Organisatie | Twenterand |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Nadere regeling subsidieverstrekking peuterplaatsen regulier en voorschoolse educatie (VE) 2020 gemeente TwenterandHoofdstuk 2 De subsidie |
Citeertitel | |
Vastgesteld door | college van burgemeester en wethouders |
Onderwerp | maatschappelijke zorg en welzijn |
Eigen onderwerp | |
Externe bijlagen | Verklaring geen recht op kinderopvangtoeslag Kwaliteitskader Peuteropvang |
Geen
artikel 4:81, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
01-08-2020 | Vervanging regeling | 14-07-2020 |
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand,
Overwegende dat het gewenst is nadere regels vast te stellen ter uitvoering van het onderwijsachterstandenbeleid.
Deze nadere regeling geeft uitvoering aan geformuleerde uitgangspunten en doelstellingen:
1. Zoveel mogelijk kinderen krijgen een aanbod voor gesubsideerde reguliere peuterplaats en zoveel mogelijk geindiceerde doelgroepkinderen kunnen een voorschoolse voorziening met een VE-peuterprogramma bezoeken;
2. Ouders hebben keuzevrijheid in de afname van het aanbod VE en peuteropvang;
3. Het realiseren van een kwalitatief en kwantitatief volwaardig aanbod VE en peuteropvang samen met partners.
Gelet op de Algemene subsidieverordening gemeente Twenterand en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht besluit vast te stellen de volgende:
Nadere regeling subsidieverstrekking peuterplaatsen regulier en voorschoolse educatie (VE) 2020 gemeente Twenterand
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen
ASV: Algemene Subsidieverordening gemeente Twenterand.
College: College van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand.
Doelgroeppeuters: Peuters die in aanmerking komen voor VE, op indicatie van GGD Twente afdeling JGZ.
Gemeente: De gemeente Twenterand.
Houder: De rechtspersoon aan wie een onderneming als bedoeld in de Handelsregisterwet toebehoort, waarbij onder ‘onderneming’ wordt begrepen een locatie die in het LRK is opgenomen als kinderdagverblijf met in het geval van peuteropvang met VE een VE-registratie.
Inkomensverklaring: De Verklaring Geregistreerd Inkomen (VGI). Dit is een officiële verklaring van de Belastingdienst met inkomensgegevens over een bepaald belastingjaar.
Kinderopvang: Het bedrijfsmatig of anders dan om niet verzorgen, opvoeden en bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen tot de eerste dag van de maand waarop het voortgezet onderwijs voor die kinderen begint.
Kinderopvangtoeslag (KOT): De tegemoetkoming in de kosten voor in het LRK geregistreerde kinderopvang, uitgekeerd via de Belastingdienst aan ouders/ verzorgers, als bedoeld in artikel 1.1 van de wet Kinderopvang.
LRK(P): Landelijk Register Kinderopvang (Peuterspeelzalen); het register waarin kinderopvangvoorzieningen (en peuterspeelzalen: tot 1 januari 2018) zijn opgenomen die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen.
Maximum uurtarief: Het jaarlijks door de belastingdienst vastgestelde landelijk maximum uurtarief per opvangsoort, als bedoeld in artikel 4, eerste lid, aanhef en onder a, van het Besluit Kinderopvangtoeslag.
Maximum uurprijs: Het maximum bedrag dat door de gemeente gesubsidieerd wordt. Dit bedrag is gebaseerd op het maximum uurtarief zoals omschreven in artikel 6, lid 1 van deze regeling.
NJI: Nederlands Jeugd Instituut.
Ouderbijdrage: Het bedrag dat als vaste eigen bijdrage door de ouder betaald moet worden voor kinderopvang zoals vastgesteld in de advies tabel ouderbijdragetabel van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten
Ouders: ouder(s) of verzorger(s) van de peuter.
Peuter: Een in de gemeente Twenterand woonachtig kind in de leeftijd van 2,5 tot de leeftijd waarop het kind kan deelnemen aan het basisonderwijs.
Peuterplaats regulier: Opvang van een peuter in een LRK geregistreerd kindcentrum.
Peuterplaats met VE: Het aanbod voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar waarbij aan de hand van een door het NJI erkend VE-programma, op gestructureerde en samenhangende wijze activiteiten worden aangeboden gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen op het gebied van rekenen, taal, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Prijs per uur peuterplaats: Het bedrag dat door de houder per uur in rekening wordt gebracht voor een peuterplaats.
VE: Voorschoolse educatie; het aanbod voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar, waarbij aan de hand van een VE-programma, op gestructureerde en samenhangende wijze activiteiten worden aangeboden gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen op het gebied van rekenen, taal, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling.
VE-indicatie:Een door de jeugdarts van het consultatiebureau afgegeven indicatie.
VE-subsidie (aanvullend):Een vergoeding in de vorm van een bedrag per VE-peuter per uur aan de houder voor de extra (personele) inzet voor een bezette VE- peuterplaats.
VE-programma: Een door het NJI erkend voorschools programma waarin op een gestructureerde en samenhangende wijze de ontwikkeling wordt gestimuleerd van kinderen op het gebied van rekenen, taal, motoriek, en sociaal- emotionele ontwikkeling.
Voorschoolse voorziening: Kinderdagverblijven die zijn geregistreerd in het LRK(P) als VE-gecertificeerd binnen de gemeente Twenterand.
De subsidie voor peuterplaatsen regulier en/of peuterplaatsen met VE moet uiterlijk 1 oktober voorafgaand aan het jaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd, via een door het College vastgesteld aanvraagformulier, per houder worden aangevraagd. De aanvraag dient in ieder geval een reële inschatting te bevatten van het aantal uren te leveren peuteropvang en/of peuteropvang met VE per houder, waarop de afzonderlijke locaties worden vermeld, verdeeld in de volgende categorieën:
Houders die gedurende het kalenderjaar aan het kwaliteitskader van de gemeente Twenterand, zoals toegevoegd in bijlage 2 bij deze regeling, voldoen en voor een eerste maal een subsidieaanvraag willen indienen (aangezien ze nog niet eerder voldeden aan het kwaliteitskader) kunnen lopende het kalenderjaar een subsidieaanvraag indienen die niet eerder ingaat dan datum aanvraag.
Artikel 6 De grondslag voor de subsidie
De inkomensafhankelijke ouderbijdrage is gebaseerd op het door de kinderopvangaanbieder gehanteerde uurtarief en de (gecomprimeerde) VNG-adviestabel ouderbijdrage peuteropvang.
per bezette peuterplaats voor ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag minimaal 260 uren en maximaal 320 uren per jaar, vermenigvuldigd met het door de aanbieder gehanteerd uurtarief en minus de over deze uren in rekening gebrachte ouderbijdrage. Het subsidiebedrag per uur is nooit hoger dan het door het college vastgestelde maximum uurtarief.
per doelgroep peuter op een VE-peuterplaats, voor ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag maximaal 660 uren per jaar, vermenigvuldigd met het door de kinderopvangaanbieder gehanteerde uurtarief en minus de in rekening gebrachte ouderbijdrage over 320 uren per jaar. Het subsidiebedrag is nooit hoger dan het door het college vastgestelde maximum uurtarief. Per schoolweek wordt de ouderbijdrage over 8 uur gerekend.
per doelgroep peuter op een VE- peuterplaats voor ouders met recht op kinderopvangtoeslag maximaal 340 uren per jaar, vermenigvuldigd met het door de kinderopvangaanbieder gehanteerde uurtarief. Het subsidiebedrag per uur is nooit hoger dan het door het college vastgestelde maximum uurtarief. De doelgroep peuter maakt naast deze uren nog tenminste 320 uren per jaar gebruik van de VE-peuterplaats, waarvoor kinderopvangtoeslag wordt aangevraagd door de ouder.
Voor VE-subsidie is een subsidieplafond van toepassing. Het subsidieplafond is bereikt wanneer in totaal voor 100 peuterplaatsen met een VE indicatie subsidie aangevraagd is. De subsidieverlening voor peuterplaatsen en peuterplaatsen met VE worden verdeeld volgens verdeelcriteria. Dit zijn in volgorde van prioriteit:
Hoofdstuk 3 Bijzondere bepalingen
Artikel 8 Procedurele en randvoorwaardelijke verplichtingen
Artikel 10 Verantwoording en vaststelling subsidie
Artikel 11 Verlening van de subsidie
Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de belanghebbende afwijken van de bepalingen in deze nadere regels, indien toepassing van deze nadere regels tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.
Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders d.d. 14 juli 2020,
Burgemeester en wethouders van Twenterand,
de burgemeester, de loco-secretaris,
De houder moet voldoen aan de kwaliteitseisen die beschreven staan in het Kwaliteitskader gesubsidieerde reguliere peuteropvang en voorschoolse educatie van de gemeente Twenterand. Aanpassingen in het kwaliteitskader worden niet eerder gedaan dan na overleg met de houders van de kinderopvang.
Aanvraag en vaststelling subsidie
De vaststelling van de subsidie vindt plaats op basis van het daadwerkelijke gebruik van peuterplaatsen en VE-peuterplaatsen.
De vaststelling van de subsidie vindt plaats op basis van het werkelijk aantal kinderen dat gedurende een jaar of een gedeelte van het jaar gebruik heeft gemaakt van de peuterplaatsen en VE-peuterplaatsen, het geldende uurtarief en het aantal uren dat per peuter gebruik is gemaakt. De gefactureerde ouderbijdragen worden hierop in mindering gebracht.
Het is toegestaan de werkelijke invulling van de plekken voor doelgroeppeuters en niet-doelgroep peuters, ten opzichte van de aantallen genoemd in de subsidieaanvraag, gedurende de subsidieperiode aan te passen aan de vraag van ouders. Het vastgestelde subsidiebedrag kan echter nooit hoger worden dan het eerder verleende subsidiebedrag.