Organisatie | Oirschot |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Oirschot houdende subsidieregels omtrent volkshuisvesting Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds gemeente Oirschot 2016 |
Citeertitel | Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds gemeente Oirschot 2016 |
Vastgesteld door | gemeenteraad |
Onderwerp | volkshuisvesting en woningbouw |
Eigen onderwerp | |
Externe bijlagen | Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds Bijlage NEN Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds Bijlage Vrijstellingsbesluit DAEB Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds_Rekenvoorbeelden Subsidie Huurgewenning |
Deze regeling bevat de vroegst mogelijke datum van inwerkingtreding.
Deze regeling vervangt de Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds Oirschot per 1 december 2016.
Onbekend
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
31-12-2016 | nieuwe regeling | 29-11-2016 | msp |
Erfpacht: Een zakelijk recht dat is opgenomen in boek 5, titel 7, van het Burgerlijk wetboek. In artikel 5:85 van het Burgerlijk Wetboek is erfpacht omschreven als “een zakelijk recht dat de erfpachter de bevoegdheid geeft eens anders onroerende zaak te houden en te gebruiken”. In het geval van erfpacht op basis van voorliggende verordening blijft de onroerende zaak (bijvoorbeeld grond) in eigendom van de gemeente Oirschot en kan een toegelaten instelling deze gebruiken. De toegelaten instelling betaalt hier ieder jaar een canon voor. Voor het in gebruik geven c.q. in gebruik nemen van gronden in erfpacht dient een erfpachtovereenkomst gesloten te worden.
Exploitatietekort sociale huurwoning: het verschil tussen de investering in nieuwbouw en de bedrijfswaarde van deze nieuwbouw. De bedrijfswaarde wordt bepaald door (de contante waarde van) de toekomstige huuropbrengsten minus de toekomstige lasten. In de praktijk blijkt de bedrijfswaarde van sociale huurwoningen lager te zijn dan de investering. Het exploitatietekort (onrendabele top) moet de toegelaten instelling boekhoudkundig verwerken op het moment van investering.
Huurtoeslag(voorheenHuursubsidie): Een bijdrage van de overheid bedoeld om huurwoningen betaalbaar te houden voor mensen met een beperkt inkomen. Huurtoeslag hangt af van de hoogte van de huur, de gezinssamenstelling, het inkomen van alle leden van het huishouden en het vermogen van alle leden van het huishouden.
Inkomen: Hiermee wordt het huishoudinkomen bedoeld dat wordt bekeken bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Hierbij wordt uitgegaan van het ‘verzamelinkomen’ zoals de Belastingdienst dat hanteert. Toegelaten instellingen zijn verplicht om hun woningen toe te wijzen aan specifieke inkomensgroepen.
Nul-Op-De-Meter woning (NOM woning): Een woning waarbij de elektriciteitsmeter aan het eind van het jaar weer op nul staat. Dat betekent dat het huis over het jaar heen evenveel energie opwekt als gebruikt (zowel voor het gebouw als de gebruikers). Er moeten nog wel kosten aan de netbeheerder betaald worden voor de elektriciteitsaansluiting, maar er mag ook nog steeds gebruikt worden gemaakt van de Heffingskorting Energie.
Artikel 1.2 Reikwijdte van de verordening
Deze verordening is uitsluitend van toepassing op door het college toe te kennen subsidies ten behoeve van:
Artikel 1.4 Subsidiebudget en –plafond
De verdeling van de subsidies binnen elk type subsidie vindt plaats op basis van de volgorde van binnenkomst van de aanvragen in datum en tijd, waarbij aanvragen met dezelfde ontvangstdatum en tijd worden gerangschikt door loting voor zover op die datum en tijd het subsidieplafond wordt overschreden.
HOOFDSTUK 2 BEVORDERING DOORSTROMING SOCIALE HUURVOORRAAD
De Verhuissubsidie of de subsidie Huurgewenning kan slechts worden verleend aan een huurder van een sociale huurwoning gelegen binnen de gemeente Oirschot.
De verhuissubsidie kan in de volgende situaties worden aangevraagd:
Toelichting op bovenstaand tabel:
Aanvrager heeft een huishoudinkomen wat voldoet aan de wettelijke richtlijnen om een sociale huurwoning (tot resp. de eerste aftoppingsgrens, tweede aftoppingsgrens of sociale huurprijsgrens) te bewonen, maar bewoont een woning met een huur hoger dan wat wettelijk is toegestaan volgens de Woningwet of EU regels (huurgrenzen zijn afhankelijk van het inkomen). Aanvrager komt in aanmerking voor de Verhuissubsidie indien aanvrager verhuist naar een woning met een lagere huur wat wel voldoet aan de eisen volgens de Woningwet of EU.
Artikel 2.5 Vervallen, intrekking of wijziging subsidievaststelling
De subsidievaststelling kan niet meer worden ingetrokken of ten nadele van de aanvrager worden gewijzigd indien sedert de dag waarop zij aan de aanvrager is bekend gemaakt twee jaren zijn verstreken dan wel, in het geval, bedoeld in het eerste lid onder c, sedert de dag waarop de handeling in strijd is met de verplichting is verricht of de dag waarop aan de verplichting had moeten zijn voldaan.
HOOFDSTUK 3 HERBESTEMMINGOPGAVEN NAAR SOCIALE HUURWONINGEN
Artikel 3.1 Rechtspersoonlijkheid
De subsidie Herbestemmingsopgaven kan slechts worden verleend aan een toegelaten instelling.
Artikel 3.2 Subsidie Herbestemmingsopgaven
Plannen die de ontwikkeling van levensloopbestendige woningen beogen. Een 'levensloopbestendige woning' is het overkoepelende begrip voor een woning die geschikt is of eenvoudig geschikt is te maken voor bewoning tot op hoge leeftijd, ook in geval van fysieke handicaps of chronische ziekten van bewoners.
[1] Belangrijke, voor Oirschot vooraanstaande locaties waar reeds bebouwing aanwezig is die we graag willen behouden of waar via herstructurering kwaliteit kan worden toegevoegd door bestaande bebouwing op een andere wijze in te zetten.
Artikel 3.3 Subsidie Energiezuinigheid
Bij de aanvraag om subsidieverlening maakt de subsidieaanvrager inzichtelijk op welke wijze naleving van de in lid 2 opgelegde verplichting wordt gewaarborgd. Indien naleving van de verplichtingen naar het oordeel van het college onvoldoende is gewaarborgd wordt de aangevraagde subsidie geweigerd. n.b. bij aanpassing van het bouwbesluit wijzigt lid 3, zie ook toelichting
Artikel 3.4 Gronden om subsidie te weigeren
De subsidieverstrekking kan naast de in artikel 4.25 en artikel 4.35 van de Awb genoemde gevallen geweigerd worden indien:
Artikel 3.9 Intrekking of wijziging subsidievaststelling
De subsidievaststelling kan niet meer worden ingetrokken of ten nadele van de instelling worden gewijzigd indien sedert de dag waarop zij aan de instelling is bekend gemaakt vijf jaren zijn verstreken dan wel, in het geval, bedoeld in het eerste lid onder c, sedert de dag waarop de handeling in strijd met de verplichting is verricht of de dag waarop aan de verplichting had moeten zijn voldaan.
Artikel 3.11 Terugbetalingsverplichting
De subsidieontvanger is te allen tijde verplicht reeds ontvangen subsidies terug te betalen wanneer blijkt dat deze in strijd met artikel 107 of 108 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie zijn verleend of niet zijn gemeld.
Artikel 3.12 Beschikbaarheid gegevens
Het college en de subsidieontvanger houden ten minste acht jaar na oplevering van de woningen alle gegevens beschikbaar voor de Autoriteit Woningcorporaties, die noodzakelijk zijn om vast te stellen of de verleende subsidie met het Vrijstellingsbesluit DAEB verenigbaar is.
Indien dit bij wettelijk voorschrift of bij de subsidieverlening is bepaald, behoeft de subsidie-ontvanger de toestemming van het bestuursorgaan voor:
het aangaan en beëindigen van overeenkomsten tot verkrijging, vervreemding of bezwaring van registergoederen of tot huur, verhuur of pacht daarvan, indien deze goederen geheel of gedeeltelijk zijn verworven door middel van de subsidie dan wel de uitgaven daarvoor mede zijn bekostigd uit de subsidie;
HOOFDSTUK 4 STIMULEREN NIEUWBOUW SOCIALE HUURWONINGEN VIA ERFPACHT
Artikel 4.1 Rechtspersoonlijkheid
Gronden van de gemeente Oirschot worden alleen via erfpacht uitgegeven aan toegelaten instellingen.
Artikel 4.2 Reikwijdte van hoofdstuk 4 van de Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds
Hoofdstuk 4 is uitsluitend van toepassing op door het college toegewezen locaties ten behoeve van de bouw van sociale huurwoningen op basis van de doelstelling uit de vastgestelde en vigerende gemeentelijke woonvisie.
Artikel 4.4 Bestedingen vanuit het Volkshuisvestingsfonds
Het Volkshuisvestingsfonds wordt ingezet voor het geheel of gedeeltelijk dekken van de kosten die voortvloeien uit de uitgifte van gronden via erfpacht. Het gaat hierbij om:
Artikel 4.7 Rollen en verantwoordelijkheden
De gemeente is niet aansprakelijk voor het niet onherroepelijk worden van de voor de realisatie van het bouwplan noodzakelijke vergunningen, ontheffingen en toestemmingen op grond van de aan haar en/of aan derden toekomende publiekrechtelijke bevoegdheden, en evenmin voor aanspraken van derden als gevolg van het niet tijdig verlenen van bedoelde vergunningen, ontheffingen en toestemmingen.
HOOFDSTUK 5 OVERIGE BEPALINGEN
Het college kan, met inachtneming van het Vrijstellingsbesluit DAEB, van de bepalingen in deze verordening afwijken, indien toepassing ervan voor één of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de bepaling(en) te dienen doelen, dan wel leiden tot onbillijkheden van zwaarwegende aard.
Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 29 november 2016.
Griffier, Voorzitter,
Han Struijs Ruud Severijns
Bijlage 2: Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds Bijlage Vrijstellingsbesluit DAEB
Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds Bijlage Vrijstellingsbesluit DAEB
Bijlage 3: Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds Rekenvoorbeelden Subsidie Huurgewenning
Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds_Rekenvoorbeelden Subsidie Huurgewenning
Toelichting Subsidieverordening Volkshuisvestingsfonds gemeente Oirschot 2016
Artikel 2.3 Subsidie Huurgewenning
Lid 1c Tot en met 2020 kan ten hoogste 10% van de vrijkomende sociale huurwoningen worden toegewezen aan huishoudens met een inkomen tot € 39.874 (prijspeil 2016) op basis van het Besluit Toegelaten Instellingen Volkshuisvesting (BITV). Daarom is in artikel 2.3 lid 1c deze inkomensgrens opgenomen. De inkomensgrens wordt jaarlijks geïndexeerd door het rijk.
Via website toeslagen.nl en conform de passendheidseisen op peildatum 01-10-2016:
Via website toeslagen.nl en voldoen niet de passendheidseisen op peildatum 01-10-2016
Artikel 2.4 Aanvraag, besluitvorming en vaststelling subsidie
Lid 3e Het huishoudinkomen wordt bepaald op basis van de richtlijnen van de Belastingdienst voor het bepalen van het verzamelinkomen.
Lid 6 De subsidie wordt direct vastgesteld. Gebruikelijk is dat een subsidie eerst wordt verleend en dat na de geleverde prestatie wordt gekeken of de prestatie aan de voorwaarden voldoet. Vervolgens wordt de subsidie ‘vastgesteld’ c.q. verantwoord. Als de vastgestelde subsidie even hoog is als de verleende subsidie en u nog niet het hele subsidiebedrag heeft ontvangen, ontvangt u nog geld. Als het subsidiebedrag lager wordt vastgesteld dan het bedrag wat u al heeft ontvangen, vorderen we het bedrag terug. In dit geval zijn de te verlenen bedragen gestandaardiseerd en is de te leveren prestatie een verhuizing. Omdat de regeling rechtlijnig is, wordt de subsidie direct vastgesteld.
Artikel 3.2 Subsidie Herbestemmingsopgaven
Lid 4 Toegelaten instellingen worden gestimuleerd om kwalitatief goede plannen te ontwikkelen met een toekomstbestendig woningaanbod. Hierbij de voorkeur uit naar plannen die in ieder geval streven naar behoud cultuurhistorie en/of de dorpse structuur van gemeente Oirschot. Het kan hierbij ook gaan om het oplossen van een ruimtelijk, milieutechnisch of verkeerstechnisch ongewenste situatie. Ongewenste situaties zijn onder meer verval erfgoed, leegstaande (bedrijfs-/winkel-) panden in de centra van kernen, onlogische ruimtelijke indeling.
Artikel 3.3 Subsidie Energiezuinigheid
Lid 3 Het rijk beoogt een wetswijziging van het bouwbesluit. Vanaf 2021 wordt de EPC norm 0,2. Bij invoering van deze wijziging, wijzigt lid 3 van artikel 3.3. De wijziging is hieronder opgenomen:
Tot de wijziging van het bouwbesluit luidt artikel 3.3 lid 3 als volgt:
Na wijziging van het bouwbesluit luidt artikel 3.3 lid 3 als volgt:
3.De hoogte van de subsidie Energiezuinigheid is afhankelijk van de te nemen investering en bedraagt 75% van de investering tot een maximum van € 15.000 voor de realisatie van een Nul-op-de-meterwoning of een woning met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0,00.