Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Kampen

Verordening fractieondersteuning gemeente Kampen 2020

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKampen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening fractieondersteuning gemeente Kampen 2020
CiteertitelVerordening fractieondersteuning gemeente Kampen
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De Verordening fractieondersteuning 2012 vastgesteld op 23-2-2012, wordt ingetrokken

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 33 van de Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-03-202101-01-2021nieuwe regeling

04-03-2021

gmb-2021-84378

8201-2021

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening fractieondersteuning gemeente Kampen 2020

De raad van de gemeente Kampen;

Gelezen het raadsvoorstel d.d 1 februari 2021

gelet op artikel 33 van de Gemeentewet;

besluit vast te stellen:

Verordening fractieondersteuning gemeente Kampen

 

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • -

    fractie: fractie als bedoeld in artikel 9, lid 1van het Reglement van orde van de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Kampen;

  • -

    wet: Gemeentewet.

Artikel 2. Recht op en hoogte van financiële bijdrage

  • 1.

    Een fractie, zoals bedoeld in artikel 9 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad van Kampen, heeft recht op een jaarlijkse financiële bijdrage als tegemoetkoming in de kosten voor het functioneren van de fractie.

  • 2.

    Deze bijdrage bestaat voor elke fractie ten hoogste uit het bedrag waarover de fiscus geen loonheffing vraagt, de zogenaamde “vrijwilligersregeling”, plus een extra bedrag van € 300,00.

Artikel 3. Besteding financiële bijdrage

  • 1.

    Fracties besteden de bijdrage om hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende en controlerende rol te versterken.

  • 2.

    Onder het bepaalde in lid 1 wordt begrepen de vergoeding aan een persoon niet zijnde raads- of commissielid in de gemeente Kampen voor het verrichten van diverse werkzaamheden van de fractie.

  • 3.

    De bijdrage mag niet gebruikt worden ter bekostiging van:

    • a.

      uitgaven die in strijd zijn met wettelijke bepalingen en overige regelingen;

    • b.

      betalingen aan politieke partijen, met politieke partijen verbonden instellingen of natuurlijke personen anders dan ter vergoeding van prestaties (diensten of goederen) geleverd ten behoeve van de fractie op basis van een gespecificeerde, reële declaratie;

    • c.

      giften;

    • d.

      uitgaven die dienen bestreden te worden uit vergoedingen die de leden ingevolge het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden toekomen;

    • e.

      algemene opleidingen voor raads- en commissieleden tenzij deze inhoudelijk gerelateerd zijn aan de politieke uitgangspunten van de deelnemers.

  • 4.

    In afwijking van lid 3, aanhef en onder b - mag de bijdrage - tot een maximum bedrag van € 250,00 - wel worden gebruikt voor betalingen voor (het onderhoud van) het fractiegedeelte op de partijwebsite.

Artikel 4. Verzoek en voorschot

  • 1.

    Een schriftelijk verzoek om een bijdrage dient voorafgaand aan het kalenderjaar te worden ingediend bij de raadsgriffier.

  • 2.

    Indien een schriftelijk verzoek in het kalenderjaar wordt ingediend, heeft de fractie recht op een evenredig deel van de jaarlijkse bijdrage.

  • 3.

    De bijdrage wordt als voorschot op dat kalenderjaar verstrekt.

Artikel 5. Gevolgen splitsen en einde bestaan fractie

  • 1.

    Indien één of meer raadsleden van één of meer fracties zich afsplitst/afsplitsen van de oorspronkelijke fractie(s) en als zelfstandige nieuwe fractie gaat/gaan optreden, blijft de jaarlijkse financiële bijdrage als bedoeld in artikel 6 voor de oorspronkelijke fractie tijdens de zittingsperiode gehandhaafd en wordt de jaarlijkse financiële bijdrage voor de nieuwe fractie tijdens de zittingsperiode voor het eerst toegekend in het jaar volgend op dat van de afsplitsing.

  • 2.

    Als een fractie tijdens de zittingsperiode ophoudt te bestaan, vervalt de aanspraak op de financiële bijdrage als bedoeld in artikel 6 met ingang van de maand volgend op de maand waarin hiervan kennisgeving is gedaan aan de raad.

Artikel 6. Reserve

  • 1.

    De raad reserveert het in enig jaar niet gebruikte gedeelte van de financiële bijdrage ter ondersteuning van het functioneren van de fractie voor het kunnen verlenen van een aanvullende financiële bijdrage ten behoeve van die fractie in volgende jaren.

  • 2.

    Een reserve is niet groter dan 30% van de financiële bijdrage ter ondersteuning van het functioneren van de fractie die in het voorgaande kalenderjaar op grond van artikel 4 als voorschot verleend was ten behoeve van die fractie.

  • 3.

    Het beroep in enig jaar op de opgebouwde reserve komt tot uitdrukking in de afrekening over dat jaar. Bevoorschotting vindt desgevraagd plaats.

  • 4.

    Een reserve blijft na verkiezingen beschikbaar ten behoeve van de fractie die onder dezelfde naam terugkeert, dan wel ten behoeve van de fractie die naar het oordeel van de raad als rechtsopvolger daarvan kan worden beschouwd.

  • 5.

    Als zich een situatie als bedoeld in artikel 5, eerste lid, voordoet, wordt een eventuele reserve van de fractie waar de betreffende leden uittreden toebedeeld aan de betrokken fracties naar evenredigheid van de resterende zetelaantallen.

Artikel 7. Administratieve verplichtingen

  • 1.

    De financiële administratie wordt gevoerd op basis van het stelsel van baten en lasten. Deze administratie wordt op een zodanige wijze gevoerd dat deze steeds een volledig en juist inzicht geeft in alle bezittingen en schulden, verplichtingen, reserves, baten en lasten, alsmede overige gegevens die voor de financiële verantwoording van belang zijn.

  • 2.

    Andere inkomensbronnen dan de financiële bijdrage worden afzonderlijk geadministreerd.

  • 3.

    De administratie wordt zodanig ingericht dat op eerste aanvraag van de accountant nadere informatie kan worden gegeven en bescheiden of bewijsstukken met betrekking tot de uitgaven kunnen worden overgelegd.

  • 4.

    Bij uitgaven worden de onderliggende bescheiden door ten minste twee personen geautoriseerd.

Artikel 8. Verantwoording, controle en vaststelling financiële bijdrage

  • 1.

    Elke fractie legt, binnen drie maanden na het einde van een kalenderjaar, aan de raad verantwoording af over de besteding van de bijdrage voor fractieondersteuning onder overlegging van een verslag.

  • 2.

    Controle van het verslag vindt plaats door de accountant, belast met de controle van de jaarrekening. De accountant breng advies uit aan de raad.

  • 3.

    De raad stelt na ontvangst van het advies van de accountant de bedragen vast van:

    • a.

      de uitgaven van een fractie die in het vorige kalenderjaar uit de bijdrage bekostigd zijn;

    • b.

      de verrekening tussen de in onderdeel a. genoemde uitgaven en het ontvangen voorschot en, voor zover nodig, de hoogte van de terugvordering van ontvangen voorschotten.

Artikel 9. Intrekking oude verordeningen en overgangsrecht

  • 1.

    De Verordening fractieondersteuning 2012 wordt ingetrokken, met inachtneming van het bepaalde in het tweede lid.

  • 2.

    De Verordening fractieondersteuning 2012 blijft van toepassing ten aanzien van de op basis van die verordening verleende financiële bijdragen en de verantwoording, controle, vaststelling en afrekening van die financiële bijdragen.

Artikel 10. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2021.

  • 2.

    Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening fractieondersteuning gemeente Kampen.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 4 maart 2021.

drs. H.A. van der Meulen,

griffier

drs. mr. B. Koelewijn,

voorzitter

Toelichting Verordening fractieondersteuning gemeente Kampen.  

 

Wettelijk kader.

De verordening is gebaseerd op het huidig wettelijk kader; de Gemeentewet (verder te noemen: wet) en de Algemene wet bestuursrecht (verder te noemen: Awb).

 

Artikel 33 van de wet.

Uit artikel 33 van de wet volgt dat de raad en elk van zijn leden recht hebben op ambtelijke bijstand en dat de in de raad vertegenwoordigde groeperingen recht hebben op ondersteuning. De raad stelt hierover een verordening vast. In de op 18 april 2019 ontvangen modelverordening van de VNG is gekozen om beide onderwerpen: ambtelijke bijstand en fractieondersteuning, op te nemen in één verordening. In Kampen doen we dit niet en houden we beide onderwerpen apart. Deze verordening vervangt in Kampen na vaststelling de Verordening fractieondersteuning gemeente Kampen 2012.

 

Toepasselijkheid titel 4.2 van de Awb.

Fractieondersteuning voldoet aan de kenmerken van een subsidie als bedoeld in artikel 4:21, eerste lid van de Awb, zodat de regels uit titel 4.2 van de Awb daarop van toepassing zijn. Dit betekent dat het besluit van de raad waarmee – na verantwoording en controle – de hoogte van de financiële bijdrage wordt vastgesteld, vatbaar is voor bezwaar en beroep.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1. Begripsbepalingen

De term “fractiemedewerker” komt verder alleen voor in facultatieve artikelonderdelen en is opgenomen om duidelijk te maken dat het moet gaan om een medewerker van een fractie die ook als zodanig bij de griffie is aangemeld. Dit onderdeel hoeft alleen te worden opgenomen als ook de facultatieve volzinnen in de artikelen 2, eerste lid en 3, eerste lid, opgenomen worden.

 

Artikel 2. Recht op financiële bijdrage

De fractie is in de modelverordening steeds ontvanger geweest van de financiële bijdrage. Hoewel in artikel 33, tweede lid, van de wet is neergelegd dat “in de raad vertegenwoordigde groeperingen” (politieke partijen) recht hebben op fractieondersteuning, is bedoeld de financiële bijdrage toe te laten komen aan de raadsfracties.

 

Artikel 3. Besteding financiële bijdrage

In dit artikel is vastgelegd waar de financiële bijdrage wel en niet aan mag worden besteed. In het eerste lid wordt de keuze geboden die inhoudt dat de financiële bijdrage geheel of voor ten minste een bepaald deel aan ondersteuning van inhoudelijke aard moet worden besteed en het overige deel naar eigen inzicht van de fractie besteed kan worden (met dien verstande dat de bestedingen, genoemd in het tweede lid, verboden zijn).

 

Artikel 4. Voorschot financiële bijdrage

In artikel 6, eerste lid, is geregeld dat de bijdrage verleend wordt voor de duur van de zittingsperiode. In artikel 8 is nu geregeld dat jaarlijks voor 31 januari een voorschot wordt verleend van ¼ deel van het bedrag van de subsidieverlening.

 

Artikel 5. Gevolgen splitsen en einde bestaan fractie

Dit artikel schept daarover duidelijkheid.

 

Artikel 6. Reserve

Dit artikel regelt de hoogte van de reserve en de beschikbaarheid daarvan.

 

Artikel 7. Administratieve verplichtingen

Dit artikel regelt o.a. de inrichting van de administratie, nodig voor de verantwoording.

 

Artikel 8. Verantwoording, controle en vaststelling financiële bijdrage

De fractie legt uiterlijk drie maanden na het einde van een kalenderjaar aan de raad verantwoording af over de besteding van de financiële bijdrage gedurende het vorige kalenderjaar, onder overlegging van een financieel verslag. Ook de controle op dat verslag is in dit artikel geregeld.