Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Stadsgewest Haaglanden

Financiering buitengewone jeugdzorg

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieStadsgewest Haaglanden
Officiële naam regeling Financiering buitengewone jeugdzorg
CiteertitelFinanciering buitengewone jeugdzorg
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Regeling plaatsing bij Zorgaanbieders buiten de regio.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Subsidieverordening Jeugdzorg Stadsgewest Haaglanden 2010

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-09-2014nieuwe regeling

09-07-2014

Elektronisch Gemeenteblad, Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer, 17-07-2014

F6

Tekst van de regeling

Intitulé

Financiering buitengewone jeugdzorg

Het dagelijks bestuur stelt de volgende regeling vast.

1. Uitgangspunt

Een cliënt, die duurzaam verblijft in de regio Haaglanden moet, na het door Bureau Jeugdzorg Haaglanden (BJZ) genomen indicatiebesluit of een daaraan gelijkgestelde verwijzing door BJZ zo snel mogelijk worden doorgeleid naar een door het Stadsgewest in het kader van het Uitvoeringsprogramma regulier[1] gefinancierde jeugdzorgaanbieder. Het betreft dan één van de volgende instellingen:

  • .

    Jeugdformaat

  • .

    Leger des Heils Den Haag

  • .

    Horizon

  • .

    Hoenderloogroep

  • .

    William Schrikker Groep

[1] Met regulier wordt bedoeld 1. dat de instelling jaarlijks middelen ontvang op basis van Uitvoeringsprogramma jeugdzorg overeengekomen 2. De middelen gekoppeld zijn aan de uitvoering van een zorgprogramma’s, naderbepaald naar inhoud en volume.

2. Hulpverlening ‘dichtbij’ is de norm

De instellingen die momenteel regulier gesubsidieerd worden voor de uitvoering van jeugdzorg zijn afzonderlijk en in gezamenlijkheid verantwoordelijk voor het bieden of organiseren van alle passende zorgarrangementen, ook wanneer de passende jeugdzorg of hulpverleningssituatie niet direct voor handen is. Er vindt vanaf 1 september 2014 geen extra subsidiëring plaats, aanvullend op de reguliere subsidie van de instellingen of subsidiëring van jeugdzorg plaats door instellingen waar het Stadsgewest geen reguliere subsidierelatie mee heeft in het kader van het Uitvoeringsprogramma 2014.

3. Uitzondering

Slechts in geval dat de veiligheid (bijv. t.g.v. fysiek geweld, eerwraak, ontvoering, (seksuele) uitbuiting) van de jeugdige niet door de door het Stadsgewest gesubsidieerde jeugdzorginstellingen in voldoende mate gegarandeerd kan worden, en waarbij opvang, bescherming en zorg buiten de regio vereist is om de veiligheid te waarborgen; kan een uitzondering gemaakt worden. Dit geldt ook voor zeer specialistisch (landelijk) aanbod.

4 Procedure

Wanneer BJZ tot de conclusie komt dat zich een situatie zoals beschreven onder punt 3 voordoet en buitengewone jeugdzorg vereist is, wordt dit gemeld aan het Stadsgewest. Deze melding geeft ook aan welke aanbieder de zorg en opvang biedt.

5. Buitenregionale zorgaanbieder

In het geval zoals geschetst onder 3, dient de zorgaanbieder een verzoek om subsidieverlening in voordat het zorgtraject voor de jeugdige uit Haaglanden start. Daarvoor is een format opgesteld (zie www.haaglanden.nl) Het ingevulde en ondertekende formulier is de subsidieaanvraag en moet aan het Stadsgewest Haaglanden gestuurd worden. Deze aanvraag dient in het verlengde te liggen van de melding door Bureau Jeugdzorg aan het Stadsgewest inzake de benodigde buitengewone zorg. Voorwaarde voor subsidiering is dat de instelling als jeugdzorgaanbieder erkend is en regulier subsidie ontvangt van een provincie of stedelijke regio.

6. Gebruik zorgaanbod van niet door het Stadsgewest gesubsidieerde instellingen buiten de onder 3. genoemde uitzondering

Indien er – zonder dat er sprake is van de uitzonderingssituatie zoals geschetst onder punt 3 - toch jeugdzorg ingezet wordt door instellingen die niet door het Stadsgewest gesubsidieerd worden, zullen de instellingen in het Stadsgewest die zorg zelf moeten organiseren/financieren binnen de toegekende budgetten (jaarbeschikking).

7. Ingangsdatum

Deze uitvoeringsregeling gaat in op 1 september 2014

8. Overgangsregeling

Jeugdigen, die gebruik maken van een extra gefinancierd zorgtraject onder de oude regeling kunnen de al voor 1 september 2014 ingezette zorg continueren.

Ondertekening

Contact

Voor informatie of vragen over buitengewone zorg kunt u terecht bij Stadsgewest Haaglanden (dhr. H. Reuten – reuh@haaglanden.nl).

Aldus besloten in de vergadering van 9 juli 2014.