Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zwartewaterland

Verordening Paracommercie gemeente Zwartewaterland 2014

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZwartewaterland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening Paracommercie gemeente Zwartewaterland 2014
CiteertitelVerordening Paracommercie 2014
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Neuwe regeling

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Drank- en Horecawet
  2. 1.0:v:BWBR0002458

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-12-2015Toevoeging art. 1, onderdeel d, en art. 3, lid 8

10-09-2015

Gemeenteblad 2015 - 120113

Onbekend
03-04-201417-12-2015Nieuwe regeling

13-03-2014

Overheid.nl, 02-04-2014

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening Paracommercie gemeente Zwartewaterland 2014

De raad van de gemeente Zwartewaterland;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders, 17 december 2013;

gelet op de artikelen 4, eerste tot en met derde lid en artikel 25a van de Drank- en Horecawet;

Besluit:

vast te stellen devolgende

verordening Paracommercie gemeente Zwartewaterland 2014

 

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    alcoholhoudende drank,

    horecabedrijf,

    horecalokaliteit,

    inrichting,

    paracommerciële rechtspersoon,

    sterke drank,

    slijtersbedrijf

    zwak-alcoholhoudende drank,

    dat wat daaronder wordt verstaan in de Drank- en Horecawet.

  • b.

    Gemeenschapscentrum/multifunctioneel verenigingsgebouw: een locatie waar verschillende instellingen zijn gehuisvest die zich voornamelijk richten op sociaal-culturele, recreatieve, educatieve en/ of godsdienstige activiteiten en waar ten behoeve van de versteviging van de sociale cohesie ontmoetingsactiviteiten worden aangeboden.

  • c.

    Kerk(verenigings)gebouw: een locatie waar leden van een kerkgenootschap samenkomen voor, tijdens of na godsdienstige of levensbeschouwelijke handelingen.

  • d.

    Welzijnscentrum: een locatie gericht op het/de welzijn(szorg) van ouderen en mensen met een beperking, die aan ouderen en mensen met een beperking ruimte biedt om elkaar op informele wijze te kunnen ontmoeten en waar ouderen en mensen met een beperking sociaal-culturele, educatieve, sportieve en recreatieve activiteiten kunnen ontplooien.

Artikel 2. Verbod verstrekking van sterke drank

Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet sterke drank voor gebruik ter plaatse te verstrekken in een inrichting of in een onderdeel van een inrichting:

  • a.

    die uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij jeugdorganisaties of -instellingen;

  • b.

    die uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij kerkelijke instellingen of organisaties gedurende de tijd dat deze uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij jeugdorganisaties of -instellingen.

Artikel 3. Paracommercialisme

  • 1.

    Een paracommercieel rechtspersoon kan uitsluitend alcoholhoudende drank verstrekken van 12.00 uur tot 01.00 uur, vanaf twee uur voor de aanvang en tot uiterlijk twee uur na afloop van een activiteit die wordt uitgeoefend in verband met de statutaire doelen van de rechtspersoon.

  • 2.

    Een paracommercieel rechtspersoon verstrekt geen alcoholhoudende drank tijdens bijeenkomsten die gericht zijn op personen welke niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn.

  • 3.

    Een paracommercieel rechtspersoon kan ten hoogste zes keer per kalenderjaar alcoholhoudende drank verstrekken tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard.

  • 4.

    In afwijking van het eerste lid kan een paracommercieel rechtspersoon tijdens een bijeenkomst van persoonlijke aard uitsluitend alcoholhoudende drank verstrekken van 12.00 uur tot 00.00 uur.

  • 5.

    Een paracommercieel rechtspersoon doet uiterlijk twee weken voor aanvang van een bijeenkomst als bedoeld in het derde lid schriftelijk of digitaal melding hiervan aan de burgemeester onder vermelding van:

    • a.

      de adresgegevens van de inrichting;

    • b.

      de datum van de bijeenkomst;

    • c.

      begin- en eindtijd van de bijeenkomst;

    • d.

      de inhoud/het doel van de bijeenkomst.

  • 6.

    Het in het derde lid gestelde aantal en de in het vijfde lid gestelde melding geldt niet voor een paracommercieel rechtspersoon die tot doel heeft een gemeenschapscentrum of multifunctioneel verenigingsgebouw in stand te houden, indien wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

    • a.

      het gemeenschapscentrum of het multifunctioneel verenigingsgebouw staat hoofdzakelijk in dienst van een buurtschap of kleine kern gelegen in het buitengebied;

    • b.

      de bijeenkomsten zoals genoemd in het eerste lid zijn uitsluitend gericht op personen met een sociale binding met het gemeenschapscentrum/multifunctioneel verenigingsgebouw of het betreffende buurtschap of de kleine kern.

  • 7.

    Het in het derde lid gestelde aantal en de in het vijfde lid gestelde melding geldt niet voor een paracommercieel rechtspersoon die een kerk(verenigings)gebouw beheert, indien wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

    • a.

      de bijeenkomst zoals genoemd in het eerst lid vindt uitsluitend plaats ten dienste van een godsdienstige of levensbeschouwelijke viering;

    • b.

      de bijeenkomst zoals genoemd in het eerste lid is gericht op een persoon die lid van of verbonden is aan het betreffende kerkgenootschap.

  • 8.

    Het in het derde lid gestelde aantal en de in het vijfde lid gestelde melding geldt niet voor een paracommercieel rechtspersoon die een welzijnscentrum beheert c.q. het horecabedrijf binnen een welzijnscentrum exploiteert.

     

Artikel 4. Citeertitel en inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening kan worden aangehaald als: "verordening Paracommercie, gemeente Zwartewaterland 2014".

  • 2.

    Deze verordening treedt in werking de dag na bekendmaking.

     

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Zwartewaterland van 13 februari 2014

de griffier, de voorzitter,

A.J. Renkema ing. E.J. Bilder

Toelichting verordening Paracommercie, gemeente Zwartwaterland 2014

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

Dit artikel bevat een aantal begripsomschrijvingen. Begrippen onder a. zijn nader toegelicht onder artikel 1 van de Drank- en Horecawet.

Onder b. en c. is een definitie van een gemeenschapscentrum/multifunctioneel verenigingsgebouw en kerk(verenigingsgebouw) toegevoegd.

Artikel 2. Verbod verstrekking van sterke drank

Uitgangspunt van de Drank- en Horecawet is het verminderen van alcoholgebruik onder jongeren. Om die reden is in de verordening een verbod op het schenken van sterke drank in instellingen die uitsluitend of hoofdzakelijk in gebruik zijn bij jongeren opgenomen. Hierbij kan worden gedacht aan jongerenverenigingen en (kerkelijke) jeugdsosen. Het staat de gemeente niet vrij op dit onderdeel aanvullende regels te stellen.

Artikel 3. Paracommercialisme

Commerciële horeca-inrichtingen hebben een duidelijke winstdoelstelling. Dit onderscheidt de commerciële horeca nadrukkelijk van paracommerciële horeca-inrichtingen die horeca-activiteiten ondergeschikt moeten hebben gemaakt aan de hoofdactiviteit. Het zal duidelijk zijn dat dit een spanningsveld kan opleveren als verenigingen en stichtingen horeca-activiteiten ontplooien, los van hun hoofddoelstelling. Commerciële horecaondernemers ervaren dit als oneerlijke concurrentie en doen een beroep op de gemeente om hier tegen op te treden.

Een drankje drinken rondom de activiteit moet uiteraard mogelijk zijn en blijven. Een andere situatie ontstaat als een vereniging of stichting een feest organiseert buiten haar doelstelling om of bijeenkomsten van persoonlijke aard houdt, waar alcoholhoudende dranken worden geschonken. Er kan dan sprake zijn van oneerlijke mededinging. Verenigingen en stichtingen werken veelal met vrijwilligers, hebben tot op zekere hoogte fiscale voordelen en ontvangen in sommige gevallen ook subsidie(s). Hierdoor blijven de kosten voor deze instellingen beperkt en kunnen zij de dranken tegen lagere prijzen verkopen dan de reguliere horeca. Om die reden was het op grond van de oude wet- en regelgeving (Drank- en Horecawet 2000 en beleidsregels Paracommercie 2003) paracommerciële instellingen verboden bijeenkomsten van persoonlijke aard te houden.

Bij het wijziging van Drank- en Horecawet (inwerking getreden per 1-1-2013) valt uit de memorie van toelichting op de Wet (Kamerstukken II 2008/2009, 32 022, blz. 10) op te maken dat de wetgever inziet dat in bepaalde gevallen het toch wenselijk kan zijn dat paracommerciële instellingen meer ruimte krijgen om bijeenkomsten te houden die niet rechtstreeks gerelateerd zijn aan de statutaire doelstelling. De regering gaat ervan uit dat gemeente de belangrijke maatschappelijke functie van de verschillende paracommerciële instellingen in acht neemt en geen onnodige beperkingen oplegt, daar waar de mededinging niet in het geding is en er geen sprake is van onverantwoorde verstrekking van alcohol, met name aan jongeren. Het is vanuit deze laatste overweging, dat in de verordening is besloten om het verbod op het houden van bijeenkomsten van persoonlijke aard onder bepaalde voorwaarden niet meer van toepassing te laten zijn op de paracommerciële instellingen.

Het is algemeen bekend, dat voor velen het houden van bijzondere verjaardagen of jubilea (het bereiken van de 50-jarige leeftijd of een koperen huwelijk e.d.) geen aanleiding is voor het houden van een heel groot feest. Toch willen zij een dergelijke gebeurtenis niet geruisloos voorbij laten gaan. De eigen woning is te klein voor dergelijke feesten en de stap naar de reguliere horeca is te groot. Zij zoeken dan in feite een vergrote huiskamer. Vanuit die vergrote ‘huiskamergedachte’ kunnen paracommerciële instellingen een heel goede functie vervullen. Het is paracommerciële instellingen overigens verboden bijeenkomsten te houden gericht op personen die niet of niet rechtstreeks betrokken zijn bij de activiteiten van de betreffende paracommerciële instellingen. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan bedrijfsfeesten of andere feestavonden die niet gericht zijn op de leden/vrijwilligers.

Kerk(verenigings)gebouwen:

Godsdienst brengt mensen al eeuwen samen. De kerk staat hierbij centraal. Veel mensen zijn lid van of verbonden aan een kerkgenootschap. Een kerk(verenigings)gebouw is de locatie die voor de mensen/leden de mogelijkheid biedt om samen te komen en goddienstige of levensbeschouwelijke handelingen te verrichten. Kerk(verenigings)gebouwen hebben in de gemeente Zwartewaterland een belangrijke ontmoetingsfunctie.

Om oneerlijke mededinging te voorkomen geldt dat kerk(verenigings)gebouwen uitsluitend bijeenkomsten mogen houden in het verlengde van een godsdienstige of levensbeschouwelijke viering. Dit kan bijvoorbeeld een receptie zijn na afloop van de huwelijksvoltrekking, een condoleance voorafgaand of na afloop van een uitvaart, een samenkomst na afloop van een doopsel, maar ook een bijzondere verjaardag of huwelijksjubileum indien de dienst voorafgaand aan de bijeenkomst in het teken hiervan heeft gestaan. Het houden van bijeenkomsten van persoonlijke aard is dus uitsluitend toegestaan als deze zijn gericht op de leden van het kerkgenootschap of de mensen die hieraan verbonden zijn.

Gemeenschapscentra/multifunctionele verenigingsgebouwen:

Een gemeenschapscentrum of multifunctioneel verenigingsgebouw is een locatie waar verschillende maatschappelijke organisaties hun voorzieningen, producten en diensten aanbieden. De organisaties zijn gehuisvest in één gebouw. Vanuit die centrale locatie worden o.a. sociaal-culturele en ontmoetingsactiviteiten aangeboden. Door het samenbrengen van vele functies krijgt een kern of buurtschap een kwaliteitsimpuls die de sociale cohesie verstevigt en van groot belang is voor de leefbaarheid. In het buitengebied is het voorzieningniveau laag. Mensen die woonachtig zijn in het buitengebied zijn voor het houden van een verjaardag of bruiloft e.d. aangewezen op de faciliteiten in de kernen Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis. Zoals eerder is omschreven is de stap naar de reguliere horeca voor het houden van bepaalde feestjes voor veel mensen te groot. Deze stap is voor de bewoners in het buitengebied nog groter.

Om oneerlijke mededingen te voorkomen geldt voor de gemeenschapscentra/ multifunctionele verenigingsgebouwen dat deze in het buitengebied moeten zijn gevestigd en hoofdzakelijk in dienst staan van een buurtschap of kleine kern. Op dit moment zijn er binnen de gemeente Zwartewaterland twee accommodaties (Het Trefpunt te Mastenbroek en De Driester te Kamperzeedijk) die in het buitengebied zijn gevestigd en voldoen aan de definitie van gemeenschapscentrum/multifunctioneel verenigingsgebouw. Om het aantal bijeenkomsten te reguleren en hiermee te voorkomen dat er een commerciële exploitatie ontstaat, is het houden van bijeenkomsten van persoonlijke aard in een gemeenschapscentrum/ multifunctioneel verenigingsgebouw uitsluitend toegestaan indien de bijeenkomst is gericht op iemand die een sociale binding met het betreffende buurtschap/de kleine kern heeft.

Overige club- en verenigingsgebouwen:

Uit het voornoemde valt op te maken dat kerken en gemeenschapscentra/multifunctionele verenigingsgebouwen onder bepaalde voorwaarden worden uitgezonderd van het verbod tot het houden van bijeenkomsten van persoonlijke aard. Uit een inventarisatie onder alle paracommerciële instellingen is gebleken dat niet alleen bij de kerken en de gemeenschapscentra/multifunctionele verenigingsgebouwen de behoefte bestaat tot het houden van bijeenkomsten van persoonlijke aard. Ook vele andere paracommerciële instellingen willen vanuit een maatschappelijke behoefte bijeenkomsten van persoonlijke aard kunnen houden. Om te voorkomen dat er een ongelijke situatie ontstaat voor mensen die niet verbonden zijn aan een kerk(genootschap) of geen sociale binding met het buitengebied hebben, is besloten dat overige paracommerciële instellingen in beperkte omvang ook bijeenkomsten van persoonlijke aard mogen houden. Om oneerlijke mededinging te voorkomen geldt voor alle overige instellingen dat zij maximaal zes keer per kalenderjaar een bijeenkomst van persoonlijke aard mogen houden. Het uitoefenen van toezicht hierop is ondervangen middels een meldingsplicht.

Schenktijden

De schenktijden rondom de reguliere activiteiten zijn voor alle paracommerciële horeca-instellingen hetzelfde. Paracommerciële horeca-instellingen kunnen vanaf twee uur voor aanvang tot twee uur na de laatste activiteit die in verband staat met de statutaire doelstelling alcoholhoudende dranken verstrekken, maar dit kan alleen binnen een het tijdsbestek van 12.00 uur tot 01.00 uur. De begintijd van 12.00 uur voorkomt ongewenst alcoholgebruik voor het begin van de middag.

Voor de verstrekking van alcoholhoudende dranken tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard geldt dat dit uitsluitend mag plaatsvinden tussen 12.00 en 00.00 uur.