Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Veiligheidsregio Groningen

Werktijdenregeling

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVeiligheidsregio Groningen
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingWerktijdenregeling
CiteertitelWerktijdenregeling Veiligheidsregio Groningen
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

CAR/UWO

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

15-03-201401-01-2014Onbekend

10-01-2014

Blad bekendmakingen Veiligheidsregio Groningen

20140110n

Tekst van de regeling

Intitulé

Werktijdenregeling

 

 

Werktijdenregeling

Werktijdenregeling

  • I Begripsbepalingen

    • Artikel 1 Definities

    • Artikel 2 Arbeidsduur

    • Artikel 3 Toepassing

    • Artikel 4 Tijdsregistratie

    • Artikel 5 Doktersbezoek

  • II Standaardregeling

    • Artikel 6 Bezetting en werkafspraken

    • Artikel 7 Thuiswerken

  • III Bijzondere regeling

    • Artikel 8 Bijlage

  • IV Slotbepalingen

    • Artikel 9 Onvoorziene gevallen

    • Artikel 10 Citeertitel en inwerkingtreding

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    Feitelijke arbeidsduur: Het aantal uren dat de medewerker in een bepaalde periode arbeid heeft verricht.

  • b

    Formele arbeidsduur: De volgens de aanstelling vastgestelde omvang van het aantal uren dat de medewerker in een bepaalde periode arbeid moet verrichten.

  • c

    Medewerker: De ambtenaar als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid, sub a van de Arbeidsvoorwaardenregeling Veiligheidsregio Groningen, alsmede uitzendkrachten, detacheringskrachten, stagiaires en personen die anderszins werkzaam zijn bij de werkgever.

  • d

    Pauze: Een periode van een onafgebroken aantal minuten waarop geen arbeid wordt verricht.

  • e

    Werkgever: Het dagelijkse bestuur van Veiligheidsregio Groningen. Bevoegdheden kunnen gemandateerd of gedelegeerd zijn op grond van het mandaats- en delegatiebesluit.

  • f

    Werktijd: De periode waarop door de medewerker arbeid wordt verricht.

De formele arbeidsduur bedraagt bij een voltijd dienstverband gemiddeld 36 uur per week en 1821 uur per jaar.

Bij een deeltijd dienstverband is de formele arbeidsduur per week het aantal uren als in de aanstelling is vermeld. De formele arbeidsduur per jaar wordt naar rato berekend.

De feitelijke arbeidsduur kan afwijken van de formele arbeidsduur, met inachtneming van de artikelen uit hoofdstuk 4 van de Arbeidsvoorwaardenregeling Veiligheidsregio Groningen.

De werktijdenregeling is van toepassing op alle medewerkers. De regeling bestaat uit een standaard- en een bijzondere regeling.

De standaardregeling geldt voor de medewerkers die zelf regelruimte hebben voor het bepalen van hun werktijden.

De bijzondere regeling is van toepassing op medewerkers die op wisselende tijden volgens rooster werken, waarvoor de individuele werktijden eenzijdig door de werkgever worden vastgesteld. Indien aan de orde, dan bepaalt het dagelijks bestuur welke functiegroep(en) onder de bijzondere regeling vallen. Deze groepen medewerkers kunnen in een bijlage van deze regeling worden opgenomen.

Het brandweerpersoneel in de 24-uursdienst behoudt zijn eigen werktijdenregeling en wordt uitgezonderd in artikel 4:8 van de Arbeidsvoorwaardenregeling Veiligheidsregio Groningen voor wat betreft deze bepalingen ten aanzien van werktijden.

De medewerker houdt zelf bij wanneer de feitelijke arbeidsduur de formele arbeidsduur overschrijdt en andersom.

Doktersbezoek, tandartsbezoek, ziekenhuisbezoek, e.d. zijn geen werktijd en dienen te worden gecompenseerd wanneer deze binnen werktijd plaatsvinden.

De leidinggevende is verantwoordelijk voor de bezetting van de afdeling.

Eenmaal per jaar stelt de leidinggevende in overleg met de medewerker vast wat de werktijden zijn. Deze afspraken worden vastgelegd in het personeelsregistratiesysteem.

Dit onderwerp wordt besproken tijdens het jaargesprek.

Uitgangspunt bij het maken van de basisafspraken over werktijden is een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering, een goede procesgang van de werkzaamheden op de afdeling, bereikbaarheid voor en optimale dienstverlening aan burgers en in- en externe klanten en een optimale samenwerking op en tussen de afdelingen.

Bijstelling van de afspraken kunnen in overleg plaatsvinden.

Wanneer de medewerker binnen het dagvenster werkzaamheden moet verrichten buiten de afgesproken werktijden, wordt de gewerkte tijd op een ander moment gecompenseerd. De leidinggevende en de medewerker maken samen afspraken om de tijd op korte termijn te compenseren. Deze uren kunnen niet worden omgezet in vakantie-uren. De uren kunnen wel tijdelijk worden opgespaard.

De extra uren dienen in ieder geval in het jaar waarin ze zijn opgebouwd opgenomen te worden. Aan het einde van het jaar mag men niet meer dan 16 uur in de plus staan en 8 uur in de min, mits de medewerker in de gelegenheid is gesteld om de uren op te nemen. Boven het maximum vervallen de plus-uren en worden eventuele min-uren in mindering gebracht op het verlofsaldo.

Indien de medewerker thuis wil werken bespreekt de medewerker dit verzoek vooraf met zijn leidinggevende. De direct leidinggevende neemt daartoe een gemotiveerd besluit. De leidinggevende kan de toestemming tot thuiswerken in het belang van de dienst te allen tijde intrekken.

Op dit moment zijn er bij de werkgever geen functies die onder de bijzondere regeling vallen. Mocht dit in de toekomst anders worden dan kan het dagelijks bestuur met instemming van de OR deze functies in een bijlage behorende bij deze regeling duiden.

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan de werkgever een bijzondere voorziening treffen.

Deze regeling kan worden aangehaald als de “Werktijdenregeling Veiligheidsregio Groningen” en treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.