfsafvalstoffen mogen alleen op de contractueel overeengekomen ophaaldag worden aangeboden. Na lediging moeten inzamelmiddelen zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk vóór 20.00 uur van de openbare weg worden verwijderd.

  • 2. Het aanbieden moet ordelijk gebeuren. De plaatsing van het inzamelmiddel moet zodanig gebeuren dat het verkeer - voetgangers daaronder begrepen - daar zo min mogelijk hinder van ondervindt. Het inzamelmiddel moet gesloten zijn; er mag geen sprake zijn van uitsteeksels en er mogen geen losse afvalstoffen naast of op worden aangeboden.

  • 3. De inzamelmiddelen waarmee bedrijfsafvalstoffen op de openbare weg worden aangeboden, moeten voorzien zijn van de naam van de inzamelaar en het huisnummer van de aanbieder.

Artikel 9.1 Citeertitel

Dit uitvoeringsbesluit kan worden aangehaald als ‘Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening 2009 van de gemeente Spijkenisse.

Artikel 9.2 Inwerkingtreding

Dit uitvoeringsbesluit treedt in werking op de dag na die waarop het is bekendgemaakt.

Bijlage

Beleidsregels en aanwijzingsbesluiten op grond van de Afvalstoffenverordening Spijkenisse 2005 (PDF; 139kB) [Klik hier om het document te downloaden] zijn door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 08-11-2005, onder voorbehoud van vaststelling van de Afvalstoffenverordening van de gemeente Spijkenisse 2005 door de gemeenteraad. Deze voorwaarde is vervuld op 14-12-2005.

De besluiten van de gemeenteraad en van het college van burgemeester en wethouders zijn bekendgemaakt in het Weekblad Spijkenisse d.d. 28-12-2005 en in werking getreden op 01-01-2006. Ze zijn verbindend tot 04-11-2009.