Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Veiligheidsregio Utrecht

Besluit van het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio Utrecht houdende regels omtrent het beleid inkoop Inkoopbeleid VRU

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVeiligheidsregio Utrecht
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingBesluit van het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio Utrecht houdende regels omtrent het beleid inkoop Inkoopbeleid VRU
CiteertitelInkoopbeleid VRU
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De bekendmaking van deze regeling is niet te achterhalen.

De inwerkingtreding van de regeling is bij benadering ingevuld.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2018nieuwe regeling

11-12-2017

Onbekend

.

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio Utrecht houdende regels omtrent het beleid inkoop Inkoopbeleid VRU

 

 

1. Inleiding

De VRU koopt voor circa € 27 miljoen per jaar in bij zo’n 2500 leveranciers en ontvangt hiervoor circa 13.000 facturen. Dit inkoopvolume vraagt om een professionele organisatie van de inkoopfunctie. Het inkoopbeleid geeft richting aan de inkoopfunctie, zorgt ervoor dat middelen doelmatig en rechtmatig worden uitgegeven en geeft een basis waarop de inkoopfunctie van de VRU verder geprofessionaliseerd wordt. Deze inkoopfunctie focust enerzijds op de VRU als één organisatie die via één loket gezamenlijk inkoopt en anderzijds op de buitenwereld. Inkoopsamenwerking met andere organisaties staat hoog op de agenda.

 

Bij dit alles staat doelmatig en rechtmatig inkopen voorop. De VRU geeft via het inkoopbeleid ook aandacht aan duurzaam inkopen, ‘social return’ en aan de positie van het MKB.

 

Met het inkoopbeleid geeft de VRU richting op een hoog aggregatieniveau, het zijn de belangrijkste keuzes en uitgangspunten voor de VRU aangaande haar inkoopfunctie. Het inkoopbeleid is vastgesteld door het dagelijks bestuur. De staat van de organisatieontwikkeling en de aard van de organisatie vragen om een flexibel beleid. De algemeen directeur voert dit beleid uit en stelt ten behoeve daarvan nadere procedures vast.

Daarbij kan worden gedacht aan een beschrijving van de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden binnen inkoopprocessen in de organisatie.

 

Het Inkoopbeleid VRU geldt voor onbepaalde duur.

 

2. Het Inkoopbeleid

 

2.1 Vier pijlers

Het Inkoopbeleid van de VRU rust op de volgende vier pijlers:

a) Uitgangspunten

  • 1.

    De VRU is een integere opdrachtgever.

  • 2.

    De VRU koopt doelmatig en rechtmatig in.

b) Beleidskeuzes

  • 3.

    De VRU stelt inkoopsamenwerking voorop.

  • 4.

    De VRU heeft oog voor duurzaam inkopen, social return en positie MKB.

In de navolgende paragrafen worden deze vier pijlers van het inkoopbeleid nader beschreven en toegelicht.

 

2.2 De VRU is een integere opdrachtgever

Uitgangspunt is dat de VRU acteert als een integere opdrachtgever.

 

Hiertoe zal de VRU:

  • ·

    leveranciers eerlijke en gelijke kansen geven, en

  • ·

    er zorg voor dragen dat haar medewerkers het Inkoopbeleid VRU en de uitwerking daarvan kennen en hanteren.

     

Toelichting:

Eerlijke en gelijke kansen worden gecreëerd door in een inkooptraject meerdere leveranciers te laten aanbieden, deze deelnemende leveranciers gelijk te informeren en bij de beoordeling van aanbiedingen deze langs eenzelfde meetlat te houden.

 

De VRU draagt er zorg voor dat haar medewerkers dit Inkoopbeleid en de uitwerking daarvan kennen en hanteren. Dit voorkomt suboptimale oplossingen en verkleint risico’s op het vlak van rechtmatigheid.

De bovengenoemde aspecten worden door de algemeen directeur nader uitgewerkt.

 

2.3 De VRU koopt doelmatig en rechtmatig in

Uitgangspunt is dat de VRU haar inkoopprocessen doelmatig en doeltreffend inricht. Rechtmatig inkopen is daarbij een randvoorwaarde.

Hiertoe zal de VRU:

  • ·

    voor opdrachten (leveringen, diensten of werken) onder de vigerende Europese drempelwaarde nadere interne procedures vaststellen;

  • ·

    optreden als één opdrachtgever, en

  • ·

    waar zinvol met - verplicht te gebruiken - raamcontracten werken.

 

Toelichting:

De bovengenoemde aspecten worden door de algemeen directeur nader uitgewerkt. Onderdeel daarvan is het nader beschrijven van inkoopprocedures die onder en boven bepaalde drempels gehanteerd moeten worden. Boven de Europese aanbestedingsdrempel is daar geen discussie over mogelijk; deze opdrachten worden Europees aanbesteed. De VRU werkt, daar waar zinvol (commercieel of procesmatig), met raamcontracten en maakt dit intern kenbaar.

 

2.4 De VRU stelt inkoopsamenwerking voorop

Beleidskeuze is dat de VRU bij voorkeur samenwerkt met andere inkopende organisaties, op voorwaarde dat dit voordelen biedt voor de VRU.

Hiertoe zal de VRU:

·op meerdere schalen samenwerken en, bij opdrachten van enige omvang, de voorkeur geven aan een grotere schaal, dat wil zeggen landelijk (via het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV)) of met meerdere veiligheidsregio’s of andere organisaties. Binnen de laatst genoemde schaal is de samenwerking met de regio’s Gooi & Vechtstreek en Flevoland de meest evidente. Als randvoorwaarde stelt de VRU dat inkoopsamenwerking een voordeel moet opleveren voor de VRU.

 

Toelichting:

Met de regio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland wordt de inkoopsamenwerking geïntensiveerd. Gezamenlijk bekijken deze regio’s of inkooppakketten gedrieën, dan wel via het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) gecontracteerd worden. Daarnaast vindt er afstemming plaats op het vlak van beleid, procedures en werkwijzen. De genoemde aspecten worden door de algemeen directeur nader uitgewerkt.

 

2.5 De VRU heeft oog voor duurzaam inkopen, social return en het MKB

Beleidskeuze is dat de VRU oog heeft voor duurzaam inkopen, bij wil dragen aan social return en het MKB een eerlijke kans wil bieden.

Hiertoe zal de VRU:

  • ·

    duurzaam inkopen, dat betekent bij opdrachten van enige omvang, doch zeker bij opdrachten met een waarde boven € 100.000,-:

  • ·

    bij voorkeur functioneel specificeren;

  • ·

    zo veel als mogelijk en wenselijk standaardiseren;

  • ·

    de kosten van een opdracht zo veel als mogelijk integraal benaderen (‘Total Cost of Ownership’: TCO);

  • ·

    gebruikmaken van kennis en innovatie van de markt, en

  • ·

    de minimumeisen binnen de duurzaamheidseisen van actuele door Pianoo* beschreven inkooppakketten als ondergrens hanteren;

  • ·

    Binnen een aantal specifieke overeenkomsten ruimte bieden aan mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt (‘social return’);

  • ·

    Het bieden van kansen aan het MKB concreet benoemen in haar inkooppakketstrategieën.

     

Toelichting:

De bovengenoemde aspecten worden door de algemeen directeur nader uitgewerkt.

Betreft duurzaam inkopen: dit zal met name zijn uitwerking binnen inkooppakketstrategieën. Duurzaam inkopen is een breed begrip en kan (en moet) per aanbesteding anders ingevuld worden. De VRU trekt hierbij tevens op met de ontwikkelingen ter zake binnen de landelijk inkopende organisatie (IFV).

 

Betreft social return: het is niet doelmatig en ook niet realistisch om het aspect van social return in alle overeenkomsten van de VRU een plek te geven. De VRU kiest er voor dit aspect bij de overeenkomsten waarbij dit mogelijk is concreet vorm te geven door bij het verstrekken van deze inkoopopdrachten de opdrachtnemer te stimuleren of verplichten, om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht.

 

Betreft de kansen voor het MKB: de Aanbestedingswet 2012 vraagt aan opdrachtgevers concreet aandacht te schenken aan de positie van het MKB. De VRU heeft, indien mogelijk, oog voor dit aspect en geeft dit ook een plaats geven in haar inkooppakketstrategieën. Dit kan bijvoorbeeld door het stellen van lagere eisen aan de omvang van een leverancier of het opdelen van opdrachten in meerdere deelopdrachten.