Organisatie | Harlingen |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | 1e Wijziging terrassenbeleid 2018 gemeente Harlingen |
Citeertitel | Terrassenbeleid gemeente Harlingen 2018 |
Vastgesteld door | burgemeester |
Onderwerp | openbare orde en veiligheid |
Eigen onderwerp |
Geen
N.v.t.
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
12-05-2018 | Nieuwe regeling | 25-04-2018 |
Nadere regels omtrent het gebruik van terrassen in de gemeente Harlingen
“Een stad is zo gastvrij als je laatste horeca-ervaring”
Een stad is zo gastvrij als je laatste horeca-ervaring.
Wist u dat iedere cursus zo goed is als de gevoerde catering? Of dat een cabaretier zo leuk is als zijn laatste vijf minuten? Bizar of niet, dat is hoe mensen gastvrijheid interpreteren. Heel selectief. Zo zou je kunnen stellen: een stad is zo gastvrij als je laatste horeca- ervaring. Eén slechte ervaring en weg is het gastvrije gevoel.
Voor het hebben van een terras op de weg of een weggedeelte is een vergunning noodzakelijk. De Algemene Plaatselijke Verordening Harlingen 2015 artikel 2:10A zegt:
Gelet op het bepaalde in artikel 2:32 van de APV van de gemeente Harlingen kan de burgemeester voor de gehele gemeente of delen daarvan nadere regels stellen omtrent het gebruik van terrassen:
De burgemeester kan de vergunning als bedoeld in het eerste lid geheel of gedeeltelijk weigeren, indien naar zijn oordeel moet worden aangenomen dat de woon- en leefsituatie in de omgeving van het horecabedrijf en/of de openbare orde op ontoelaatbare wijze wordt beïnvloed door de aanwezigheid van een terras bij het horecabedrijf.
Bij de toepassing van de in het vorige lid genoemde weigeringsgrond houdt de burgemeester rekening met het karakter van de straat en de wijk waarin het horecabedrijf is gevestigd of zal worden gevestigd, de aard van het horecabedrijf en de spanning waaraan het woonmilieu ter plaatse reeds blootstaat of bloot zal komen te staan door de exploitatie van een terras bij het horecabedrijf.
Definitie horecabedrijf: de voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was logies wordt verstrekt of dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden bereid of verstrekt. Onder horecabedrijf wordt in ieder geval verstaan: een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis.
Deze regels bevorderen de gelijkheid tussen ondernemers en de mogelijkheden voor toezicht en handhaving. De openingstijden werden verruimd, de mooi-weer-regeling (bij temperaturen hoger dan 22o C om 17.00 uur mag het terras langer open blijven) kwam te vervallen.
De horecaondernemer krijgt, en houdt ook nu, een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de inrichting en de uitstraling van het terras.
Wij gaan ervan uit dat een mooi terras, dat past in het straatbeeld van de monumentale binnenstad, bijdraagt aan de gastvrijheid van onze stad.
(Maatwerkafspraken worden in de vergunning opgenomen.)
Een terras mag alleen op door ons aangewezen plaatsen neergezet worden. Deze plaats en de maximale oppervlakte van het terras worden ingetekend op een kaartje dat deel uit maakt van de terrasvergunning. Daarbij gelden de volgende regels:
Deze nadere regels treden in werking met ingang van 1 mei 2017.
Exploitatie in strijd met verleende vergunning
Naast strijdigheid met de APV kan ook strijdigheid voorkomen met andere regelgeving.
Overtreding van het Besluit horeca-, sport en recreatie-inrichtingen milieubeheer op het gebied van geluid- of stankoverlast wordt geconstateerd door de FUMO en gehandhaafd door de sector Milieu.
Indien terrasschermen of parasols met de grond verankerd worden zal toestemming van het college nodig zijn. Indien een ondernemer schermen/verlichting of verwarmingsapparaten op de voorgevel wil aanbrengen, zal een omgevingsvergunning noodzakelijk zijn. Het team vergunningverlening, toezicht en handhaving doet in dat geval de constatering gevolgd door handhaving.