Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Twenterand

Subsidieverordening kleine stedelijke vernieuwingsprojecten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTwenterand
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieverordening kleine stedelijke vernieuwingsprojecten
CiteertitelSubsidieverordening kleine stedelijke vernieuwingsprojecten
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-07-2007nieuwe regeling

26-06-2007

Gemeentecontact 12 juli 2007

BIS nr. 07.035.0024

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieverordening kleine stedelijke vernieuwingsprojecten

De raad van de gemeente Twenterand;

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

besluit:

I. vast te stellen de volgende verordening:

SUBSIDIEVERORDENING KLEINE STEDELIJKE VERNIEUWINGSPROJECTEN

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1.1  

In deze verordening wordt verstaan onder:

Aanvraagformulier: door burgemeester en wethouders vast te stellen formulier voor de aanvraag van een kleine stedelijke vernieuwingssubsidie voor een project:

BLS: Besluit locatiegebonden subsidie;

Bodemsanering: geheel van maatregelen gericht op het isoleren, beperken en ongedaan maken van verontreinigingen en de directe gevolgen daarvan of van een dreigende verontreiniging.

Financiële efficiëntie: Er is sprake van financiële efficiëntie indien:- er voor het realiseren van het project een kleine stedelijke vernieuwingsbijdrage noodzakelijk is, omdat er geen andere financiële regelingen beschikbaar zijn die beter passen bij het project;- de bijdrage een “aanjaagfunctie” heeft op andere investeringen binnen en buiten het project;- de bijdrage in redelijke verhoudingen staat tot de bijdrage van ander partijen aan het project.

ISV: Investeringsbudget stedelijke vernieuwing

MOP 2005-2009 het programma voor de stedelijke vernieuwingsopgave van de gemeente Twenterand voor de periode van 1 januari 2005 tot en met 31 december 2009. In dit programma zijn de ambities en doelstellingen voor stedelijke vernieuwing vastgelegd.

Project: vooraf omschreven, concrete zaak of plan dat zelfstandig kan worden uitgevoerd;

stedelijke vernieuwing: op stedelijk gebied gerichte inspanningen die leiden tot verbetering van de kwaliteit van de stedelijke woon-, werk- en leefomgeving door middel van een samenhangend pakket van fysieke maatregelen die betrekking hebben op wonen, ruimte, milieu, groen en fysieke stadseconomie;

Subsidiebeschikking: het besluit van burgemeester en wethouders dat een aanspraak op subsidie verschaft;

Uitvoeringsprogramma: het programma waarin te initiëren en te realiseren projecten die voor een bijdrage uit deze verordening in aanmerking komen, zijn opgenomen voor de programmaperiode die nog resteert.

Woonvisie: het beleidsdocument dat inzicht verschaft in de stedelijke aspecten an het wonen in de gemeente Twenterand en de ambities vastlegt met betrekking tot met name de fysieke investeringen en woonmilieu.

Hoofdstuk 2 Reikwijdte van de verordening

Artikel 2.1 Uitvoerings- en Aanvullend programma

1. Het college stelt een uitvoeringsprogramma vast dat de kleine stedelijke vernieuwingsprojecten voor de resterende periode tot en met 31 december 2009 bevat. 2. Het college stelt elk half jaar een aanvullend uitvoeringsprogramma vast dat de tussentijdse onvoorziene projecten bevat voor de resterende periode tot en met 31 december 2009.

Hoofdstuk 3 Subsidieaanvraag

Artikel 3.1 Wijze van aanvragen

1. De aanvraag voor subsidie moet worden ingediend met een door burgemeester en wethouders vastgesteld aanvraagformulier subsidie kleine stedelijke vernieuwingsprojecten.2. Indien er meerdere partijen bij het project betrokken zijn, dan dient de aanvrager een uitwerkingsovereenkomst aan te gaan met de overige partijen die bij de uitvoering van het project zijn of worden betrokken. Deze uitwerkingsovereenkomst dient ondertekend te zijn door alle partijen. In de overeenkomst worden de inspanningsverplichtingen aangegeven met in elk geval welke maatregelen de verschillende partners zullen uitvoeren en wat hun financiële bijdrage is aan het project.

Artikel 3.2 Criteria bij beoordeling subsidieaanvraag

1. Burgemeester en wethouders beoordelen de aanvragen aan de hand van de volgende criteria:a. doelstellingen zoals verwoord in met meerjarenprogramma stedelijke vernieuwing 2005-2009;b. doelstellingen zoals verwoord in de Woonvisie;c. financiële efficiëntie;d. de wijze waarop de meerdere doelstellingen zijn geïntegreerd.2. Projecten, die alleen betrekking hebben op een (mogelijke) bodemverontreiniging, dienen ook nog te voldoen aan de volgende criteria:- de verontreinigde locatie is opgenomen in “werkvoorraad bodemsanering” van de gemeente Twenterand;- de locatie is gekwalificeerd als (potentieel) ernstig verontreinigde locatie.

Artikel 3.3 Beoordeling

1. Burgemeester en wethouders beoordelen halfjaarlijks, in maart en september de binnengekomen aanvragen die zijn opgenomen in een uitvoeringsprogramma.2. Burgemeester en wethouders rangschikken de aanvragen die in aanmerking komen voor subsidie op grond van de verordening, naar prioriteit.

Artikel 3.4 Aanhouden van een aanvraag

Burgemeester en wethouders kunnen de aanvraag op verzoek van de aanvrager aanhouden tot een volgende jaar of een volgend uitvoeringsprogramma, indien in de programmaperiode geen middelen in het budget dat bestemd is voor kleine stedelijke vernieuwingsprojecten resteren.

Artikel 3.5 Subsidie verlenen

1. De subsidie kan worden verleend, indien het project voldoet aan het gestelde onder artikel 2.1., 2.2. en 2.6.2. Het in de gemeentebegroting opgenomen budget geldt als subsidieplafond. 3. Uitbetaling van de verleende subsidie vindt plaats in termijnen die gekoppeld zijn aan verschillende fasen in de planning van het project:30% wordt betaald bij de start van de uitvoering van het project;20% halverwege de uitvoering en50% bij gereed melding van het project.4. De aanvrager dient er voor zorg te dragen dat voor (werkzaamheden binnen) het voor subsidie in aanmerking komende project de benodigde vergunningen reeds verkregen zijn of nog worden verleend. Indien benodigde vergunningen binnen een jaar na subsidieverlening nog niet zijn verleend kunnen burgemeester en wethouders de verleende subsidie op nihil vaststellen.5. Veranderingen die in het project gaan plaatsvinden of hebben plaatsgevonden na aanvraag van de subsidie moeten worden gemeld aan burgemeester en wethouders en, indien subsidie is verleend, door hen worden geaccordeerd.

Artikel 3.6 Subsidiehoogte

De hoogte van de subsidie is 50% van de door burgemeester en wethouders goedgekeurde kosten tot een maximum subsidie van € 30.000,00.

Artikel 3.7 Gereedmeldingen, goedkeuring en vaststelling

1. De aanvrager meldt het project direct na voltooiing van de werkzaamheden bij burgemeester en wethouders gereed.2. De gereedmelding bevat:- een volledig ingevuld gereedmeldingsformulier;- een kostenoverzicht met een getrouwheidsverklaring van de aanvrager dat het overlegde kostenoverzicht juist en volledig is.3. Burgemeester en wethouders stellen aan de hand van de gereedmelding vast of het toegekende maximum bedrag aan subsidie nog steeds juist is. De juistheid wordt vastgesteld door vergelijking van de opgegeven kosten en bijdragen van andere partijen bij indiening van het project met de werkelijke kosten en bijdragen bij de gereedmelding van het project. 4. Burgemeester en wethouders stellen de subsidie vervolgens vast.5. Burgemeester en wethouders kunnen de subsidie op nihil vaststellen, indien het project naar hun oordeel ingrijpend is gewijzigd, zonder dat zij met de wijziging akkoord zijn gegaan.

Artikel 3.8 Verstrekken van een voorschot

In gevallen waarin de noodzaak naar hun oordeel is aangetoond, kunnen burgemeester en wethouders een voorschot verlenen in de planvoorbereidingsfase, dat niet meer dan 20% van de toegekende subsidie kan bedragen.

Artikel 3.9 Informatieplicht

1. De aanvrager verleent op eerste verzoek inzage in de bescheiden en documenten die op de werkzaamheden of activiteiten betrekking hebben en verstrekt alle inlichtingen die burgemeester en wethouders nodig achten om te beoordelen of aan de voorwaarden, verbonden aan het verlenen van subsidie, wordt voldaan. 2. De aanvrager verleent zonder uitstel medewerking aan vragen en enquêtes met betrekking tot de evaluatie en het monitoren van de jaarlijkse voortgang.3. De financiële gevolgen van de informatieverstrekking, als bedoeld in het eerste en tweede lid, worden niet gecompenseerd.

Artikel 3.10 Hardheidsclausule

Indien de toepassing van de verordening zou leiden tot onbillijkheden van overwegende aard, kunnen burgemeester en wethouders afwijken van de bepalingen in deze verordening.

Hoofdstuk 4 Slotbepalingen

Artikel 4.1 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als “Subsidieverordening kleine stedelijke vernieuwingsprojecten”.

Artikel 4.2 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van de bekendmaking.

 

II. Een bedrag van € 500.000,00 beschikbaar te stellen voor het toekennen van subsidies op grond van de verordening.

Vriezenveen, 26 juni 2007De raad voornoemd,de griffier, de voorzitter,

 

 

drs. J.E.M. op de Weegh drs. H. Koetje