Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard

Besluit van het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard houdende regels omtrent het toetsingskader voor het verlenen van vergunningen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
OrganisatietypeWaterschap
Officiële naam regelingBesluit van het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard houdende regels omtrent het toetsingskader voor het verlenen van vergunningen
CiteertitelAanvullend toetsingskader vergunningverlening Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp
Externe bijlageAanvullend toetsingskader vergunningverlening

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 56, eerste lid, van de Waterschapswet
  2. titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-05-202101-01-201808-06-2021artikel 2.1, bijlage 1

10-10-2017

wsb-2021-5428

2017.08905
27-09-201704-05-2021artikel 2.2

09-05-2017

wsb-2021-5208

2017.02839
18-05-201627-09-2017nieuwe regeling

19-04-2016

Waterschapsblad, 2016, 3838, 17-05-2016

2016.02664

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard houdende regels omtrent het toetsingskader voor het verlenen van vergunningen

Vastgesteld

door college van dijkgraaf en hoogheemraden in de vergadering van 19 april 2016

Hoofdstuk 1 ALGEMEEN

1.1 Aanleiding

Het Waterbeheerplan 2010-2015 (hierna: WBP 2010-2015) is een strategisch plan voor de periode 2010 tot en met 2015. Dit plan wordt opgevolgd door het nieuwe Waterbeheerplan 2016-2021 (hierna: WBP 2016-2021) dat naar verwachting door de Verenigde Vergadering op 29 juni 2016 wordt vastgesteld en vervolgens op 7 juli 2016 in werking zal treden. De looptijd van het WBP 2010-2015 is, met uitzondering van bijlage 2 KRW-maatregelen, tijdelijk verlengd van 1 januari 2016 tot aan de inwerkingtreding van het WBP 2016-2021.

 

Het WBP 2010-2015 is een beleidsplan, waarmee het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (hierna: HHSK) bij het uitvoeren van de taken op het gebied van waterveiligheid, watersysteembeheer, beheer van afvalwaterketen en emissies en wegenbeheer in de Krimpenerwaard rekening houdt. Het WBP 2010-2015 bevat beleidsuitgangspunten die essentieel zijn voor het opstellen van watervergunningen en algemene regels en het uitvoeren van de handhavings- en beheertaken. Enerzijds betreft dit beleid dat door HHSK zelf is vormgegeven, anderzijds betreft dit beleid dat afkomstig is van andere overheden. Deze beleidsuitgangspunten hebben via het WBP 2010-2015 de status van een beleidsregel gekregen voor het verlenen van watervergunningen en voor het uitvoeren van de handhavings- en beheertaken.

 

Het WBP 2016-2021 is een strategisch plan voor de periode 2016 tot en met 2021, dat de koers en de accenten voor de kerntaken van HHSK vastlegt. Het strategisch karakter van het WBP 2016-2021 houdt in dat HHSK zich niet vastlegt op gedetailleerde maatregelen voor de komende jaren. Zo behoudt HHSK de flexibiliteit om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen de komende jaren, die mogelijk vragen om andere inspanningen. Wel benoemt het WBP 2016-2021 welke resultaten HHSK voor ogen heeft en welk type inspanningen HHSK daarvoor nodig acht. Daarmee geeft het WBP 2016-2021 richting aan de manier waarop HHSK de ambities en doelen wil realiseren.

 

In tegenstelling tot het WBP 2010-2015 vormt het WBP 2016-2021 geen specifiek toetsingskader voor vergunningverlening, handhaving en de beheertaken. Om ervoor te zorgen dat na inwerkingtreding van het WBP 2016-2021 geen leemte ontstaat, is onderliggend beleidsdocument “Aanvullend toetsingskader vergunningverlening HHSK” (hierna: beleidsdocument) opgesteld. Hiermee wordt geborgd dat ook vanaf de inwerkingtreding van het WBP 2016-2021 deze beleidsregels hun werking behouden zodat daaraan getoetst kan worden.

 

Het beleidsdocument blijft van kracht tot voor de betreffende onderwerpen nieuw beleid is vastgesteld.

1.2 Motivering

In dit beleidsdocument zijn uitsluitend beleidsregels uit het WBP 2010-2015 opgenomen, voor zover deze regels niet zijn opgenomen in vigerend(e):

  • 1.

    beleid van HHSK;

  • 2.

    beleid van de provincie Zuid-Holland en/of het Rijk;

  • 3.

    wet- en/of regelgeving.

Op het gebied van wet- en/of regelgeving is artikel 6.1a Waterbesluit relevant. Dit artikel luidt als volgt: “Bij het verlenen van een watervergunning houdt het bevoegd gezag rekening met de ingevolge de artikelen 4.1, 4.4 en 4.6 van de wet vastgestelde plannen, die betrekking hebben op het betreffende watersysteem of onderdeel daarvan.” Hieruit volgt dat HHSK op grond van dit besluit reeds gehouden is rekening te houden met het nationaal waterplan, het regionaal (provinciaal) waterplan en het eigen waterbeheerplan. Opname in onderliggend beleidsdocument is daarmee overbodig.

 

Illustratief zijn de getalswaarden en andere uitgangspunten die door de provincie Zuid-Holland of het Rijk zijn vastgesteld met betrekking tot de planvorming en taakuitoefening door de waterschappen. Deze getalswaarden en andere uitgangspunten gelden ook voor HHSK als toetsingskader voor activiteiten van derden. Daarom zijn deze niet opgenomen in dit beleidsdocument.

1.3 Toepassing

Het beleidsdocument zal worden toegepast bij de toetsing van activiteiten in relatie tot de taken (zorgplicht) van HHSK. Hieronder wordt daarop verder ingegaan.

 

Watervergunningen

Voor de volgende activiteiten kan op grond van de Waterwet of de Keur van Schieland en de Krimpenerwaard een watervergunning nodig zijn:

  • activiteiten in/op/nabij oppervlaktewater;

  • activiteiten in/op/nabij waterkeringen;

  • onttrekken of infiltreren van grondwater;

  • lozingen op oppervlaktewater of rechtstreeks op een zuiveringstechnisch werk.

Een watervergunningaanvraag voor een activiteit beoordeelt HHSK op volledigheid en ontvankelijkheid. Daarbij toetst HHSK de watervergunningaanvraag aan de relevante voorwaarden uit het actuele beleid. Onderliggend beleidsdocument maakt onderdeel uit van het actuele beleid van HHSK. Toetsing aan de toetsingskaders zoals opgenomen in dit beleidsdocument, hangt af van het werk of de activiteit waarvoor een watervergunning wordt aangevraagd. Een vergelijkbare toetsing, waarbij het vergunningenbeleid wordt gevolgd, vindt ook plaats bij het opstellen van maatwerkvoorschriften bij een algemene regel of het opstellen van een projectplan.

 

Algemene regels

Voor een aantal specifieke activiteiten zijn algemene regels opgesteld. In deze algemene regels zijn de toepassingsgebieden en voorwaarden opgenomen waaraan moet worden voldaan. Als voldaan wordt aan het toetsingskader zoals opgenomen in de algemene regels, zijn de activiteiten ontheven van de watervergunningplicht. In sommige gevallen is dan nog wel een melding nodig. Als voorbeeld kunnen de algemene regels worden genoemd voor het verrichten van activiteiten in het regionale watersysteem, grondwateronttrekkingen, infiltraties en activiteiten in en nabij waterstaatswerken. Voor lozingen zijn landelijke algemene regels van toepassing, namelijk het Activiteitenbesluit, het Besluit lozen buiten inrichtingen en het Besluit lozing afvalwater huishoudens.

Dit beleidsdocument is relevant voor activiteiten die niet zijn opgenomen in de algemene regels. Hiervoor bevat dit document (mede) een toetsingskader.

 

Eveneens is dit beleidsdocument relevant voor de activiteiten die wel zijn opgenomen in de algemene regels, maar waarbij niet voldaan kan worden aan de voorwaarden in de algemene regels. In het laatste geval ontstaat er een basis voor aanvullende maatwerkvoorschriften of watervergunningplicht.

 

Handhaving

Toezichthouders van HHSK controleren of activiteiten niet nadelig zijn voor het oppervlaktewater, het grondwater, de waterkeringen en de wegen in beheer bij HHSK. Dit kan zijn naar aanleiding van klachten, incidenten, meldingen of watervergunningen. Ook wordt met behulp van surveillance en gerichte controles beoordeeld of activiteiten in strijd zijn met wet- en regelgeving. Aan de toetsingskaders zoals opgenomen in onderliggend beleidsdocument wordt (mede) getoetst, voor zover dat gelet op de betreffende activiteit benodigd is.

 

Beheertaken

HHSK heeft als waterbeheerder de zorg voor het watersysteem, de waterkeringen, de afvalwaterketen en het wegenbeheer. Activiteiten die worden uitgevoerd om te voldoen aan de beheertaak zullen in overeenstemming moeten zijn met de belangen van HHSK. Deze belangen zijn onder meer zijn vertaald in dit beleidsdocument.

 

Het beleid dat HHSK volgt bij het verlenen van watervergunningen geldt ook voor werkzaamheden die HHSK zelf als waterbeheerder uitvoert.

1.5 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 van dit beleidsdocument wordt per onderwerp het toetsingskader weergeven. Verder wordt aangegeven op welke pagina van het WBP 2010-2015 het toetsingskader is opgenomen en wordt per toetsingskader gemotiveerd waarom de werking van het toetsingskader per inwerkingtreding van het WBP 2016-2021 moet blijven gelden.

 

Ieder toetsingskader is een opzichzelfstaand document dat separaat kan worden gewijzigd en vastgesteld.

 

In de bijlagen zijn documenten opgenomen die eveneens het toetsingskader vormen en waarnaar in het WBP 2010-2015 wordt verwezen. In hoofdstuk 2 wordt aangegeven in welke gevallen hiervan sprake is.

HOOFDSTUK 2 TOETSINGSKADERS

2.1 Toetsingskader Grondwater

***niet langer van toepassing door vaststelling van beleidsregel Grondwater onttrekkingen en infiltraties met ingang van 1-1-2018 ***

 

 

2.2 Toetsingskader Waterkeringen

***niet langer van toepassing voor boezemwaterkeringen en daaraan gelijke waterkeringen, door vaststelling van beleidsregel boezemwaterkeringen, 9 mei 2017***

Herkomst

Vastgesteld

Pagina

Waterbeheerplan 2010 - 2015

VV op 25 november 2009

Pagina 73, Bijlage 3 Vergunningenkaders waterkeringen

Essentie in het WBP 2010-2015

“Naast de hiervoor genoemde algemene uitgangspunten blijven meer specifiek voor de waterkeringen de volgende uitgangspunten van toepassing:

 

  • Uit het Waterkeringenbeheerplan Krimpenerwaard 2001-2005:

    • paragraaf 3.2.

  • Uit het Waterkeringenbeheerplan 2004-2008:

    • Paragrafen 4.4 en 4.5

    • bijlage ‘Bouwbeleid Waterkeringen’;

    • bijlage ‘Vergunningenbeleid Horizontaal gestuurde boringen’.

Deze stukken zijn opgenomen op de bij het WBP behorende CD-ROM, bijlage 3.”

 

Toetsingskader beleidsdocument

Voor activiteiten in, op, boven, over, onder of naast waterkeringen zijn de volgende beleidsregels van toepassing:

 

  • Uit het Waterkeringenbeheerplan Krimpenerwaard 2001-2005:

    • Paragraaf 3.2.

  • Uit het Waterkeringenbeheerplan Schieland 2004-2008:

    • Paragrafen 4.4 en 4.5.

  • Nota Bouwbeleid Waterkeringen 2004 (Schieland).

Deze beleidsregels zijn opgenomen in bijlage 2 van dit beleidsdocument en is te raadplegen via www.hhsk.nl/beleidsregelswaterkeringen.

 

Motivering

In bijlage 3 van het WBP 2010-2015 is een aantal uitgangspunten opgenomen ten behoeve van watervergunningverlening bij waterkeringen. Deze uitgangspunten vinden hun grondslag in eerder vastgestelde beleidsregels en via het WBP 2010-2015 is de werking ervan verlengd.

 

De beleidsregels zoals opgenomen in bijlage 3 van het WBP 2010-2015 blijven, met uitzondering van het Vergunningenbeleid Horizontaal Gestuurde Boringen 2004, ook na inwerkingtreding van het WBP 2016-2021 het toetsingskader bij waterkeringen. Dat is reden om deze uitgangspunten als toetsingskader in onderliggend beleidsdocument op te nemen, zodat deze wederom van kracht blijven.

 

Bij het leggen van leidingen in en nabij waterkeringen wordt niet meer getoetst aan het Vergunningenbeleid Horizontaal Gestuurde Boringen 2004, maar aan de eisen en voorwaarden volgens de NEN normen 3650:2012 en 3651:2012. Dit is reden dat dit beleid niet is opgenomen in dit beleidsdocument.

 

Op den duur zullen de beleidsregels uit het Waterkeringenbeheerplan Krimpenerwaard 2001-2005 (paragraaf 3.2) en de beleidsregels uit het Waterkeringenbeheerplan 2004-2008 (paragrafen 4.4 en 4.5) vervangen worden door nieuwe beleidsregels. Bij de vaststelling van de nieuwe beleidsregels zullen voornoemde beleidsregels in dit beleidsdocument worden ingetrokken. Vervanging van de Nota Bouwbeleid Waterkeringen 2004 wordt op korte termijn niet voorzien.

 

2.3 Toetsingskader Waterkwantiteit

Herkomst

Vastgesteld

Pagina

Waterbeheerplan 2010 - 2015

VV op 25 november 2009

74

Essentie in het WBP 2010-2015

“Naast de hiervoor genoemde algemene uitgangspunten worden activiteiten van derden voor wat betreft het waterkwantiteitsbeheer (het beheer van het oppervlaktewaterpeil, het aan- en afvoeren van water en de bescherming tegen wateroverlast en verzilting) getoetst aan de volgende uitgangspunten:

  • De nota Waterkwantiteitsbeheer Schieland en bijbehorende partiële herzieningen; deze wordt waar relevant ook toegepast binnen het gebied van de Krimpenerwaard;”

 

Toetsingskader beleidsdocument

De Nota Waterkwantiteitsbeheer Schieland en de bijbehorende partiële herzieningen gelden voor het gehele beheergebied.

 

De Nota Waterkwantiteitsbeheer Schieland en de bijbehorende partiële herzieningen zijn opgenomen in bijlage 3 van dit beleidsdocument en zijn te raadplegen via www.hhsk.nl/notakwantiteitsbeheer.

 

Motivering

De Nota Waterkwantiteitsbeheer Schieland (1997) geldt sinds de inwerkingtreding van het WBP 2010-2015 ook voor de Krimpenerwaard. Het is belangrijk dat dit wordt gecontinueerd.

In de partiële herzieningen van de nota is onder andere het kostenveroorzakingsbeginsel van toepassing verklaard op nieuwe ontwikkelingen in het gebied.

 

2.4 Toetsingskader Waterkwaliteit

Herkomst

Vastgesteld

Pagina

Waterbeheerplan 2010 - 2015

VV op 25 november 2009

74/75

Essentie in het WBP 2010-2015

“Naast de hiervoor genoemde algemene uitgangspunten worden activiteiten van derden met het oog op de bescherming en verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit getoetst op basis van twee elkaar aanvullende beleidskaders:

  • (1)

    Een algemeen beleidskader dat geldt voor alle wateren en bestaat uit drie sporen:

    • 1a. het brongericht spoor;

    • 1b. het waterkwaliteitsspoor (wordt ook wel emissie-immissietoets genoemd);

    • 1c. toetsing voor hydromorfologie en biologie.

  • (2)

    Een aanvullend beleidskader dat zich specifiek richt op de

KRW-waterlichamen met oog op de uitvoering van de Kaderrichtlijn

Water (KRW).

 

HHSK past bij de stappen 1a, 1b en 2 de uitgangspunten toe van het Nationaal Waterplan en de daarmee samenhangende uitwerkingen (Handboek waterbeheer c.a., Leidraad vergunningverlening). De toetsingen ad 1a. brongericht spoor (waaronder de mogelijkheden voor aansluiting op de riolering en best beschikbare techniek) en 1b. waterkwaliteitsspoor veranderen in principe niet ten opzichte van de situatie vóór 2010. In veel gevallen zijn algemene regels voor emissies en landelijke regels in het kader van mest- en stoffenbeleid van toepassing.

 

Bij de vergunningverlening hanteert HHSK als vertrekpunt de getalswaarden (voorheen MTR-waarden) zoals die landelijk zijn vastgelegd voor prioritaire stoffen, overige relevante stoffen, aandachtstoffen en algemeen fysisch-chemische parameters. In aanvulling hierop hanteert HHSK bij de toetsing voor hydromorfologie en biologie (1c) vooralsnog STOWA klasse III.

 

Voor de toetsing ad 2. de toets voor KRW-waterlichamen, hanteert HHSK ook de hierboven genoemde getalswaarden en past de bepalingen uit het BKMW 2009 (met name de artikelen 2, 3 en 16) op overeenkomstige wijze toe bij de vergunningverlening. Voor de ecologie van kunstmatige en sterk veranderde wateren vormen de getalswaarden van het GEP uit het Provinciaal Waterplan Zuid-Holland het vertrekpunt voor de KRW-toetsing.

 

Toetsingskader beleidsdocument

Activiteiten van derden worden met het oog op de bescherming en verbetering van de waterkwaliteit (mede) getoetst op basis van twee elkaar aanvullende beleidskaders:

  • 1.

    Een algemeen spoor dat geldt voor alle wateren, bestaande uit:

    • 1a. het brongericht spoor

    • 1b. het waterkwaliteitsspoor (wordt ook wel emissie-immissietoets genoemd)

    • 1c. Toetsing voor hydromorfologie en biologie.

  • 2.

    Een aanvullend beleids-toetsingskader dat zich specifiek richt op de KRW-waterlichamen met het oog op de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water (KRW).

     

HHSK past bij de stappen 1a, 1b en 2 de uitgangspunten toe van het Nationaal Waterplan en de daarmee samenhangende uitwerkingen (Handboek waterbeheer c.a., Leidraad vergunningverlening).

 

Voor de toetsingen ad 1a. brongericht spoor (waaronder de mogelijkheden voor aansluiting op de riolering en best beschikbare techniek) en 1b. waterkwaliteitsspoor zijn in veel gevallen algemene regels voor emissies en landelijke regels in het kader van mest- en stoffenbeleid van toepassing. Bij de vergunningverlening hanteert HHSK als vertrekpunt de getalswaarden zoals die landelijk zijn vastgelegd voor prioritaire stoffen, overige relevante stoffen, aandachtstoffen en algemeen fysisch-chemische parameters.

Voor de toetsing ad 2. voor KRW-waterlichamen hanteert HHSK eveneens de landelijk vastgelegde getalswaarden voor prioritaire stoffen, overige relevante stoffen, aandachtstoffen en algemeen fysisch-chemische parameters. De bepalingen uit het BKMW 2009 (met name art. 2, 3 en 16) passen we op overeenkomstige wijze toe bij de vergunningverlening.

 

Voor de ecologie van kunstmatige en sterk veranderde wateren vormen de getalswaarden van het GEP uit het KRW-deel van het provinciaal waterplan Zuid-Holland, het vertrekpunt voor de KRW-toetsing.

 

Motivering

De bepalingen van de KRW en bijbehorende Nederlandse regelgeving gelden alleen rechtstreeks voor de bevoegde gezagen (overheden). Om ze door te laten werken naar de toetsing van plannen en activiteiten van derden dient dit in het beleid van HHSK te worden vastgelegd. Het WBP 2010-2015 voorzag hierin, maar het nieuwe WBP 2016-2021 niet meer. Dit is reden om voornoemde bepalingen in dit beleidsdocument op te nemen.

 

De huidige praktijk van toetsing op ‘geen achteruitgang’ en ‘geen inbreuk op vastgelegde verbeterdoelen’ wordt voortgezet, evenals de toetsing of ingrepen niet op onaanvaardbare wijze doorwerken naar andere wateren (‘afwenteltoets’, zie ook par.1.3 van dit document). Een tijdelijke of structurele achteruitgang van de waterkwaliteit kan eventueel worden overwogen conform de uitzonderingsbepalingen van KRW art. 4.6 en 4.7, resp. art. 2 en 3 BKMW 2009.

 

De komende jaren worden doelen afgeleid voor de hydromorfologie en biologie van de overige wateren. De getalswaarden van STOWA klasse III (zie WBP 2010-2015, toetsing ad 1c), worden in de praktijk niet meer toegepast, zodat de verwijzing hiernaar is komen te vervallen. Maatregelen worden ad 1c alleen getoetst aan ‘geen achteruitgang’ en ‘niet verstoren verbeterdoelen’.

 

2.5 Toetsingskader Zwemwateren

Herkomst

Vastgesteld

Pagina

Waterbeheerplan 2010 - 2015

VV op 25 november 2009

75

Essentie in het WBP 2010-2015

Voor zwemwateren worden de eisen gehanteerd die voortvloeien uit de Europese Zwemwaterrichtlijn. Hiervoor zijn de getalswaarden van toepassing zoals die zijn opgenomen in het ‘Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheid’.

 

Toetsingskader beleidsdocument

Voor zwemwateren worden de eisen gehanteerd die voortvloeien uit de Europese Zwemwaterrichtlijn. Hiervoor zijn de getalswaarden van toepassing zoals die zijn opgenomen in het ‘Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheid.

 

Motivering

De eigenlijke toetsing van de zwemwateren wordt uitgevoerd door de provincie Zuid-Holland, als bevoegd gezag. Het is en blijft echter wenselijk dat HHSK deze richtlijnen in voorkomende gevallen ook kan hanteren voor de advisering inzake plannen en maatregelen van derden.

 

Hoofdstuk 3 BIJLAGEN

Bijlage 1 Grondwaterplan Zuid-Holland 2007-2013

Vervallen.

Bijlage 2 Beleidsregels waterkeringen

Via onderstaande link zijn de Beleidsregels waterkeringen te raadplegen:

www.hhsk.nl/beleidsregelswaterkeringen

Bijlage 3 Nota Waterkwantiteitsbeheer Schieland en de bijbehorende partiële herzieningen

Via onderstaande link is de Nota Waterkwantiteitsbeheer Schieland en de bijbehorende partiële herzieningen te raadplegen:

www.hhsk.nl/notakwantiteitsbeheer