Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Kampen

Branchebesluit Kampen 2009

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKampen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBranchebesluit Kampen 2009
CiteertitelBranchebesluit gemeente Kampen 2009
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpfinanciën en economie
Externe bijlageBranchepatroon markten Kampen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Marktverordening, art. 2
  2. Nadere regels markten 2009, art. 3

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-09-2009nieuwe regeling

04-05-2009

De Brug

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Branchebesluit Kampen 2009

Burgemeester en wethouders van Kampen;

Gelet op het bepaalde in artikel 2, lid 2 van de Martktverordening Kampen 2009,

Gelet op het bepaalde in de nadere regels artikel 3,

Besluiten

 

Vast te stellen het Branchebesluit Kampen 2009

Artikel 1 Definities

In dit branchebesluit wordt verstaan onder:

  • 1.

    Verordening: de Marktverordening Kampen 2009.

  • 2.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen.

  • 3.

    markten: de in het instellingsbesluit door het college vastgestelde markten in de gemeente Kampen met uitzondering van de maandagmarkt.

  • 4.

    branchepatroon: de aanwijzing per markt van de door ons vastgestelde branches en bijbehorende maximum aantal vergunninghouders.

  • 5.

    vergunninghouder: de natuurlijke persoon die of een vaste standplaats heeft of middels een dagvergunning een tijdelijke standplaats toegewezen heeft gekregen.

  • 6.

    standplaatshouder: de vergunninghouder met een vaste of tijdelijke standplaats.

Artikel 2 Branchering

Op de markt mag uitsluitend een soort of assortiment van waren of goederen worden verhandeld uit de branches die zijn aangewezen in het branchepatroon van de desbetreffende markt, zoals aangeven in de tabellen welke deel uit maken van dit besluit.

  • 1.

    Per markt en per branche worden aan standplaatshouders niet meer dan het in het branchepatroon van de betreffende markt voor die branche vastgestelde maximum aantal verkoopplaatsen toegewezen.

  • 2.

    Een vergunninghouder mag slechts in één branche actief zijn. Deze branche wordt vermeld op de vergunning van de betreffende vergunninghouder.

  • 3.

    Bij erfopvolging dient de opvolger in dezelfde branche actief te zijn als die waarin de ouder actief was.

Artikel 3 Branctieoverschrijdende producten

  • 1.

    Indien (een soort of assortiment van) waren of goederen (kan) kunnen worden ondergebracht bij meer dan één van de in het branchepatroon vermelde branches, dan is uitsluitend de meest specifieke branche van toepassing.

  • 2.

    Indien het kernassortiment tot één bepaalde branche behoort, doch één van de waren of goederen van het kernassortiment, althans een klein aantal daarvan, daarnaast ook bij een andere branche kan worden ondergebracht, dan worden die waren of goederen geacht tot dezelfde branche te behoren als de waren of goederen in het kernassortiment.

Artikel 4 Branchewijziging

Indien een vaste standplaatshouder een assortimentswijziging c.q. branchewijziging wenst, dient hij dit schriftelijk aan te vragen.

Artikel 5 Herijking

Eenmaal per twee jaar zal het college het branchepatroon toetsen op basis van hanteerbaarheid, inpasbaarheid en wenselijkheid en zonodig opnieuw vaststellen.

Artikel 6 Hardheidsclausule

Het college kan van de bepalingen in dit Branchebesluit afwijken indien strikte toepassing daarvan tot niet gerechtvaardigde hardheid zou leiden, dan wel de diversiteit van de markt daartoe aanleiding geeft.

Artikel 7 Inwerkingtreding en overgangsbepaling

  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op de achtste dag na die waarop bekendmaking heeft plaatsgevonden.

  • 2.

    De inwerkingtreding van dit besluit heeft geen gevolg voor de bestaande verdeling van vaste standplaatsen op de vrijdag en zaterdagmarkt; een eventuele overschrijding van de in het branchepatroon gestelde maxima zullen via natuurlijk verloop dienen te verdwijnen.

  • 3.

    Binnen een kwartaal na inwerkingtreding van dit besluit zullen alle vaste standplaatshouders op de vrijdag-en zaterdagmarkt een nieuwe vergunning ontvangen, met daarop vermeld de branche waarin zij werkzaam zijn.

Artikel 8 Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als: Branchebesluit gemeente Kampen 2009

Aldus besloten in de vergadering van 4 mei 2009

Burgemeester en wethouders voornoemd,

de secretaris

J.F. Goedegebure

de burgemeester

mr. ing. J. Oosterhof

Bijlage Branchepatroon markten Kampen

Branchetroon markten Kampen o.g.v. artikel 2 Branchebesluit

Branchepatroon markten Kampen

Toelichting op het Branchebesluit gemeente Kampen 2009

Algemeen

Op grond van artikel 2 lid 2 van de Marktverordening is het mogelijk een beperkt aantal kooplieden per branche toe te laten. Hierdoor wordt bereikt dat op de markt een zo groot mogelijke verscheidenheid aanbranches aanwezig is en wordt voorkomen dat te veel kooplieden van één branche op de markt optreden.

Hierdoor wordt de markt aantrekkelijker voor de consument.

Branchering mag uitsluitend gebaseerd zijn op basis van publieke ordening en nimmer op basis van economische motieven.Ordening op basis van ruimtelijke ordening, veiligheid, hygiëne en bereikbaarheid van hulpdiensten is uitgangspunt.

Gelet op het beperkte aantal standplaatsen op de vrijdag en zaterdagmarkt is het noodzakelijk het aantal standplaatsen goed te verdelen tussen de diverse branches. Ook vanuit de kooplieden zelf is deze wens in het verleden naar voren gebracht. In de tabel behorende bij het besluit wordt aangegeven hoe de gewenste verdeling van verkooplaaten eruit komt te zien. Het college kan indien strikte toepassing tot ongerechtvaardigde harheid leidt, afwijken van de regeling. Hiertoe is een hardheidsclausule opgenomen.

Het branchebesluit is opgesteld aan de hand van een model dat in diverse gemeenten wordt gehanteerd. In de tabel die deel uit maakt van het besluit staat het aantal m2 verkoopplaats welke is toegestaan. Éénmaal in de twee jaar zal het branchebesluit worden getoetst op basis van hanteerbaarheid, wenselijkheid en inpasbaarheid.Dit om de actuele veranderingen op de markt te kunnen begeleiden.

 

Karakter branchebesluit

De regels voor de brancheverdeling lenen zich voor herhaalde toepassing, ze hebben een algemeen karakter en een bindende werking. Op grond daarvan heeft de ABRS beslist dat een branchebesluit aan te merken is als een algemeen verbindend voorschrift. Er staat geen bezwaar-en beroepsmogelijkheid tegen open in de zin van de Algemene wet bestuursrecht.

 

Brancheoverschrijdende artikelen

In artikel 3 wordt gesproken over brancheoverschrijdende artikelen. Dit zijn artikelen die tot het kernassortiment van diverse hoofdbranches behoren: bijvoorbeeld T-shirts, deze kunnen worden verkocht als bovenkleding, onderkleding, nachtkleding en vrijetijdskleding.

 

Consequenties voor bestaande verdeling

De inwerkingtreding van dit besluit heeft geen gevolg voor de bestaande verdeling van vaste standplaatsen op de vrijdag en zaterdagmarkt. Overschrijding van de in het branchepatroon gestelde maxima zullen via natuurlijk verloop dienen te verdwijnen.

 

Herijking

Daar de wensen van de consument leidraad zijn bij het vaststellen van het branchepatroon, dient deze regelmatig opnieuw te worden bezien.

 

Hardheidsclausule

In vergelijking met het Branchebesluit Kampen 2005 is aan dit artikel een passage toegevoegd om de diversiteit van de markt te kunnen waarborgen. Doel van deze toevoeging is om te kunnen inspelen op verzoeken om standplaatsen in te nemen teneinde de markt aantrekkelijk en kwalitatief op peil te houden.