Organisatie | Twenterand |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Havenverordening gemeente Twenterand 2010 |
Citeertitel | Havenverordening gemeente Twenterand |
Vastgesteld door | gemeenteraad |
Onderwerp | openbare orde en veiligheid |
Eigen onderwerp |
Geen.
Wet veiligheidsregio’s, art. 3
Geen.
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
09-07-2010 | Nieuwe regeling | 18-05-2010 Gemeentecontact 27-5-2010 | BIS 010.012.0002 |
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
Artikel 1 Begripsbepalingen en toepasselijkheid
1 Deze verordening verstaat onder:a schip: Elk vaartuig met inbegrip van een vaartuig zonder waterverplaatsing en een watervliegtuig,gebruikt of geschikt om te worden gebruikt als middel van vervoer te water.b schipper: Degene die een schip of een samenstel voert dan wel degene die de leiding heeftover een drijvend voorwerp of een drijvende inrichting.c recreatieschip: Een schip dat bestemd is voor het vervoer van personen, niet zijndebedrijfsvervoer en niet tegen betaling.d drijvende inrichting: Een drijvend bouwsel, dat vanwege zijn bestemming in de regel niet wordtverplaatst.e drijvend voorwerp: Een bouwsel dat geschikt is gemaakt om te water te worden verplaatst endat geen schip of drijvende inrichting is.f ambtenaren van Gemeente Twenterand: ambtenaren die daartoe door Burgemeester en Wethouders als zodanig zijn aangewezen.g laden en lossen: Het verwerken in en uit het schip van stoffen, goederen of voorwerpen al danniet tegen vrachtbetaling.h havenverkeer: Alle verkeer, noodzakelijk voor de aan- en afvoer van goederen, de in- ofontscheping van personen en door deze meegevoerde bagage, alsmede elk ander verkeer, datzich in verband met het verrichten van werkzaamheden of het verlenen van diensten op de passantenplek moet bevinden.i gevaarlijke stoffen: Onder gevaarlijke stoffen worden verstaan de in artikel 1, sub c van hetVGB genoemde stoffen.j zondagen: Zondagen, alsmede de eerste en tweede Kerstdag, de tweede Paas- en Pinksterdag,de Goede Vrijdag, de Hemelvaartsdag en nationale feestdagen.2 Daar waar in deze verordening van schip wordt gesproken worden tevens bedoeld recreatieschipen drijvende inrichting/voorwerp, tenzij uit het betreffende artikel het tegendeel blijkt.3 Toepasselijkheid: Deze verordening is van toepassing op de gemeentelijke passantenplek Kleine Puntbrug te Vroomshoop, inclusief de wateren, alsmede de daarbij behorende werken als kaden, kadeterreinen, opslagterreinen en -ruimten, steigers en andere kunstwerken en inrichtingen, gelegen in het gebied dat is aangeduid op de bij deze verordening behorende situatietekening, verder te noemen “passantenplek”.
Artikel 2 Bijzondere opsporingsambtenaren
1 Naast degene aan wie ingevolge artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering opsporingsbevoegdheid toekomt, zijn met het toezicht op naleving van het bepaalde in deze verordening belast de door Burgemeester en Wethouders aangewezen ambtenaren van Gemeente Twenterand, ieder voor zoveel het zaken betreft die aan zijn toezicht zijn toevertrouwd.2 Indien daartoe de noodzaak bestaat, voor wat betreft de zorg voor de naleving van enig voorschrift in deze verordening gesteld, wordt hierbij aan hen die met de zorg voor de naleving daarvan belast zijn of daaraan meewerken, de last verstrekt te allen tijde al dan niet afgesloten ruimten of plaatsen, woningen en vaartuigen daaronder begrepen, te betreden of binnen te treden, desnoods tegen de wil van rechthebbende, zulks voor zover het woningen betreft, met inachtneming van het bepaalde bij de Wet van 31 augustus 1853 (Staatsblad 183).
Hoofdstuk 2 Openbare orde en veiligheid ter water
Artikel 3 Het besturen van vaartuigen onder invloed van alcoholhoudende drank en/of andere
1 Het is de schipper van een vaartuig verboden dit te besturen of te doen besturen, terwijl hijverkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten dathet gebruik daarvan- al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof - de vaardigheid in het besturenkan verminderen in die mate dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht.2 Een opsporingsambtenaar als bedoeld in artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering en dedaartoe door het gemeentebestuur aangewezen ambtenaar van Gemeente Twenterand kan bij ernstige verdenking dat degene die in de passantenplek een varend schip voert of stuurt, verkeert in een toestand als bedoeld in het vorige lid, aan die persoon een verbod opleggen een varend schip te voeren of te sturen voor de tijd gedurende welke hij verwacht dat deze toestand zal voortduren tot ten hoogste acht uren.3 Het bepaalde in het tweede lid is van overeenkomstige toepassing op degene die aanstaltenmaakt een schip dat in de passantenplek voor vertrek gereed ligt, te voeren of te sturen, metdien verstande dat in dat geval worden opgelegd.
Artikel 4 Het opleggen van schepen
Het is verboden schepen op te leggen, te slopen of droog te zetten.
1 Het is verboden in de passantenplek te baggeren.2 Het in het vorige lid gestelde verbod geldt niet voor hem die handelt in opdracht of met toestemming van een ambtenaar van Gemeente Twenterand.
Artikel 6 Onbeheerd drijvende vaartuigen
De ambtenaren van Gemeente Twenterand zijn bevoegd na openbare bekendmaking een schip, een drijvende inrichting of een drijvend voorwerp, welke onbemand is en waarvan de schipper of eigenaar onbekend is, in bewaring te nemen of te doen nemen, zulks voor rekening en risico van de eigenaar of beheerder.
Artikel 7 Het bouwen en herstellen van vaartuigen
1 Het is verboden in de passantenplek vaartuigen te bouwen, te doen bouwen, te verbouwen of daaraan herstelling te doen verrichten.2 Het in het vorige lid vervatte verbod geldt niet voor het uitvoeren van noodreparaties, binnenwerkherstellingen en voor het uitvoeren van kleine reparaties door of in opdracht van de schipper, mits deze reparaties niet langer duren dan 2 x 24 uren.
Artikel 8 Het plaatsen van steigers of het uitvoeren van werken
Het is verboden in de passantenplek op of aan de daaraan of daarlangs gelegen loswallen, steigers te plaatsen of werken te doen uitvoeren.
Artikel 9 Het onttrekken of aflaten van water
1 Het is verboden aan de passantenplek water te onttrekken of daarop af te laten.2 Het in het vorige lid bepaalde is niet van toepassing ten aanzien van ballasten en onballasten tenaanzien van dekwassen en ten aanzien van lozing van toiletten en huishoudelijk afvalwater, voor zover niet in strijd met artikel 18 van de verordening.
Hoofdstuk 3 Van het aanmeren en innemen van ligplaatsen
Het is de schipper verboden met zijn schip te liggen, zijn schip te laden of te lossen in de passantenplek, anders dan aan een daartoe bestemde meergelegenheid. Het vastmaken mag niet anders geschieden dan aan de daartoe bestemde middelen of aan schepen welke aan zodanige middelen zijn vastgemaakt.
Artikel 12 Beveiligingsmaatregelen bij het meren
Waar geen remmingwerken aanwezig zijn is de schipper verplicht door het aanbrengen van kurkzakken of drijfbalken of op andere wijze ervoor zorg te dragen dat ten gevolge van het meren van zijn vaartuig geen schade aan enig eigendom van derden kan worden veroorzaakt.
Artikel 13 Het innemen van een ligplaats
1. Het is de schipper, eigenaar of beheerder van een pleziervaartuig, een ander vaartuig voor dewatersport of een visboot, verboden een ligplaats in te nemen buiten de hiervoor bestemde plaatsen.2. De schipper van een vaartuig, die een ligplaats heeft ingenomen, moet daarvan binnen 2 uur naaankomst van zijn vaartuig melding doen aan de daartoe aangewezen ambtenaar van Gemeente Twenterand.3. Het is verboden zonder toestemming van de daartoe aangewezen ambtenaar van Gemeente Twenterand langer dan 2 x 24 uur ligplaats in te nemen in de passantenplek. 4. In overleg met de daartoe aangewezen ambtenaar van Gemeente Twenterand kan deze periode één keer met 2 x 24 uur worden verlengd.
Artikel 14 Het innemen van een ligplaats voor bewoningsdoeleinden, het drijven van handel of
1. Het is verboden met enig vaartuig, al dan niet een woonschip zijnde, in de passantenplek een ligplaats in te nemen voor bewoningsdoeleinden, het drijven van handel, het verlenen van huisvesting of het uitoefenen van een bedrijf.2. De schipper of eigenaar van een vorenbedoeld vaartuig is verplicht, binnen een door de daartoe aangewezen ambtenaar van Gemeente Twenterand te bepalen termijn met zijn vaartuig of woonschip de passantenplek te verlaten c.q. het vaartuig te verwijderen of te doen verwijderen.
Artikel 15 Inzake scheepsdocumenten
De schipper van een schip is verplicht desgevraagd aan de daartoe aangewezen ambtenaar van Gemeente Twenterand inzage te verlenen van de ladingsdocumenten, de meetbrief, de monsterrol en de overige scheepsdocumenten.
Artikel 16 Draaiverbod voorstuwer
Het is zonder toestemming van de daartoe aangewezen ambtenaar van Gemeente Twenterand verboden de voorstuwer van een vast gemeerd schip te laten draaien, tenzij voor zover nodig ter voorbereiding van het vertrek en op zodanige wijze dat doordoor geen schade of letsel aan derden kan worden veroorzaakt.
Hoofdstuk 4 Bestrijding van brand
Artikel 17 Maatregelen ter voorkoming enzovoort van brand en bevelen Burgemeester en
1 Alle aanwijzingen die door Burgemeester en Wethouders of de daartoe aangewezen ambtenaar van de Brandweer worden gegeven ter afwending van brandgevaar, ter voorkoming van uitbreiding van brand of die tot afwering van gevaar voor de openbare veiligheid nodig worden geoordeeld, dienen door de schipper te worden opgevolgd.2 De schipper is verplicht in geval van brand of bij gevaar van brand, onmiddellijk te gehoorzamen aan de aanwijzingen van de in lid 1 genoemden, ten aanzien van het liggen en verhalen van zijn vaartuig.
Hoofdstuk 5 Maatregelen ter voorkoming van verontreiniging van water en kaden
Artikel 18 Voorkoming van milieuhinder
1 Het is verboden huisvuil te deponeren buiten de door gemeente Twenterand geplaatste voorziening. 2 De schipper van een vaartuig is verplicht:a zodanige maatregelen te nemen dat het te water geraken van vloeistoffen en voorwerpen die tot milieuhinder aanleiding kunnen geven, wordt voorkomen; b onmiddellijk na het te water geraken van de sub a genoemde vloeistoffen en voorwerpen, daarvan mede kennis te geven aan Burgemeester en Wethouders en er zorg voor te dragen dat deze vloeistoffen en voorwerpen of onmiddellijk of, bij gebreke van dien, binnen de door of namens Burgemeester en Wethouders te bepalen tijd uit de passantenplek.
Hoofdstuk 6 Straf- en slotbepalingen
1 Overtreding van het bij of krachtens deze verordening bepaalde wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete van de tweede categorie.2 Overtreding van het bij of krachtens deze verordening bepaalde kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.