Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Wijk bij Duurstede

Handboek Inrichting Openbare Ruimte 2021

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWijk bij Duurstede
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingHandboek Inrichting Openbare Ruimte 2021
CiteertitelHandboek Inrichting Openbare Ruimte 2021
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp
Externe bijlageHandboek Openbare Ruimte

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-08-2021nieuwe regeling

20-07-2021

gmb-2021-265018

20210573

Tekst van de regeling

Intitulé

Handboek Inrichting Openbare Ruimte 2021

Leeswijzer

 

Voor u ligt het handboek openbare ruimte van de gemeente Wijk bij Duurstede. Dit handboek schept randvoorwaarden voor de inrichting en verzekert daarmee het toekomstige beheer van de openbare ruimte. De essentie van dit handboek is dat het aandachtspunten benoemt die belangrijk zijn voor een goed functionerende en onderhoudbare openbare ruimte, maar alleen daar waar nodig specifieke Wijkse oplossingen voorschrijft.

Dit handboek openbare ruimte is door het college vastgesteld en vormt een bindende leidraad. In overleg met team Beheer Openbare Ruimte kan, indien goed gemotiveerd, worden afgeweken van de richtlijnen. Het handboek wordt aangepast indien daar aanleiding toe is. Gedurende de komende jaren zal de inhoud wijzigen in nieuwe versies op basis van nieuwe inzichten en innovaties op het gebied van beheer openbare ruimte. Vraag daarom altijd de laatste versie op.

De inleiding beschrijft kort de doelstelling, de positie van, en de gedachte achter het handboek. Het tweede deel beschrijft de algemene bepalingen, begrippen en verantwoordelijkheden voor projecten in de openbare ruimte. In Werkwijze en processen staan de processen beschreven die de initiatiefnemer moet volgen om alle fasen van een planontwikkeling op een correcte manier te doorlopen. De richtlijnen zijn de vinden in het laatste deel, deze richtlijnen dient de initiatiefnemer te hanteren voor de door hem/haar te vervaardigen producten.

 

Hoofdmenu

1. Inleiding

 

Doelstelling

We willen een kwalitatief goede openbare ruimte, met een inrichting die is afgestemd op de verschillende functies en die we goed in stand kunnen houden. De kwaliteit van de openbare ruimte is gebaat bij samenwerking en onderlinge afstemming tussen alle vakgebieden die zich bezighouden met ontwikkeling, (her)inrichting en beheer. Zowel bij nieuwe aanleg als herstructurering van de bestaande omgeving moeten we daarvoor de juiste randvoorwaarden creëren.

 

Positie handboek

Dit handboek inrichting openbare ruimte (HIOR) schept randvoorwaarden en geeft richtlijnen voor de inrichting en verzekert daarmee het toekomstige beheer van de openbare ruimte. Het gaat om de openbare ruimte die in beheer komt van de gemeente zoals beschreven in hoofdstuk

2. Dit handboek openbare ruimte is initieel door het college vastgesteld en vormt een bindende leidraad en is het uitgangspunt bij overeenkomsten met externe partijen. Gedurende de komende jaren zal de inhoud wijzigen in nieuwe versies op basis van nieuwe inzichten en innovaties op het gebied van beheer openbare ruimte, deze worden door de directie vastgesteld.

 

Wanneer de in dit handboek gehanteerde eisen, voorwaarden, maten of andere uitgangspunten afwijken van de genoemde landelijke normen, richtlijnen of bepalingen, dan prevaleert het voorliggend handboek.

 

Ontwerpen blijft altijd maatwerk. Het is mogelijk dat zich een situatie voordoet, waarbij gegronde redenen zijn om van de richtlijnen af te wijken. In overleg met team Beheer Openbare Ruimte kan, indien goed gemotiveerd, worden afgeweken van de richtlijnen. Deze richtlijnen beschrijven de basiskwaliteit van de openbare ruimte en bij het opplussen van de openbare ruimte moeten de extra “beheer” kosten onderbouwd worden. Deze onderbouwing vormt de basis om ook extra budget te reserveren om de extra kwaliteit ook in de toekomst te kunnen waarborgen.

 

Bij het opstellen van dit nieuwe handboek werkten team Beheer Openbare Ruimte (BOR) en het projectmanagement bureau (PMB) nauw samen. Daarnaast hebben team leefomgeving (LFO) en team samenleving input geleverd. De openbare ruimte is constant in ontwikkeling net als de kaders die zijn gesteld ten aanzien van het ontwerp. De richtlijnen zijn dynamisch vormgegeven. Dit betekent dat deze van tijd tot tijd worden herzien.

 

Over het handboek openbare ruimte

De feitelijke inhoud van het HIOR wordt gevormd door een uitgebreide set aan (technische) richtlijnen. Deze zijn opgenomen in hoofdstuk 4. Elke richtlijn volgt de structuur van “het wat” – het “waarom” – en het “hoe”.

 

Alle richtlijnen zijn uitgewerkt naar 3 niveaus; “het wat”, “het waarom” en“het hoe”

 

De essentie hierachter is dat het HIOR aandachtspunten benoemt die belangrijk zijn voor een goed functionerende en onderhoudbare openbare ruimte. En alleen daar waar nodig specifieke Wijkse oplossingen voorschrijft. In het HIOR is een nadrukkelijke koppeling gemaakt met het ruimtelijke beleid en ambities rond bijvoorbeeld participatie, gezondheid en klimaatadaptatie. Het HIOR benoemt in de eerste plaats wat het aandachtspunt is en de motivatie waarom dat zo belangrijk is (het wat en waarom). Initiatiefnemers en plannenmakers worden uitgenodigd creatief mee te denken over ruimtelijke en/of technische oplossingen om bij te dragen aan de ambities. Soms worden echter aanvullende concrete inhoudelijke en/of procesmatige eisen genoemd (het hoe). Bij diverse richtlijnen wordt daarvoor doorverwezen naar meer gedetailleerde normen, richtlijnen of illustraties.

 

Alle richtlijnen zijn opgehangen aan specifieke projectfases

 

Iedere richtlijn is gekoppeld aan een specifieke fase in het proces van de (her)ontwikkeling van de openbare ruimte zoals beschreven in paragraaf

2.2. Op deze manier geeft het HIOR een praktische handreiking voor de begeleiding van een (her)inrichtingsproject in de openbare ruimte.

2. Algemene bepalingen en begrippen

 

Verantwoordelijkheden

Voor elk project wijst de gemeente een projectmanager of projectleider aan. De projectmanager of -leider is verantwoordelijk voor het totale project, vanaf de initiatieffase tot en met de afrondingsfase. De beheeradviseurs zijn verantwoordelijk voor hun (technische) inbreng. Alle verzoeken, adviezen en afspraken worden schriftelijk vastgelegd.

 

Begrippen

 

Verantwoordelijkheden

Het projectmanagement bureau (PMB) van team EPV is belast met de realisatie van grotere ruimtelijke projecten. Team Beheer Openbare Ruimte (BOR) voert de kleinere en grotere vervangingsprojecten uit. Team BOR is verantwoordelijk voor het in stand houden en vervangen van de openbare ruimte en openbare voorzieningen en voert hierop directie en toezicht.

 

Openbare ruimte

Onder "openbare ruimte" wordt verstaan de niet uitgegeven gronden (in eigendom van de gemeente) en uitgegeven grond dat vrij toegankelijk is voor bewoners c.q. gebruikers.

 

Initiatiefnemer

Onder "initiatiefnemer" wordt elke partij verstaan die werken in de openbare ruimte ontwikkelt en/of realiseert. Dit kan zowel een gemeentelijke instelling als een particuliere instelling zijn.

 

Projectfasering

Met een project worden in dit HIOR alle civiel- en cultuurtechnische activiteiten van enige omvang in de openbare ruimte bedoeld. Een deel van de reguliere (onderhouds)werkzaamheden kunnen als een project beschouwd worden, bijvoorbeeld de herinrichting van een straat.

 

In dit HIOR worden de volgende projectfasen onderscheiden:

  • Initiatieffase

  • Definitiefase

  • Ontwerpfase (schets-, voorlopig- en definitief ontwerp)

  • Voorbereidingsfase

  • Uitvoeringsfase

  • Beheer- en Nazorgfase

Bovenstaande fasering en de beschrijving zijn gebaseerd op de huidige werkwijze. Afhankelijk van de grootte en de omvang van het betreffende project zullen alle activiteiten en elke fase doorlopen worden dan wel worden fases gecomprimeerd.

 

Vergunningen en onderzoeken

Bij de realisatie van een project kunnen vergunningen en/of onderzoeken nodig zijn. De initiatiefnemer dient alle voor de werkzaamheden benodigde vergunningen aan te vragen. De initiatiefnemer dient er rekening mee te houden dat voor het verkrijgen van sommige vergunningen lange termijnen gelden. Afhankelijk van het type vergunning kan het noodzakelijk zijn dat het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad een besluit moeten nemen. Daarnaast kunnen in vergunningen beperkingen worden opgelegd ten aanzien van bijvoorbeeld de geldigheid van de vergunning.

 

De initiatiefnemer is zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen van een overzicht van de benodigde vergunningen en besluiten. Op de site www.omgevingsloket.nl is een snelle check mogelijk voor de vergunningen waar de gemeente bevoegd gezag is.

3. Werkwijze en processen

 

Team Beheer Openbare Ruimte (BOR) is naast beheerder deels inrichter van de openbare ruimte. Ook stelt Team BOR voor verschillende onderwerpen (mede) het beleid op. Vanuit haar beleid- en beheertaken stelt Team BOR voorwaarden waaraan de inrichting van de openbare ruimte moet voldoen.

 

De gemeente toetst de plannen vanuit haar verantwoordelijkheid voor de inrichting en het beheer van de openbare ruimte aan dit handboek. De verantwoordelijkheid voor het ontwerp (inclusief berekeningen) en de realisatie blijft bij de marktpartij die als initiatiefnemer van het project optreedt. De gemeente ondertekent bestek en tekeningen voor akkoord. Dit laat de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de initiatiefnemer voor een goede en deugdelijk voorbereiding en uitvoering van het werk onverlet.

 

Intern proces

In het volgende overzicht wordt weergeven hoe BOR en PMB met elkaar samenwerken (het interne proces) in een project.

Extern proces

In het volgende overzicht staat beschreven welke stappen de initiatiefnemer en de gemeente, team BOR met elkaar doorlopen in een project.

4. Richtlijnen

 

In dit deel van het handboek zijn de richtlijnen opgenomen die we als gemeente stellen ten aanzien van de inrichting (het ontwerp), het beheer en de materialen van de openbare ruimte. Er wordt zo min mogelijk voorgeschreven welke materialen worden gebruikt, maar vooral welke minimale eisen aan het materiaal worden gesteld met betrekking tot de functie.

 

Handleiding

In dit hoofdstuk is een uitgebreide set richtlijnen opgenomen. Deze zijn gecategoriseerd naar elf fysieke onderdelen van de openbare ruimte. Elke richtlijn volgt de structuur van “het wat” – het “waarom” – en het “hoe”.

 

Het wat, waarom en hoe

In het HIOR leggen we uit wat onze zorg- en aandachtspunten zijn en motiveren we waarom we voor sommige opgaven voor gestandaardiseerde Wijkse oplossingen kiezen. De richtlijnen in het HIOR zijn hiervoor uitgewerkt naar de drie niveaus van het “wat, het waarom en het hoe”.

  • Wat In een gebiedende wijze beschrijven we in de eerste plaats WAT de gemeente Wijk bij Duurstede zo belangrijk vindt: waar we aandacht voor vragen. De “wat-vraag” is zo beschreven dat het initiatiefnemers, ontwerpers en planvoorbereiders vraagt om met een concrete actie te komen. Dit doen we in "Twitterteksten“.

  • Waarom De wat-vragen worden op een tweede niveau “van het WAAROM” nader toegelicht. We motiveren hier waarom er aandacht wordt gevraagd voor een bepaald onderwerp. Het kan gaan om een beknopte toelichting van vastgestelde Wijkse beleidsuitgangspunten of landelijk beleid. Ook kan het gaan om een uitleg waarom bepaalde oplossingen naar ervaring van de gemeente in de praktijk niet goed werken. Indien er gestandaardiseerde oplossingen worden beschreven wordt bij ‘het waarom’ ook beschreven waarom er voor deze oplossing wordt gekozen.

  • Hoe Op het derde niveau “van het hoe” volgen tot slot de meer gedetailleerde toelichtingen van mogelijke oplossingen en te volgen werkwijzen. Bij veel van deze toelichtingen zijn verwijzingen opgenomen naar afzonderlijke bijlagen, met bijvoorbeeld profieltekeningen, standaardoplossingen, illustraties, sortiments- lijsten, bestaande beleidsnota's en zelfstandig te lezen bijlagen.

De projectfasering

In dit HIOR worden de volgende projectfasen onderscheiden:

  • Initiatieffase – “Welk programma ga je realiseren, met welke uitgangspunten?”

  • Definitiefase – “Wat wil je doen?”

  • Ontwerpfase – “Hoe wil je het doen en hoe maak je het?”

  • Voorbereidingsfase – “Het uitvoeringsontwerp” (bestek)

  • Uitvoeringsfase – “de uitvoering buiten”

  • Beheer- en nazorgfase – “oplevering van het project” (overdracht/nazorg)

Elke fase heeft een eigen betekenis en die verband heeft met besluitvorming, overdracht tussen gemeentelijke diensten, vergunningen en externe communicatie.

 

Richtlijnen totaal

       

 

       

 

    

 

       

 

       

 

       

 

     

 

 

       

 

       

 

       

 

       

 

  

 

 

Richtlijnenoverzicht afval

 

Schetsontwerp

Schetsontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Uitvoeringsfase

 

Richtlijnenoverzicht civiele kunstwerken

 

Initiatief-/Definitiefase

 

Schetsontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

 

Richtlijnenoverzicht groen

 

Definitief ontwerp

Initiatief-/Definitiefase

Initiatief-/Definitiefase

Schetsontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Voorbereidingsfase

Voorbereidingsfase

Uitvoeringsfase

Uitvoeringsfase

Uitvoeringsfase

Beheer- en Nazorgfase

Definitief ontwerp

Voorlopig ontwerp

 

Richtlijnenoverzicht integraal

 

Initiatief-/Definitiefase

Initiatief-/Definitiefase

Schetsontwerp

Schetsontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Uitvoeringsfase

Uitvoeringsfase

Beheer- en Nazorgfase

Richtlijnenoverzicht kabels en leidingen

 

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Voorbereidingsfase

Voorbereidingsfase

Uitvoeringsfase

Definitief ontwerp

Richtlijnenoverzicht openbare verlichting

 

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Voorbereidingsfase

Uitvoeringsfase

Uitvoeringsfase

 

Richtlijnenoverzicht riolering

 

Schetsontwerp

Schetsontwerp

Schetsontwerp

Schetsontwerp

Schetsontwerp

Schetsontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Voorbereidingsfase

Voorbereidingsfase

Voorbereidingsfase

Uitvoeringsfase

Uitvoeringsfase

Uitvoeringsfase

Voorlopig ontwerp

Schetsontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

 

Richtlijnenoverzicht speelvoorzieningen

 

Schetsontwerp

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Voorbereidingsfase

Voorlopig ontwerp

 

Richtlijnenoverzicht straatmeubilair

 

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

 

Richtlijnenoverzicht verkeer en vervoer

 

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

 

Richtlijnenoverzicht water

 

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

 

Richtlijnenoverzicht wegen

 

Voorlopig ontwerp

Voorlopig ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Definitief ontwerp

Uitvoeringsfase

Uitvoeringsfase

 

5. Detailtekeningen

 

In dit hoofdstuk is een uitgebreide set aan detailtekening opgenomen. Deze tekeningen zijn door de gemeente Tilburg, gemeente Nijmegen en stadswerk072 vervaardigd en met hun toestemming gebruikt. Op pagina 227 staat de bronvermelding per tekening.

 

De detailtekeningen zijn gecategoriseerd naar verschillende fysieke onderdelen van de openbare ruimte, te weten:

 

Huisaansluiting

Uitstroombak

Straatkolk eendelig

Inspectieput

 

Indicatie van het benodigde groeiplaatsvolume (m3) per boomgrootte en levensduur

Levensduur (jaren)

15

30

60

90

120

Boom 1e grootte

> 18 m

grondwaterprofiel

5

15

30

45

60

Boom 2e grootte 10-18 m

grondwaterprofiel

4

8

15

20

20

Boom 3e grootte

> 10 m

grondwaterprofiel

3

5

8

8

8

 

Indicatie per boomgrootte van verwachte levensduur en te hanteren plantafstanden bij bomen en objecten

Boom 1e grootte

Boom 2e grootte

Boom 3e grootte

omlooptijd/levensduur

50-100

30-50

25-30

hoogte

> 18 m

10-18 m

< 10 m

kroondiameter

> 10 m

6-10 m

< 6 m

onderlinge afstand van bomen

10-20 m

8-14 m

4-10 m

boomspiegel

> 1,8 x 1,8 m

> 1,5 x 1,5 m

> 0,9 x 0,9 m

boom -trottoirband

1,5 m

1 m

1 m

boom – erfgrens **

> 3 m

> 2 m

> 1,5 m

boom – gebouw

> 6 m

> 4 m

> 3 m

boom - kabel/leiding

3 m

2,5 m

2 m

boom-riool

> 2 m

> 2 m

> 2 m

lichtmast (4 m hoogte)

4 m

4 m

> 3 m

lichtmast (6 m hoogte)

6 m

6 m

> 4 m

lichtmast (8 m hoogte)

8 m

8 m

> 5 m

kruispunten, splitsingen

obstakelvrije ruimte altijd in overleg met verkeer

wadi

> 6 m

> 4 m

> 3 m

 

Per stedenbouwkundige eenheid een indicatie van boomgrootte, levensduur en doelen van de boombeplanting

boomgrootte

levensdu ur

doel v. beplanting *

Lijnen

Ontsluitingsweg

1e grootte

50-100

Verkeersoriëntatie Structuur en identiteit Ecologie en biodiversiteit

Buurtontsluitingsweg

2e of 3e grootte

25-50

Verkeersoriëntatie Structuur en identiteit Leefbaarheid

Woonstraat

3e grootte

25-30

Leefbaarheid Structuur en identiteit

Ecologie en biodiversiteit

Groene wijkrand

variabel

50-100

Leefbaarheid Cultuurhistorie

Ecologie en biodiversiteit

Structuur en identiteit Recreatie

Watergang

variabel

30-100

Structuur en identiteit Ecologie en biodiversiteit Cultuurhistorie Leefbaarheid

Recreatie

Vlakken

Park

veelal 1e grootte

80-100

Recreatie

Ecologie en biodiversiteit Structuur en identiteit Leefbaarheid Cultuurhistorie

Plantsoenen

1e tot 3e grootte

30-100

Leefbaarheid Structuur en identiteit Recreatie

Ecologie en biodiversiteit

Stads-/dorpskern

1e of 2e grootte

30-100

Cultuurhistorie Structuur en identiteit Recreatie Leefbaarheid

Boomgaard

2e of 3e grootte

25-50

Cultuurhistorie Structuur en identiteit

Ecologie en biodiversiteit

Recreatie

Punten

Monumentale boom

meestal 1e grootte

50-100

Cultuurhistorie Structuur en identiteit

Ecologie en biodiversiteit

 

Boomsoortkeuze - vermijding boomsoorten per stedenbouwkundige eenheid

Aandachtspunten

boomsoorten te vermijden i.v.m.

overlast

Ontsluitingswegen

Soorten met zware vruchten en zaden en

zwaar doorhangende takken vermijden, evenals soorten bekend voor takbreuk

Kastanje, Es, Walnoot, Populier Fruitbomen

Woonstraten, smalle straten en plantlocaties dicht bij

woningen

Soorten gevoelig voor luizen, soorten bekend om wortelopdruk,met zware vruchten, takbreuk en schaduwwerking

zoveel mogelijk vermijden

Linde, Esdoorn, Es, Els, Plataan, Wilg, Berk, Acacia, Populier, Beuk, Kastanje, Fruitbomen

Parkeerplaatsen

Soorten gevoelig voor luizen, soorten bekend om takbreuk en wortelopdruk en met zware vruchten zoveel mogelijk

vermijden

Linde, Esdoorn, Es, Els, Berk, Plataan, Kastanje, Walnoot, Fruitbomen, Populier

Stads-/dorpskern

Rekening houdend met cultuurhistorie en voorzichtig met de toepassing van soorten gevoelig voor bladluis, i.v.m. winkels en

horecagelegenheden

Linde, Esdoorn, Inlandse eik, Es, Els, Plataan, Kastanje

Groene wijkrand

Rekening houdend met stedenbouwkundige aspecten, recreatie,

ecologie

-

Watergang

Rekening houdend met

stedenbouwkundige aspecten, recreatie en ecologie

Bij voorkeur soorten met veel schaduwwerking en bladval vermijden

i.v.m. waterkwaliteit

Park

rekening houdend met cultuurhistorie,

recreatie

-

Plantsoen

Rekening houdend met eventueel

aangrenzende parkeerplaatsen

Indien het geval, zie soorten te

vermijden bij parkeerplaatsen

Boomgaard

Alleen lokaal inheemse hoogstam- en laagstamsoorten toepassen

Pruim, kwets, peer en andere soorten die wespen aantrekken vermijden, indien de boomgaard of een direct aangrenzend terrein ook gebruikt wordt

als speelgelegenheid

Monumentale boom

Passend binnen omgeving, rekening

houdend met cultuurhistorie

Snelgroeiende soorten, zoals populier,

niet geschikt

Wegen buitengebied

Passend binnen landschap, rekening houdend met natuurwaarde en cultuurhistorie. Aanplant van inheemse

boomsoorten.

Soorten gevoelig voor takbreuk, vermijden langs grotere en drukke wegen

 

pagina

bron

170

Stadswerk072

171

gemeente Nijmegen

172

gemeente Nijmegen

173

gemeente Nijmegen

174

gemeente Nijmegen

175

TBS

176

TBS

177

TBS

178

TBS

179

Martens Beton

180

gemeente Wijk bij Duurstede

181

Stadswerk072

182

Stadswerk072

183

Stadswerk072

184

Stadswerk072

185

gemeente Wijk bij Duurstede

186

gemeente Wijk bij Duurstede

187

gemeente Wijk bij Duurstede

188

gemeente Wijk bij Duurstede

189

gemeente Wijk bij Duurstede

190

gemeente Nijmegen

191

gemeente Nijmegen

192

gemeente Nijmegen

193

gemeente Nijmegen

194

gemeente Nijmegen

195

gemeente Nijmegen

196

gemeente Nijmegen

197

gemeente Nijmegen

198

gemeente Nijmegen

199

gemeente Nijmegen

 

 

pagina

bron

200

gemeente Nijmegen

201

gemeente Nijmegen

202

gemeente Nijmegen

203

gemeente Nijmegen

204

gemeente Nijmegen

205

gemeente Nijmegen

206

gemeente Nijmegen

207

gemeente Nijmegen

208

gemeente Tilburg

209

gemeente Tilburg

210

gemeente Tilburg

211

gemeente Tilburg

212

gemeente Tilburg

213

gemeente Tilburg

214

gemeente Tilburg

215

gemeente Tilburg

216

gemeente Tilburg

217

gemeente Tilburg

218

gemeente Tilburg

219

gemeente Tilburg

220

gemeente Tilburg

221

gemeente Tilburg

222

gemeente Tilburg

223

gemeente Tilburg

224

gemeente Nijmegen

225

gemeente Nijmegen

226-227

Bomenstichting

228-230 

gemeente Wijk bij Duurstede