Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Hollandse Delta

Beleidsregel subsidieverstrekking Agroranden 2011

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWaterschap Hollandse Delta
OrganisatietypeWaterschap
Officiële naam regelingBeleidsregel subsidieverstrekking Agroranden 2011
CiteertitelBeleidsregel subsidieverstrekking Agroranden 2011
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpfinanciën – belastingen
Externe bijlageaanvraagformullier_agroranden_2012.pdf (1286 Kb)

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Waterschapswet, art. 84
  2. Algemene wet bestuursrecht

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-11-2011nieuwe regeling

29-11-2011

Waterschapsrubriek, 2011, 51

B1101125

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel subsidieverstrekking Agroranden 2011

 

 

Beleidsregel subsidieverstrekking Agroranden 2011

1. Begrippenlijst

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

Begrippenlijst

begrip

uitleg

agrorand

bufferstrook ingezaaid met gras, graskruiden of bloemen mengsel. De samenstelling(en) daarvan wordt (worden) door de Projectgroep Agroranden bepaald. De samenstelling(en) daarvan wordt (worden) door de Projectgroep Agroranden bepaald.

bufferstrook

een strook grond langs een oppervlaktewaterlichaam en gelegen op landbouwgrond, niet zijnde grasland, waarop  ten minste een deel van het jaar neerwaarts bespoten gewassen worden geteeld. Dit zijn gewassen als bedoeld in artikel 13 lid 4 en 8 van het Lozingenbesluit Open Teelt en Veehouderij (zie bijlage).

catalogus groenblauwe

diensten

een overzicht van vergoedingen die overheden in Nederland mogen geven aan grondeigenaren die een groenblauwe dienst leveren. Deze diensten kunnen gaan over natuur en landschap, cultuurhistorie, recreatie of waterbeheer. Zie ook www.europadecentraal.nl of http://www.groenblauwediensten.nl/;

subsidiejaar

het jaar waarvoor de subsidie wordt toegekend. Het subsidiejaar loopt van 1 oktober tot en met 30 september.

houtwal

een strook grond, waarin bomen en struiken aanwezig zijn.

insteek

het punt waar het talud van een oppervlaktewaterlichaam en het maaiveld elkaar snijden.

ILG

projectorganisatie ‘Investeringsbudget Landelijk Gebied'. Een gezamenlijk initiatief van het Interprovinciaal Provinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de Unie van Waterschappen (UVW) en de ministeries van LNV, VROM en V&W.

kavelpad

op een landbouwgrond gelegen pad, dat op het moment van het besluit tot subsidieverlening, al gedurende langere tijd als rijpad voor landbouwvoertuigen wordt gebruikt en waarop geen gewas geteeld wordt; daarbij wordt uitgegaan van een termijn langer dan één jaar.

kopakker

gedeelte van landbouwgrond waarop geen gewas wordt geteeld, omdat landbouwvoertuigen hierop regelmatig moeten kunnen keren.

landbouwgrond

grond, waarop daadwerkelijk enige vorm van landbouw wordt uitgevoerd.

maaiveld

grondoppervlak, bovenkant of de hoogte van een terrein.

ondernemer

natuurlijke of rechtspersoon die in het kader van de uitoefening van een agrarisch bedrijf, als eigenaar of pachter, grondgebruiker is van percelen landbouwgrond binnen de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee.

oppervlaktewaterlichaam

een samenhangend geheel van vrij aan het aardoppervlak voorkomend water, met de daarin aanwezige stoffen, en de bijbehorende waterbodem, oevers en, voor zover uitdrukkelijk aangewezen op grond van de Waterwet, drogere oevergebieden alsmede flora en fauna.

project

het project Regeling Agroranden, voor zover het betreft de gronden gelegen binnen de Hoeksche Waard en Goeree Overflakkee.

subsidieverordening

Algemene Subsidieverordening waterschap Hollandse Delta 2009, vastgesteld bij besluit d.d. 29 november 2007, nr. B0702246, van de Verenigde Vergadering van het waterschap.

talud

hellend oppervlak van de zijdelingse begrenzing van oppervlaktewaterlichaam.

veepad

op een landbouwgrond gelegen pad, dat regelmatig gebruikt wordt om vee van het ene naar het andere perceel te laten lopen en waarop geen gewas wordt geteeld.

waterbeheerplan

beheerplan van het waterschap Hollandse Delta waarin voor de periode 2009 - 2015 op hoofdlijnen het beleid ten aanzien van de waterkwaliteits- en waterkwantiteitstaken is vastgelegd (B1000468). Het waterbeheerplan is vastgesteld bij besluit van de Verenigde Vergadering d.d. 26 november 2009, nr. B0903034, en goedgekeurd door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bij besluit van 16 juni 2010, nr. I1005312.

2. Inleiding

De voorliggende beleidsregel vindt zijn grondslag in de Subsidieverordening. De subsidiepraktijk van het waterschap moet daarbij aansluiten.

Het waterschap Hollandse Delta heeft binnen zijn beheergebied onder meer het beheer van het oppervlaktewater voor de waterkwaliteit en de waterkwantiteit. Het hebben van bufferstroken tussen landbouwgrond en oppervlaktewaterlichamen heeft een positieve invloed op het waterbeheer. Een subsidie van het waterschap is bedoeld om het hebben van agroranden als een dergelijke bufferstrook te stimuleren. De criteria waaronder subsidie kan worden verstrekt staan in deze beleidsregel vermeld.

3. Reikwijdte

Deze beleidsregel is van toepassing op het hebben van agroranden op landbouwgronden niet zijnde graslanden langs oppervlaktewaterlichamen gelegen binnen de Hoeksche Waard en  Goeree Overflakkee, waarop gewassen als bedoeld in artikel 13, vierde en achtste lid, van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij worden geteeld (zie bijlage).

Door de Verenigde Vergadering van het waterschap is op 27 september 2007 (nr. B0701661) besloten dat dit project doorloopt tot 1 oktober 2013.

4. Doelgroep

Deze beleidsregel geldt voor ondernemers. De regeling beperkt zich tot de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee, omdat de regeling geïnitieerd is vanuit de agrarische sector in die regio's en de medefinanciering vanuit ILG en de provincie Zuid-Holland op die gebieden is gericht. Ook geldt deze regeling nog als pilotproject voor het waterschap in het kader van de Kaderrichtlijn Water.

5. Probleemstelling

Resten van bestrijdingsmiddelen en bemestingsstoffen, maar ook plantenresten, die in het water terecht komen doen afbreuk aan de waterkwaliteit. Wetten zoals de Waterwet en de Keur stellen daar eisen aan om dat zoveel mogelijk te voorkomen.

Bufferstroken zorgen dat de teeltzone verder van de insteek van het oppervlaktewaterlichaam vandaan ligt. Hierdoor zullen er minder reststoffen in het water terecht komen. Daarbij levert een vrije zone langs het oppervlaktewaterlichaam meer mogelijkheden voor oevergebonden dieren wat weer een positieve bijdrage kan leveren aan het ecosysteem van een oppervlaktewaterlichaam. Een dergelijke vrije zone vergroot ook de toegankelijkheid van een perceel voor het onderhouden van het oppervlaktewaterlichaam en levert een bijdrage aan de groenblauwe dooradering van het gebied.

6. Doelstelling

Waterschap Hollandse Delta wil met deze beleidsregel de toepassing van agroranden als bufferzone stimuleren.

Deze beleidsregel beoogt aan te geven op welke gronden subsidie kan worden verstrekt voor het hebben van agroranden.

7. Juridisch kader en grondslag

Juridisch kader: Algemene wet bestuursrecht.

De beleidsregel wordt ingekaderd door de Algemene wet bestuursrecht. Ingevolge artikel 1:3, vierde lid, Algemene wet bestuursrecht wordt onder een beleidsregel verstaan:

"een bij besluit vastgestelde algemene regel, niet zijnde een algemeen verbindend voorschrift, omtrent de afweging van belangen, de vaststelling van feiten of de uitleg van wettelijke voorschriften bij het gebruik van een bevoegdheid door een bestuursorgaan."

Grondslag: artikel 1.5 Subsidieverordening.

De voorliggende beleidsregel vindt zijn grondslag in de Subsidieverordening. Ingevolge artikel 1.5, tweede lid, van de Subsidieverordening stellen dijkgraaf en heemraden voor de verschillende subsidiabele activiteiten afzonderlijke beleidsregels vast. In die beleidsregels kunnen zij hetgeen in de verordening is bepaald nader verbijzonderen.

Genoemd tweede lid moet worden gelezen in samenhang met het eerste lid van artikel 1.5. Daarin worden de criteria genoemd waaraan (cumulatief) moet worden voldaan wil een activiteit voor subsidie in aanmerking komen. Op deze plaats wordt volstaan met de opmerking dat met de beleidsregel invulling wordt gegeven aan de voorwaarde dat subsidieverstrekking moet passen binnen het beleid van het waterschap (artikel 1.5, eerste lid, onder letter c, van de Subsidieverordening).

8. Beleidskader

Het beleidskader van het waterschap voor de invulling van de beheertaak waterkwaliteit is vastgelegd in het Waterbeheerplan.

9. Criteria

Vereisten (cumulatief):

  • de gronden moeten zijn gelegen binnen de Hoeksche Waard of Goeree-Overflakkee;

  • de totale lengte van de bufferstro(o)k(en), waarmee door een ondernemer aan het project wordt deelgenomen, moet minimaal 200 meter bedragen;

  • de breedte van de bufferstrook bedraagt minimaal 3,5 meter;

  • de breedte van de bufferstrook wordt gemeten vanuit de insteek van het desbetreffende oppervlaktewaterlichaam;

  • de bufferstroken moeten direct grenzen aan de insteek van een oppervlaktewaterlichaam;

  • de bufferstrook is gesitueerd op landbouwgrond;

  • de landbouwgronden moeten zijn beteeld met één of meerdere gewassen zoals genoemd in artikel 13, vierde en achtste lid, van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij, welk artikel als bijlage bij deze beleidsregel is bijgevoegd;

  • deelname met percelen waarop fruitbomen of laanbomen staan, is niet mogelijk;

  • tot een bufferstrook behoren niet: een kopakker, een veepad, een kavelpad en een houtwal

Subsidieplafond:

  • het voor de subsidiering als bedoeld in deze beleidsregel beschikbare budget is tot en met 2013 door de Verenigde Vergadering van het waterschap Hollandse Delta vastgesteld in het meerjarenbeleidsplan. Voor 2012 en 2013 bedraagt het subsidieplafond € 275.000,00 resp. € 300.000,00. Dit bedrag wordt jaarlijks in november via de begroting door de Verenigde Vergadering geaccordeerd;

  • aanvragen om subsidie kunnen slechts worden gehonoreerd indien het beschikbare budget nog niet is overschreden.

Begrotingsvoorbehoud als bedoeld in artikel 4:34 Algemene wet bestuursrecht.

Subsidieverstrekking heeft plaats op basis van de begroting voor 2012 respectievelijk 2013. Gelet hierop zal de vaststelling van het uiteindelijke subsidiebedrag en de uitbetaling daarvan geschieden onder de voorwaarde, dat bij de vaststelling van de begroting 2012 voldoende gelden ter beschikking worden gesteld. Dit begrotingsvoorbehoud geldt ook voor het subsidiejaar 2012 - 2013.

Verdeling beschikbaar bedrag.

Bufferstroken waarvoor het waterschap een subsidieverleningsbesluit heeft verleend komen in het daaropvolgende subsidiejaar als eerste in aanmerking voor subsidie. Nieuwe aanvragen worden toegekend op volgorde van ontvangst van de aanvragen (datum en volgnummer poststukstempel).

Samenloopbepaling.

Gelet op artikel 9.1 van de Subsidieverordening is deelname niet mogelijk, indien de ondernemer voor de betreffende bufferstroken, geheel of gedeeltelijk, direct of indirect mede een andere subsidie ontvangt of heeft ontvangen van enig overheidsorgaan, daaronder begrepen organen van de Europese Unie. Mocht blijken dat de ondernemer toch geheel, gedeeltelijk, direct of indirect mede een andere subsidie ontvangt c.q. ontvangen heeft voor de bufferstroken, dan dient hij de voor de desbetreffende periode op grond van dit besluit ontvangen vergoeding onmiddellijk terug te betalen aan het waterschap.

10. Subsidieverlening

Aanvraag:

  • in afwijking van artikel 2.2 van de Subsidieverordening is deelname aan het project slechts mogelijk voor ondernemers die hiertoe tussen 15 september voorafgaande aan het subsidiejaar en 31 januari van het subsidiejaar een schriftelijke aanvraag indienen bij het waterschap;

  • de aanvraag kan slechts plaatsvinden door gebruik te maken van het door het waterschap verstrekte aanvraagformulier en door de aanvrager bij te voegen kaartmateriaal.

Besluit:

De subsidie voor agroranden wordt verleend door een verleningsbesluit met bijbehorende voorschriften, waaraan de deelnemer moet voldoen. Het besluit tot subsidieverlening geldt voor het gehele subsidiejaar.

Tussentijdse beëindiging van het subsidieverleningsbesluit.

Het kan voorkomen dat de ondernemer zijn landbouwgrond, lopende het subsidiejaar 2011 - 2012, verkoopt of verpacht. De koper / pachter krijgt dan te maken met landbouwgrond die als het ware 'bezwaard' is met een bufferstrook. De bufferstrook maakt immers deel uit van de landbouwgrond.

Ook kan het voorkomen dat de ondernemer landbouwgrond in pacht heeft van een derde en dat de pacht lopende het subsidiejaar 2011 - 2012 wordt beëindigd. De derde (verpachter) krijgt dan te maken met landbouwgrond inclusief bufferstrook.

In principe wordt de subsidieverhouding tussen het waterschap en de ondernemer in de geschetste gevallen als beëindigd beschouwd. Dit is alleen anders als de koper respectievelijk de pachter respectievelijk de derde (verpachter) het waterschap schriftelijk verzoekt de tenaamstelling van het subsidieverleningsbesluit te wijzigen en uit het verzoek blijkt dat de ondernemer met de wijziging van de tenaamstelling instemt. Ontbreekt een dergelijk verzoek, dan is het besluit tot subsidieverlening beëindigd met ingang van de datum waarop de landbouwgrond niet meer in eigendom is van respectievelijk in gebruik is bij de ondernemer, doch uiterlijk per het einde van het subsidiejaar.

11. Subsidievaststelling

Subsidievaststelling

In afwijking van paragraaf 4 van de Subsidieverordening hoeft geen aanvraag tot subsidievaststelling en de uitbetaling daarvan te worden ingediend, omdat overeenkomstig artikel 4:44, eerste lid, onder letter a, van de Algemene wet bestuursrecht de subsidie ambtshalve wordt vastgesteld met toepassing van artikel 4:47, onderdeel a, Algemene wet bestuursrecht. Volgens laatstgenoemd artikel kan de subsidie geheel of gedeeltelijk ambtshalve worden vastgesteld, indien bij de subsidieverlening een termijn is bepaald waarbinnen de subsidie ambtshalve wordt vastgesteld. In het subsidieverleningsbesluit is daar invulling aan gegeven door te bepalen dat de vaststelling van het uit te keren subsidiebedrag zal plaatshebben uiterlijk op 1 september.

Controle

De ondernemer is verplicht om door of namens het waterschap aangewezen personen in staat te stellen om de naleving van zijn verplichtingen uit het subsidieverleningsbesluit te controleren.

Vergoeding

1. Het waterschap betaalt de ondernemer een vergoeding gebaseerd op de lengte van de bufferstroken. Daarbij wordt uitgegaan van de door de ondernemer in het aanvraagformulier vermelde lengte. Indien na controle blijkt dat de in het aanvraagformulier vermelde lengte niet correct is, zal worden uitgegaan van de lengte zoals die uit de controle is gebleken. Een correctie door het waterschap van de door de ondernemer opgegeven lengte wordt uiterlijk 1 september 2012 schriftelijk aan de ondernemer medegedeeld.

2. De vergoeding als bedoeld in het vorige lid wordt berekend door de in dat lid bedoelde lengte te vermenigvuldigen met een tarief van € 0,53 per strekkende meter per jaar voor een bufferstrook die is ingezaaid met gras en € 0,63 per strekkende meter per jaar voor een bufferstrook die is ingezaaid met bloemenmengsels.

3. Indien de ondernemer zijn verplichtingen uit het subsidieverleningsbesluit niet ten volle nakomt, is het waterschap gerechtigd de vergoeding over het betreffende subsidiejaar geheel of gedeeltelijk niet uit te betalen.

12. Uitbetaling

De betaling van de vergoeding vindt plaats vóór 1 oktober van het kalenderjaar.

13. Europese richtlijn voor staatssteun

De subsidieverstrekking agroranden kan worden aangemerkt als staatssteun. De beleidsregel is gebaseerd op en voldoet aan de "Catalogus groenblauwe diensten" die is goedgekeurd door de Europese Commissie, zodat niet in strijd wordt gehandeld met de Europese staatssteunregels.

14. Overgangsregeling

Op 1 september 2011 is het seizoen 2011 - 2012 gestart. Deze beleidsregel is pas op 29 november 2011 vastgesteld. Gelet hierop is het noodzakelijk in de beleidsregel de volgende overgangsregeling op te nemen.

Aanvragen voor deelname aan het seizoen 2011 - 2012 moeten worden ingediend door middel van het bij deze beleidsregel behorende aanvraagformulier.

De aanvragen worden beoordeeld aan de hand van deze beleidsregel.

Besluitvorming tot verlening en vaststelling van subsidie voor het seizoen 2011 - 2012 heeft plaats binnen de kaders van deze beleidsregel.

Bijlage bij Beleidsregel subsidieverstrekking Agroranden 2011

Artikel 13, lid 4 en 8 van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij

  • 4. De teeltvrije zone bedraagt bij de teelt van NAK-pootaardappelen, consumptieaardappelen, fabrieksaardappelen inclusief pootgoed, poot- en plantuien, zaaiuien, bloembollen en -knollen, aardbeien, asperges, prei, schorseneren, sla, was- en bospenen, winterpenen, vaste planten, en in neerwaartse richting te bespuiten boomkwekerijgewassen, als bedoeld in bijlage I bij dit besluit:

  • a.

    tenminste 150 cm;

  • b.

    tenminste 100 cm, indien gebruik gemaakt wordt van:

    • 1

      veldspuitapparatuur met luchtondersteuning,

    • 2

      een overkapte beddenspuit,

    • 3

      een motorisch aangedreven handgedragen spuit,

    • 4

      vanggewas, of

  • c.

    tenminste 50 cm, indien gebruik gemaakt wordt van een handmatig aangedreven handgedragen spuit.

  • 8. De teeltvrije zone bedraagt bij de teelt van:

  • a.

    grasland, graszaad, haver, rogge, spelt, teff, triticale, vlas, zomertarwe, wintertarwe, zomergerst en wintergerst tenminste 25 cm;

  • b.

    overige landbouwgewassen met uitzondering van de landbouwgewassen genoemd in het vierde tot en met zesde lid, tenminste 50 cm.

  • Opmerking

  • Artikel 13 van het Lozingenbesluit open teelt en veehouderij is geldend recht. Naar verwachting zal het LOTV in de loop van 2011 opgaan in het Activiteitenbesluit