Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Stadsgewest Haaglanden

Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer (fiets)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieStadsgewest Haaglanden
Officiële naam regelingReiskostenvergoeding woon-werkverkeer (fiets)
CiteertitelRegeling fiets voor woon-werkverkeer
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerppersoneel en organisatie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Momenteel bestaat er een uitruilregeling waarbij 1 keer per 3 kalenderjaren maximaal € 749,00 voor een fiets, € 82,00 voor fietsaccessoires ( per kalenderjaar) en een bedrag aan fietsverzekering fiscaal verrekend mag worden met het bruto inkomen. De fiscale verrekeningsmogelijkheid blijft bestaan. De kosten hiervan komen ten laste van de vrije ruimte. De medewerker behoud het fiscale voordeel. Per kalenderjaar achteraf wordt dit bedrag aangepast aan het CBS prijsindexcijfer.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Ambtenarenwet, art. 125

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2015art. 1, 3, 8

26-11-2014

Elektronisch Gemeenteblad, Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer, 04-12-2014

F15
18-10-201201-01-2015Onbekend

13-06-2012

De Posthoorn d.d. 17-10-2012 e.a.

Tekst van de regeling

Reiskostenvergoeding woon-werkverkeer (fiets)

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    deelnemer: de ambtenaar ingevolge artikel 1:1, eerste lid , onder a van de CAR, uitgezonderd artikel 2:5, eerste lid;

  • b

    werkgever: Stadsgewest Haaglanden;

  • c

    fiets: fiets (ook fiets met elektrische trapondersteuning) in eigendom die gebruikt wordt ten behoeve van woon-werkverkeer;

  • d

    accessoires: met de fiets samenhangende zaken die direct dienstbaar zijn aan het woon-werkverkeer;

  • e

    bronnen: de arbeidsvoorwaarden waarmee een fiets fiscaal verrekend kan worden zijnde:

    • 1

      een bruto vergoeding voor het aantal verkochte vakantie-uren, zoals bepaald in artikel 4a:1 van de CAR;

    • 2

      een aanwending van de bruto vakantietoelage;

    • 3

      een aanwending van de bruto eindejaarsuitkering;

    • 4

      een aanwending van een deel van het bruto salaris;

    • 5

      een aanwending van de bruto levensloopbijdrage;

    • 6

      een aanwending van de tegemoetkoming ziektekosten;

  • f

    vakantie-uren: de vergoeding voor elk op grond van artikel 4a:1, eerste lid van de CAR verminderd vakantie-uur overeenkomend met de hoogte van het salaris per uur dat de deelnemer geniet bij aanvang van het kalenderjaar waarop het verzoek betrekking heeft;

  • g

    eindejaarsuitkering: de uitkering zoals gedefinieerd in artikel 3:6 van de CAR;

  • h

    vakantietoelage: de toelage zoals gedefinieerd in artikel 6:3 van de CAR;

  • i

    bezoldiging: bezoldiging zoals omschreven in artikel 3:1 lid 2 c van de CAR;

  • j

    salaris: salaris zoals omschreven in artikel 3:1 lid 2 b van de CAR;

  • k

    Levensloopbijdrage: de bijdrage zoals gedefinieerd in artikel 6a:7 van de CAR;

  • l

    tegemoetkoming ziektekosten: de tegemoetkoming zoals gedefinieerd in artikel 7:24a van de CAR;

  • m

    spreidingsperiode: een periode van 3 kalenderjaren, die aanvangt op de dag van de aankoop van de fiets en eventuele accessoires, waarbinnen een fiets kan worden aangeschaft tot een maximum van het bedrag genoemd in het in artikel 37 van de Uitvoeringsregeling loonbelasting (2001) die uitvoering geeft aan de Wet op de loonbelasting (1964).

  • n

    WKR: werkkostenregeling: als bedoeld in de uitvoeringsregeling loonbelasting 2011.

  • o

    Werkkosten: door werkgever aangewezen vergoedingen en verstrekkingen ten laste van de vrije ruimte als bedoeld in de uitvoeringsregeling loonbelasting 2011.

Artikel 2 Aanschaf fiets

De deelnemer koopt een fiets samen met eventuele accessoires en eventueel een fietsverzekering bij een door hem uit te kiezen erkende fietsenhandelaar, niet zijnde een particulier, in ruil voor één of meerdere bronnen met maximum bedragen per spreidingsperiode zoals genoemd in artikel 37 van de Uitvoeringsregeling loonbelasting (2001) die uitvoering geeft aan de Wet op de loonbelasting (1964).

Een aanvraag voor een bruto vergoeding voor het aantal verkochte vakantie-uren ten behoeve van de aanschaf van een fiets dient vóór 1 april van het lopende kalenderjaar, liggende voor de te kiezen spreidingsperiode, gedaan te worden. Een aanvraag voor uitsluitend het aanwenden van de bruto vakantietoelage, de bruto eindejaarsuitkering of een deel van het bruto salaris kan op elk moment gedurende het jaar gedaan worden.

Na de aanvraag voor het aanschaffen van een fiets dient de fiets binnen drie maanden aangeschaft te zijn. Na de aanschaf van de fiets moet het aanvraagformulier binnen twee weken ingeleverd worden bij P&O van het Stadsgewest.

De aanschaf van een fiets zoals bedoeld in lid 1 van dit artikel geschiedt met eigen geld van de deelnemer.

De verrekening van het fiscale voordeel gebeurt met de door de deelnemer gekozen bron(nen) in een door de deelnemer gekozen aantal maanden binnen de gekozen spreidingsperiode.

Artikel 3 Fiscale voorwaarden

De deelnemer is verplicht de originele factu(u)r(en) van de aangeschafte fiets, accessoires en/of fietsverzekering tegelijkertijd te tonen aan de werkgever. De factuur moet op naam van de deelnemer staan.

De deelnemer is verplicht een betaalbewijs te overleggen, zijnde een bankafschrift en/of een kwitantie waaruit blijkt dat de fiets betaald is door de deelnemer.

Verklaring fietsgebruik:

  • a

    de deelnemer is verplicht te verklaren, middels de verklaring fietsgebruik, op meer dan de helft van het aantal dagen dat hij pleegt te reizen in het kader van woon-werkverkeer gebruik te maken van de fiets;

  • b

    indien bij controle van de belastingdienst blijkt, dat de deelnemer niet aannemelijk kan maken dat de fiets wordt gebruikt voor woon-werkverkeer, komt een eventuele daaruit voortvloeiende naheffingsaanslag, voor zover betrekking hebbend op de deelnemer, voor rekening van de deelnemer.

De deelnemer krijgt een eenmalige fiscale bijtelling op zijn bruto loon ter hoogte van het minimum bedrag zoals genoemd in artikel 37 lid 1 van de Uitvoeringsregeling loonbelasting (2001) die uitvoering geeft aan de Wet op de loonbelasting (1964).

Bij inzet van vakantie-uren moet er voor een fulltime medewerker per kalenderjaar minimaal 144 uur aan vakantieverlof resteren (parttime medewerkers naar rato).

Per jaar mag er maximaal 30% van de bezoldiging fiscaal vriendelijk worden ingezet ten behoeve van alle onderdelen van het cafetariamodel met de Uitvoeringsregeling fiets voor woon-werkverkeer als onderdeel van dit cafetariamodel.

Het uitruilen van de fiets, accessoires en/of fietsverzekering met het bruto inkomen zijn aangewezen als werkkosten ten laste van de vrije ruimte.

Artikel 4 Gevolgen inkomensafhankelijke regelingen

De deelnemer is zich bewust van de gevolgen die de in artikel 3 bedoelde tijdelijke verlaging van zijn bezoldiging, vakantietoelage, eindejaarsuitkering of een combinatie hiervan heeft of kan hebben voor diverse inkomensafhankelijke regelingen, zoals vakantietoelage, eindejaarsuitkering, sociale verzekeringsuitkeringen, jubileumuitkeringen, pensioen en dergelijke en deze te aanvaarden. De werkgever aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen die deze tijdelijke verlaging heeft voor welke inkomensafhankelijke regeling dan ook en de deelnemer verklaart zich akkoord met die uitsluiting van elke aansprakelijkheid.

Artikel 5 Aansprakelijkheid werkgever

De deelnemer kan de werkgever op geen enkele wijze aanspreken voor verplichtingen die voortvloeien uit de garantiebepalingen van de leverancier of fabrikant. De deelnemer dient zich in dat geval uitsluitend te wenden tot de leverancier of de fabrikant.

De deelnemer vrijwaart de werkgever tegen aanspraken van derden, voortvloeiende uit of in verband staande met het gebruik van de fiets en accessoires.

Artikel 6 Ontslag

Bij ontslag van de deelnemer, voordat het totale bedrag van de fiets fiscaal is verrekend, vervalt de aanspraak op het fiscaal voordeel.

Artikel 7 Onvoorziene omstandigheden

Het dagelijks bestuur besluit in alle gevallen waarin deze regeling niet voorziet en volgt daarbij de bepalingen die zijn opgenomen in Uitvoeringsregeling loonbelasting (2001) die uitvoering geeft aan de Wet op de loonbelasting (1964).

Artikel 8 Slotbepaling

Deze fiscale faciliteit komt ten laste van de vrije ruimte en is mogelijk zolang de werkkostenregeling (vrije ruimte) van toepassing kan zijn. Per kalenderjaar achteraf wordt dit bedrag aangepast aan het CBS prijsindexcijfer.

Artikel 9 Citeertitel

Deze regeling kan aangehaald worden als “Regeling fiets voor woon-werkverkeer”.

Aanvraagformulier cafetariamodel ‘Uitvoeringsregeling Fiets voor woon-werkverkeer’
Aanvraagformulier cafetariamodel ‘Uitvoeringsregeling Fiets voor woon-werkverkeer’ [Klik hier om het document te downloaden]

Ondertekening